četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Legende Svetskih prvenstava: Dijego Armando Maradona!

Od danas pa sve do Svetskog prvenstva očekujte puno tekstova o igračima koji su obeležili šampionate u prošlosti, prvi na listi, a svakako i jedan od najboljih igrača svih vremena, Dijego Armando Maradona, ovo je njegova priča:


Dijego Armando Maradona, nastupao je na 4 Svetska prvenstva (1982,1986,1990 i 1994.) odigrao je ukupno 21 meč i postigao 8 golova. Rođen je u Lanusu, 1960.godine.

Od same njegove pojave puno se pisalo o ovom igraču, mnogi su ga smatrali najboljim igračem sveta svih vremena, a da je bio blizu tog zvanja pokazuje i priznanje Fudbalske federacije Argentine koja ga je 1993.godine proglasila za najboljeg igrača Argentine svih vremena.

Maradona je odrastao u jako siromašnoj porodici i imao je pet sestre i dvojicu braće, karijeru je počeo u školskom timu ,,Las Sebolitas“, a prvi prelazak u neki klub vezuje se za bankarskog činovnika Franciska Conejoa koji je u to vreme bio član uprave Argentinos Juniorsa koji je ga je i doveo u klub. Već 1975. godine sa svega 15 godina debitovao je za seniorski tim. U transferu vrednom 2,5 miliona dolara prelazi u Boku Juniors, a već je imao 166 odigranih mečeva i 116 postignutih golova. Za nacionalni tim Argentine debitovao je sa 16 godina. U Barselonu prelazi 1982.godine u tada nezamislivo visokom transferu od osam miliona dolara, nastavio je da rešeta mreže, posle čega je usledio prelazak u italijanski Napoli, gde je opet oborio rekord u visini transfera, plaćen je 7,5 miliona dolara što je bio najveći transfer u Italiji tog vremena. Na stadionu ga je dočekalo 70 hiljada navijača.

Sa Napolijem je osvojio dve titule prvaka Italije, postigao 115 golova, a 1989. osvojio je i tadašnji Kup Uefa.

Tužan deo priče za ovog igrača počeo je 1991. posle meča Napoli – Bari, kada mu je posle doping testa utvrđeno prisustvo kokaina u krvi. Bio je suspendovan na 15 meseci. Dobio je ipak novu šansu od FIFA, pa je prešao u Sevilju ali se tamo zadžao svega jednu sezonu. Usledio je povratak u Argentinu i Njuvels Old Bojs, ali je posle samo pet mečeva ponovo potpisao za Boku Juniors.

U dresu reprezentacije je odigrao 91 meč, a postigao je 37 golova. U dresu sa državnim grobom najveći uspeh ostvario je 1986.kada je doneo titulu prvaka sveta svojoj zemlji. U meču sa Engleskom postigao je oba gola, o kojima se i danas priča. Prvi gol nazvan ,,Božja ruka“ postigao je po sopstvenom priznanju rukom, dok je drugi i danas na nekim rang listama proglašen za najleši ikada. Maradona je tom prilikom predriblao pola protivničkog tima i na kraju zaobišao i golmana Šiltona.

Poslednji meč za nacionalni tim odigrao je protiv Nigerije 1994.godine na Svetskom prvenstvu u SAD, kada mu je po drugi put bio pronađen kokain na kontroli. Ovog puta kazna od 15 meseci i novčana kazana bili su mu zagrantovani. Vratio se fudbalu još jednom, igrao u dresu Boke Juniors sve do 28.avgusta 1997.godine kada je postigao poslednji gol u karijeri iz penala, protiv ,,svog“ Argentinos Juniorsa.

Srpski reditelj, Emir Kusturica, snimio je dokumentarni film o životu Dijega Armanda Maradone.

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje