četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Kineska Super liga (najava sezone, pravila, timovi) – treći deo

Poslednji u nizu tekstova o novoj sezoni Superlige Kine, u ovom tekstu vam predstavaljamo timove koji će svoje mečeve odigrati u nedelju:

Prethodna dva teksta možete pročitati na linokvima:

Kineska Super liga (najava sezone, pravila, timovi) – prvi deo

Kineska Super liga (najava sezone, pravila, timovi) – drugi deo


CHONGQING LIFAN: Ekipa koja je prošle godine zauzela 8.mesto na tabeli, a najveći problem u prošloj sezoni predstavljala je slaba igra odbrane koja je primila 50 golova. Pre početak nove sezone tim je napustilo nekoliko važnih igrača, najbolji strelac ekipe argentinac Emmanuele Giglioti strelac 24 gola u prethodne dve sezone, vratio se u domovinu u tim Independientea, takođe je klub napustio kapiten tima Wang Dong (29/7 golova/8 asistencija), otišli su i defnzivci koji su imali solidnu minutažuTan Wansong (12/ 0) i Luo Xin (13/0). Od pojačanja su stigli uglavnom igrači koji će popuniti mesta U23, zbog novih propisa o igranju tih igrača, došlo je dvojica igrača koji će pojačati mesta u odbrani. U timu je ostao brazilac Fernandinho (29/9/6), kao i napadač Alan Kardec (10/7) od kojeg se očekuje da i ove sezone nosi napad tima, odbranu će predvoditi hrvat Goran Milović (21/0).

Fernandinho, najbolji igrač ekipe prošle sezone

Najbitniji igrači: Fernandinho (29/9/6),  Alan Kardec (10/7), Li Yu (28/3), Ding Jie (26/2/1),Deng Xiaofei (30/0) prvi golman tima i jedan od najboljih kineskih golmana.

Očekivanja: posled pripremnog perioda u kojem je ekipa zabeležila 4 poraza na 4 meča situacija ne izgleda sjajno, još jedan problem je uvođenje pravilo o domaćim igračima mlađim od 23 godine, koje je prošle sezone ova ekipa imala samo 2, a i pravilo o igranju samo 3 stranca u timu, ukloniće iz igre najverovatnije iskusnog korejskog defanzivca Jung Woo-Yunga tako da se mogu očekivati veliki problemi u defnazivi ovog tima. Najverovatnije ih očekuje borba od 14 do 16 mesta.


YANBIAN FUNDE: Deveto mesto prošle godine, odlične igre na domaćem terenu i očajne na gostovanjima su ono što je bilo karakteristično za ovaj klub u sezoni 2016. Na gostovanjima skor 1-4-10. Dok su na domaćem terenu poraženi samo tri puta, a pobeđivali su i neke od favorita.Tim nije značajnije pojačan, došlo je nekoliko kineskih igrača sa neznatnom minutažom u prošloj sezoni. Najveće pojačanje je mađarski štoper Guzmics, dok je pred sam kraj prelaznog roka stigao brazilski napdač iz redova Dinamo Kijeva, Moraes. Od značajnijih odlazaka klub je napustio defanzivac Cui Min (30/1/3) koji je otišao u Šenžen. Napadač Ha Tae Boon (35/3/5) otišao je takođe iz kluba. Nosioci igre su igrači iz Koreje, Bit Garam Yoon (25/8/6) i Seung Dae Kim (30/8/4). U ovom klubu nastupaće i srpski fudbaler Nikola Petković, bivši fudbaler Crvene Zvezde.

Najbitniji igrači: Bit Garam Yoon (25/8/6) i Seung Dae Kim (30/8/4),Bubacar Trawally (26/8/2) kao i novi reprezentativci Kine, golman Chin Wenyi (30/0) i veznjak Chi Zhongguo (23/1/4)

Očekivanja: Ukoliko nastave sa sjajnim igrama na domaćem terenu kao i prošle sezone neće biti puno problema da ovaj klub opet bude na jednoj poziciji od  8 do 10 mesta na tabeli, u mnogome će zavisti od napdača Bit Garam Yoona i Trawallya.


GUANGZHOU EVERGRANDE: Šta reći o šampionima Kine, osim da je to najdominantnija ekipa  u nekoj ligi, poslednjih 6 sezona su šampioni Kine, redovni učesnici završnice Azijske Lige šampiona. Tim od prošle sezone je sačuvan u potpunosti, napadački trio Goulart (najbolji strelac tima poslednjih godina), Alan i Gao Lin nerešiva je enigma za sve protivničke odbrane, a prednost kluba je i to što će trojica standardnih stranac pomenuti dvojac Goulart, Alan i Paulinho moći i dalje da igraju jer ostatak ekipe čine uglavnom najbolji kineski fudbaleri. Ni što se tiče dolazaka nije bilo značajnijih, dovedeno je par domaćih igrača koji će pojačati konkurenciju na najslabijim mestima.

Goulart Pereira Ricardo najbolji strelac prvenstva

Najbitniji igrači: Ricardo Goulart (29/19/8 najbolji strelac prvenstva), Alan (27/14/4 drugi strelac prvenstva) , Gao Lin (28/7/12 najbolji asistent prvenstva), Paulinho (30/7/2), Huang Bowen (28/1/5)

Očekivanja: Ovo je jedan od najdominantnijih timova u prvenstvu, borba za šampionsku titulu je obaveza,  ali i realnost ovog tima.


BEIJING GOUAN: Petoplasirani tim prvenstva u novu sezonu ulazi sa još većim ambicijama, prošle sezone ekipa koja je igrala fubal na ,,rezultat“, malo datih i malo primljenih golova i druga najbolja odbrana sa samo 26 primljenih golova. Tokom prelaznog roka tim je pojačan dolaskom španskog napadača Soriana koji se dokazao u dresu Salzburga, gde je bio najbolji strelac tima i kapiten, iz Liaoninga stigao je Jion Taiyin najbolji domaći igrač ovog kluba (28/3/1), došlo je još par domaćih igrača kao i Tang Shi iz portugalske Pakos Ferreire. Najznačajnihi odlazak jeste Zhang Chendong koji je otišao u Hebei za najveći transfer domaćih igrača i rekordih 20 miliona evra, otišlo je još par manje važnih igrača. Tim je promenio i trenera, a ekipu će predvoditi španski stručnjak Jose Manuel Gonzalez. Najbolji igrači prošle sezone bili su turski napadač Burak Yilmaz (17/11), kao i vezni igrač Zhang Xizhe (25/6/2), bitan igrač u rotaciji je i Ralf koji je odigrao sve meče u veznom redu prošle sezone. Očekuje se da Soriano počne kao napadač, a da Yilmaz čiijm partijama nisu zadovoljni u klubu i pored 11 golova, povremeno dobija šansu.

Jonatan Soriano, bio je najbolji strelac nekoliko sezona u Salzburgu, veliko pojačanje za Beijing

Najbitniji igrači:   Zhang Xizhe (25/6/2), Ralf (30/1), Yu Dabao (22/4/4)

Očekivanja: Ukoliko Soriano uspe da se privikne na fudbal u Kini i ispuni očekivanja, Beijing će ove sezone moći makar stepenicu više , realan je plasman od 5-8 mesta. Odlaskom Zakeronija, očekuje se da klub igra atraktivniji fudbal, prošle sezone na 30 mečeva, 10 je završeno nerešenim rezultatom.


HENAN YIANJE:  Tim koji je prošlu sezonu završio na 13.mestu i samo tri boda od mesta koje je vodilo u drugu ligu, bio je jedan od najaktivnijih u prelaznom roku. Loše rezultate mogu da zahvale i fomraciji koju je trener forsirao, defanzivna i neaktraktivna 5-4-1 gde se tim oslanjao na kontranapade, malo golova stranaca jedino je razbijala ,,magija“ Ivana Rosa koji je napustio klub i biće jako teško nadoknaditi odlazak ovog kretivnog veznjaka (29 utakmica, 4 gola i 7 asistencija). Kao igrač koji bi trebao da ga zameni doveden je drugi strelac i najbolji asistent Sparte iz Praga, Dočkal, dok je iz Aalborga doveden Bassoggog najbolji igrač nedavno završenog Afričkog Kupa Nacija, takođe je stiglo još nekoliko interesantnih kineskih igrača Jinhang je došao iz Šangaja, a Wei Long kao slobodan igrač.

Najbitniji igrači: Patino (28/8/2),O.Sow (30/4/1), Chen Hao (21/2), Feng Zhuoyi (27/1/2)

Očekivanja: Trener je ostao isti pa se od ove ekipe opet očekuje zatvorena igra na kontranapad, otvoreno je pitanje da li će Dočkal uspeti da nadomesti izostanak najboljeg igrača prošle sezone Rosa, dok će brzina Bassoggoga svakako značiti, mislimo da je ovo jedan od najozbiljnijih kandidata za ispdanja, plasman od 14-16 mesta.


HEBEI: Ekipa koja je sezonu završila na 7. mestu i tim koji je treći na listi najboljih gostujućih ekipa, gde su prošle sezone imali osvojenih 19 bodova. Dovođenjem Lavezzia i Gervinha, kao i Mbie i Kakute prošle sezone se želelo više ali je možda i neiskustvo trenera Li Tia bilo presudno da tim ne ostvari sve planirano, u međuvremenu klub je preuzeo iskusni Emanuel Pelegrini . Tim je u prelaznom roku odlično pojačan , naročito dovođenjem četvoricom domaćih odličnih igrača iz rivalskih ekipa, ali će najveće pojačanje biti Hernanes koji je stigao iz Juventusa i koji će uz Mbiu sigurno počinjati mečeve, dok će se za treće mesto stranca boriti Lavezzi, Gervinho i Aloisio.

Očekuje se da Hernanes poveže redove ove ekipe

Najbitniji igrači: Dong Xuesheng (26/9/1) , M’Bia (26/6), Aloisio (11/6), Jiang Ning (29/3/3), Gervinho (18/3/5).

Očekivanja: Odlični stranci i domaći igrači koji spadaju u najbolje u ligi sigurno će doprineti još boljem plasmanu tim, očekujemo da zavšen od 4-6 mesta.


SHANGAI SHENGUA:  Jedan od favorita prvenstva i prošle godine četvrtoplasirani tim prvenstva koji je pružao sjajne igre na domaćem terenu gde nije imao poraz, 9-6-0. U ovom prelaznom roku klub je oborio transfer rekord kada je doveo Karlosa Teveza iz Boke Juniors, klub je doveo još Sun Shilina kojeg su platili 8 miliona Liaoningu, stigao je Jianqing Mao za 4,75 miliona, kao i još nekoliko igrača. Klub je od bitnih igrača napustio najbolji strelac prošle sezone,senegalac Demba Ba(18/14) koji se vratio u Bešiktaš . U klubu su ostali Moreno i Obafemi Martin, drugi i treći strelci ekipe prošle sezone, kao i najbolji asistent Cao Yunding (29/4/9).

Najskuplji igrač na svetu, Carlos Tevez

Najbitniji igrači: Moreno ( 26/9/3), O.Martins (26/9/4), Cao Yunding (29/4/9), Guarin (26/3/5)

Očekivanja: Tevez i društvo su već jednom neprijatno iznenadili svoje navijače tako što nisu uspeli da se plasiraju iz kvalifikacija u azijsku ligu šampiona, poraženi su od Brisebane Roara 0:2 i to na domaćem terenu, dobra strana ovog poraza je ta što sada svu pažnju mogu da usmere na domaće prvenstvo, gde moraju da se iskupe i probaju da poprave prošlogodišnji plasman. Očekuje se borba od 2-5 mesta.


JIANGSU SUNING: Prošlogodišnji vicešampion prvenstva i kupa počeo je ovu sezonu porazom od šampionskog sastava Guangzhoua u okviru Super kupa 1:0. Još jedna ekipa koja je dominirala na svom terenu u prošlom prvenstvu i na 15 mečeva imala skor 12-3-0. Ovako dobar plasman mogu da zahvale najviše brazilcu Alexu Teixeiri igraču koji je postigao 11 i namestio još 8 golova. U ovom prelaznom roku dovedeno je nekoiko igrača koji su bili standardni u svojim klubovima, iz Hangzhoua je stigao levi bek Haiqing Cao, Song Wang (30/2/1) stigao je iz redova Guangzhou R&F, bio je jedan od najboljih igrača ove ekipe prošle sezone.Yang Boyu stigao je iz ekipe Shangai SIPG,mesto U23 igrača zauzeće štoper Jiajun Huang koji dolazi na pozajmicu iz portugalskog Orientala. Klub je od  igrača koji su igrali napustio dvojac iz odbrane levi bek, Ren Hang (12/0) i štoper Sainsbury (29/2/1) koji je pojačao ekipu Intera.

Alex Teixeira zaslužan za 19 golova prošle sezone (11 golova i 8 asistencija)

Najbitniji igrači: Alex Teixeira (28/11/8), R.Martinez (12/10/4), Ji Xiang (28/5/6), Ramires (26/4/2)

Očekivanja: Od ove ekipe očekuje se da ponovi igre iz prošle sezone i žestoko se suprotstavi Gunagzhou jer je tim gotovo nepromenjen, stanci su ostali na okupu, mada je važan igrač Sainsbury pojačo Inter, pokušaće da ga zameni mladi Huang koji će igrati zbog pravila u23. Očekuje se borba od 1-3 mesta


Nadamo se da smo vam tekstovima približili Kinesku ligu, a tokom sezone možete očekivati da ispratimo sve najzanimljivije detalje u ovom prvenstvu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje