utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Kraj sezone u Premier ligi!

Sezona 2018/2019 je završena za mnoge u najkvalitetnijem nacionalnom prvenstvu na svetu – Premier ligi.

Mančester Siti je uspeo da odbrani naslov prvake Engleske, ali je ove sezone stigao do pehara znatno teže nego naredne sezone, jer je imao veliku konkurenciju u vidu Liverpula. Ipak, „Građani“ su odigrali „bez greške“ u završnici prvenstva čime su odbranili tron. Ove sezone osvojili su i Komjuniti Šild i Liga Kup, a kako ih očekuje i finalni meč i u FA kupu, mogu da postanu prvi tim u istoriji engleskog fudbala koji je osvojio sve domaće trofeje.

 

Liverpul je takođe odigrao izvanrendu sezonu, osvojili su 97 bodova, imali najbolju defanzivu u ligi, prerpeli samo jedan poraz, ali na njihovu veliku žalost ni posle 29 godina nisu uspeli da stignu do titule šampiona Engleske. Ipak, „Redsi“ će imati priliku da ovu sezonu „krunišu“ trofejom, jer su izborili plasman u finale Lige Šampiona.

Pored njih, mesto među TOP 4 tima obezbedili su i Čelzi i Totenhem i tako potvrdili svoje učešće u Ligi Šampiona. Oba tima imaće priliku da osvoje evropski trofej, jer „Plavce“ očekuje finalni susret u Ligi Evrope, dok su se „Pevci“ totalno neočekivano našli u finalu Lige Šampiona.

Arsenal je na kraju zauzeo petu poziciju, ali ukoliko u finalu savladaju gradskog rivala – Čelzija u Ligi Evrope, i popularne „Tobdžije“ obezbediće plasman u najkvalitetnije klupsko fudbalsko takmičenje.

Mančester Junajted je ponovo imao izuzetno turblentnu sezonu, od očaja do sjaja i ponovo nazad, te su na kraju završili na mestu na kojem su proveli i najveći deo sezone – šesta poziciji.

 

Vulverhempton je na kraju osvojio visoku sedmu poziciju na tabeli, što je odličan učinak na novog prvoligaša, a posebno dobre partije i rezultate ostvaivali su protiv najjačih timova u ligi.

U TOP 10 svoje mesto zauzele su i ekipe – Evertona, Lester Sitija i Vest Hem Junajteda. Sastav Votforda koji je igrao dosa dobro ove sezone, pogotovo u prvom delu šampionata završio je na 11. poziciji, a „kruna“ sezone biće finalni duel u FA Kupu protiv Mančester Sitija.

Zatim slede timovi – Kristal Palasa, Njukasla i Bornmuta koji su ostvarili svoj primarni cilj – opstanak u Premier ligi, dosta ranije pre kraja sezone. Sa druge strane, Sautempton, Barnli i Brajton su sa dosta više napora i „strepnje“ osigurali svoj plasman u elitnom rangu engleskog fudbala.

Iz lige su sasvim zasluženo ispali – Hadersfild i Fulam, dok tim – Kardif Sitija na kraju ipak nije uspeo da sačuva svoj status prvoligaša.

Što se inividualnih nagrada tiče – štoper LiverpulaVirdžil Van Dajk izabran je za najboljeg igrača Premier lige, dok je napadač Mančester SitijaRahim Sterling dobio nagradu za najboljeg mladog fudbalera.

Čak trojica igrača postigli su po 22 golova u ovoj sezoni – Sadio Mane, Mo Salah i Pjer-Emerik Obamejang i tako „podelili“ priznanje za najoljeg golgetera lige.

 

Ponajbolji prvotimac ČelzijaEden Azar u 15 navrata ove sezone proigrao je svoje saigrače u postizanju pogodaka, te je belgijski reprezentativac poneo epitet najboljeg asistenta.

 

Nagradu „Golden Glove“ koja se dodeljuje golmanu koji je tokom sezone najviše puta svoju mrežu sačuvao netaknutom, otišla je „u ruke“ brazilskog čuvara mreže – Alisona Bekera koji na 21. utakmici nije primio gol.

 

Nema dvojbe da je sjajna sezona iza nas, sada nam preostaje da ispratimo kako će timovi odraditi letnji prelazni rok i sa velikim nestrpljenjem očekujemo početak sezone 2019/2020..

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje