petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Legende Svetskih prvenstava: ,,Jay Jay Okoča“!

 Sve do Svetskog prvenstva očekujte puno tekstova o igračima koji su obeležili šampionate u prošlosti, do sada smo pisali o legendi Argentine, Dijegu Armandu Maradoni, kao i o ruskom panteru na golu Lev Yashinu, legendarnom krilnom igraču iz Urugvaja, Hektoru Skaroneu, danas na redu jedan od retkih tamnoputih 10 – Džej Džej Okoča!


Kada spomenete ime Augustin Azuka Okoča ili kako su ga navijači zvali Džej Džej Okoča, poznavaoci fudbala tog vremena setiće se neverovatnih driblinga, peta, prebacivanja lopte preko protivničkih igrača i drugih majstorija koje su bile karakteristika ovog veznog igrača iz Nigerije.

Fudbal je počeo da igra sa svojom starijom braćom u Nigeriji, a kako je sam jednom izjavio svaki slobodan trenutak koristio je da bosonog igra fudbal sa svojom braćom, koja su obojica imali nadimak Džej, pa je on prešao i na mlađeg Okoču i pratio ga čitavom karijerom. Prvi klub bio je Enugu Rendžers u domovini, da bi 1990-te godine došao u Zapadnu Nemačku na odmor i otišao na trening sa svojim prijateljem Numom na trening tima Borusija Neukirhen i odmah ipresionirao trenere svojom tehnikom.

Posle nepune dve godine, Okoča odlazi u ekipu Ajntrah Frakfurta, a gol protiv Karlsruea se još uvek prepričava u Nemačkoj. Usledio je prelazak u Tursku i ekipu Fenerbakče gde je ostao upamćen po golovima iz slobodnih udaraca, a na 62 meča za ovaj tim postigao je 30 golova. Potom je nastupao za PSŽ, Bolton i Hal.

Što se tiče nacionalnog tima, on je u periodu od 1994 do 2006-te godine bio jedan od igrača koji su bili neizostavni deo tima ,,super orlova“. U tom periodu odigrao je 73 utakmice i postigao 14 golova. Bio je deo tima koji je napravio prvi veliki uspeh afričkih selekcija 1994.godine u Americi, kada je Nigerija stigla do 1/4 finala. Taj isti tim osvoji je 1994-te godine Afrički Kup Nacija, a nedugo potom 1996-te godine i Olimpijsko zlato u Atlanti. Na Svetskom prvenstvu 1998. godine Okoča je bio jedan od najzaslužnijih za pobedu protiv Španije u prvom kolu grupne faze kada je Nigerija slavila sa 3:2.

Okoča (stoji prvi sa leva), tim koji je osvojio Olimpijsko zlato 1996.

Za najboljeg fudbalera Nigerije proglašavan je čak 7 puta 1995, 1997, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, dok je 2004-te poneo epitet najboljeg igrača i najboljeg strelca Afričkog Kupa Nacija, a 2005-te je proglašen za najboljeg igrača Boltona.

Sestrić ovog igrača je sadašnji reprezentativac Nigerije i član Arsenala, Aleks Ivobi. Legendarni Pele, svrstao je Okoču u najboljih 125 igrača svih vremena!

O kvalitetima Okoče svoju izjavu je dao i legendarni Žorž Vea koji je rekao: ,,Džej Džej je jedan od tehnički najboljih igrača koje znam, bolji je čak i od mene, sve ono što on radi na terenu niko od nas nije radio ni jedan procenat. On je neko ko je veoma kreativan, pametan na terenu i neko ko radi puno trikova koji su zabavni i korisni.“

https://www.youtube.com/watch?v=9bI6-q4eR1Q

 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje