petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Kineska Super liga (najava sezone, pravila, timovi) – prvi deo

Ovog vikenda počinje Kineska Super liga, takmičenje koje je u nekoliko poslednjih godina došlo u zenit interesovanja svetske javnosti, jer je sve veći broj velikih fudbalskih imena odlučio da nastupa u ovoj dalekoj zemlji. I tokom ovog prelaznog roka 2017-te godine dešavali su se neki ogromni transferi, a neka velika imena i u evropskim i svetskim okvirima stigla su u Kinu.

Jedna od novina u novom prvenstvu biće i ta da timovi od početka pa do kraja meča na terenu moraju da imaju najmanje jednog kineskog igrača mlađeg od 23 godine(rođeni posle 1.1.1994.),dok u postavi od 18 igrača mora da bude dva takva igrača,čime savez želi da podstakne ekipe da ulažu u razvoj mlađih kategorija svojih klubova. Od ranije postoji zabrana dovođenja golmana iz stranih zemalja, tako da će i ove  godine na golovima kineskih ekipa biti samo domaći golmani. Takođe postoji i ograničenje za strane igrače, svaki tim može da ima najviše 5 igrača koji dolaze van zemalja Azije plus još jednog stranca koji dolazi iz neke zemlje članice fudbalske asocijacije Azije. Na terenu se u istom trenutku mogu naći najviše trojica stranih igrača.

 Prošlogdišnji šampion Kine je ekipa Guangzhou Evergrade koja do sada ima 6 osvojenih titula i to osvojenih zaredom u periodu od 2011 do 2016. godine ostale ekipe koje su osvajale titulu su tri puta Shandong , a po jednu titulu Shenzhen,  Changchun, Beijing i Dalien Shide.

Šampioni Kine za sezonu 2016-Guangzhou

Ove sezone, kao i prethodnih u Superligi će se takmičiti 16 timova, prva tri tima na tabeli i pobednik Kineskog Fa kupa plasiraće se u Azijsku ligu šampiona sledeće sezone.

Utakmice prvog kola igraju se od petka do nedelje, a u prvom kolu se sastaju:

 

 

 

U petak se sastaju ekipe Guizhou, ekipa koja je ove godine ušla u prvu ligu i Liaoning.

Guizhou je prošlu sezonu proveo u drugom stepenu kineskog fudbala, gde su završili na drugom mestu i tako se plasirala u Super ligu Kine, ostvarili su skor 18-5-7, naročito dobro igrali su na domaćem terenu, skor 9-3-3 uz 26 datih i samo 10 primljenih golova. Interesantan je podatak da su na 19 od 30 mečeva odigrali sa 2 ili 3 gola. Ekipa je pojačana za elitni rang takmičenja, a neki od igrača koji su stiglu jesu hrvatski internacionalac Nikica Jelavić, zatim kenijski napadač Olunga koji stiže iz švedskog Đurgardena sa epitetom najboljeg strelca ovog kluba u prošloj sezoni sa 12 pogodaka (5.strelac lige), stigao je i ofanzivni vezni Chery iz Kvins Park Rendžersa koji je u sezoni 2015/16 proglašen najboljim igračem QPR od strane svojih saigrača, australijski štoper McGowan stiže iz kineskog prvoligaša Henan, a listu stranih igrača upotpunjuje egipatski igrač Ali Ghezal koji je stigao iz portugalskog Nacionala, a najbolje se snalazi na poziciji zadnjeg veznog igrača, tako da je ova ekipa promenila sve svoje strance koje su imali bitnu ulogu u ulasku ovog tima u veći rang takmičenja. Ekipu sa klupe predvodi kineski stručnjak Li Bing koji je u sezoni 2016 proglašen za najboljeg trenera u drugoj kineskoj ligi.

Najbitiniji igrači: Jelavić, Chery, Olunga, Baise

Realan domet: plasman od 12 do 16 mesta.

Njihov prvi protivnik u najelitnijem rangu biće ekipa Liaoning, koja je prošlogodišnje prvenstvo završila na 11. mestu sa skorom 9-9-12 sa 37 datih i 47 primljenih golova. Ono što je bio najveći problem ekipe jesu gostovanja, gde su zabeležili samo 2 pobede uz 5 nerešenih utakmica i 8 poraza. Ekipa je tokom prelaznog roka doživela dosta promena, ali su nosioci igre ostali, od stranaca su ostali najbolji strelac zambijac Chamanga (14 golova), zatim nigerijac Ujah (5 golova i 5 asistencija), kao i štoper Lukimya strelac 6 golova. Iz kluba je otišlo trojica standardnih kineskih igrača( jedan defanzivac i dva vezna igrača) i štoper iz Austaralije, takođe je otišao i Vidošić koji u prošloj sezoni i nije puno igrao.  Od pojačanja su stigli Kruse ( Bajer Leverkusen- krilni napadač), J.Holland defanzivni vezni igrač iz australijskog Adelaide, kao i 20-godišnji Zhengfang Sun koji stiže iz portugalskog Orientala i koji je doveden najviše zbog pravila za igrače mlađe od 23 godine. Dovedeno je još nekolicina kineskih igrača, uglavnom iz rezervnih timova prvoligaša.

 Najvažniji igrači: Chamanga (28/14 g/3 a), Lukimya (28/6/1), Ujah ( 15/5/5), Yang Yu(22/0/5 najbolji asistent prošle sezone), Zheng Tao (26/0/2).

Realan domet: plasman od 9 do 11 mesta.

(sutra drugi deo priče o kineskim timovima)


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici za još vesti https://www.facebook.com/sportskenovosti.net/

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje