utorak, 16. april 2024.

t1x2.net

spot_img

“Crvenim Đavolima“ je osvajanje ovog takmičenja možda i jedina šansa za LŠ!

U jednoj od četiri večerašnje četvrtfinalne utakmice Lige Evrope sastaće se belgijski Anderleht i engleski Mančester Junajted. Taj duel na programu je od 21 čas i 5 minuta po našem vremenu, a odigraće se na stadionu “Konstant Vaden Stok“ u Andelehtu, jednoj od opština belgijske prestonice – Brisela.

  • Stanje pred meč:

Anderleht se uporedo sa Ligom Evrope takmiči u u šampionskom plej-ofu belgijskog prvenstva, tj. Jupiler Lige, gde trenutno zauzimaju lidersku poziciju sa ukupno 35 boda, što je za 4 boda više od drugoplasiranog Klub Briža. U poslednjoj fazi domaćeg prvenstva zabeležili su pobedu nad Zulteom iz Varegema (2:1) i remi protiv Genta (0:0). Po svemu sudeći odlične partije u domaćoj ligi doneće im plasman u Ligu Šampiona, a što bolji plasman u Ligi Evrope svakako je jedan od sadašnjih prioriteta. U grupnoj fazi drugog po rangu evropskog takmičenja za klubove, ljubičasto-beli su zabeležili 3 pobede, 2 remija i 1 poraz, te su kao drugoplasirani u grupi C izborili 1/16 finala Lige Evrope. Prva prepreka bio im je ruski Zenit, koga su na svom terenu savladali (2:0), ali od koga su u gostima pretrpeli poraz (3:1) koji ih zahvaljujući jedinom postignutom golu nije izbacio iz plej-ofa. Nakon Zenita usledio je veoma lak posao u 1/8 finala protiv kiparskog APOEL-a, s’ obzirom da je Anderleht zabeležio obe pobede i kod kuće (1:0) i na strani (1:0). Jedna od poslednjih prepreka predstavljaće im jedan od najpoznatijih klubova iz Engleske, koji sada mora ići na sve ili ništa, s’ obzirom da im zbog trenutnog stanja u Premijer Ligi samo osvajanje Lige Evrope može obezbediti takmičenje u Ligi Šampiona u sledećoj sezoni.

Mančester Junajted trenutno zauzima 5. poziciju u engleskoj Premijer Ligi, a imaju 4 boda manje od gradskog rivala Mančester Sitija koji se nalazi na poziciji koja vodi u kvalifikacije za Ligu Šampiona. U dosadašnjem toku sezone zabeležili su 15 pobeda, 12 remija i 3 poraza, tako da su nakon 30 kola uzeli ukupno 57 bodova. “Crveni Đavoli“ ove sezone igraju dosta dobro u gostima, gde su zabeležili 9 pobeda, 3 remija i 2 poraza, ali loša izdanja na svom terenu mogu da im pomute sve planove vezane za Ligu Šampiona. Naime, ekipa iz Mančestera je pod komandom Žozea Murinja zabeležila lošiju uspešnost u odnosu na period komandovanja prethodnih 6 menadžera ovog kluba. Naime, ove sezone Mančester Junajted je na Old Trafordu zabeležio 6 pobeda u 16 utakmica, što je samo 37,5% uspešnosti. Uprkos tome, “Crveni Đavoli“ nastavljaju da rešetaju mreže u Ligi Evrope gde imaju ukupan skor od 7 pobeda, 1 remija i 2 poraza. Grupnu fazu završili su na 2. poziciji grupe A sa učinkom od 4 pobede i 2 poraza. Nakon toga, u plej-ofu usledile su dve pobede nad francuskim Sent Etjenom (3:0, 0:1) i remi i pobeda nad ruskim Rostovom (1:1, 1:0). Ukoliko Murinju prođe sve kako je zamislio i nekako osvoji Ligu Evrope to će mu biti verovatno jedina prilika da izbori plasman u grupnu fazu Lige Šampiona u sledećoj sezoni.


  • Izjave trenera:

Rene Vajler (Anderleht): “Velika nam je čast što igramo protiv ovakve ekipe kao što je Mančester Junajted. Mi smo profesionalci u svom poslu i uvek idemo na pobedu, ali ujedno bićemo veoma realni i uzećemo u obzir kvalitet i snagu te ekipe. Imamo dosta kvalitetnih igrača i trudićemo se da dokažemo da ovde nismo slučajno, već zasluženo.“

Žoze Murinjo (Mančester Junajted): “Trudićemo se da večeras igramo na najvišem nivou, a ako to ne bude dovoljno drugu šansu predstavljaće nam utakmica na Old Trafordu, gde smo do sada pobedili na svim utakmicama u Ligi Evrope ove sezone. Anderleht je ozbiljna pretnja, jer imaju kvalitetnu ekipu i specifičan način igranja. Oni su u stanju napraviti pritisak i biti veoma opasni pred golom, ali mi smo takođe motivisani i moramo doći do Lige Šampiona.“


  • Izostanci:

Anderleht: desni bek Endi Nahar (15n/0g/2a – povreda) i centralni napadač Lukaš Teodorčik (43n/28g/4a, najbolji strelac – povreda). Kako je Vejler izjavio, poljski napadač sigurno neće biti u startnoj postavi, ali pitanje je da li će u igru ući i sa klupe.

Mančester Junajted: golman David De Hea (39n/-35g – povreda ?), štoperi Kris Smoling (30n/2g/1a – povreda) i Fil Džons (22n/0g/0a – povreda), desni bek Antonio Valensija (35n/1g/6a – povreda ?), levi krilni vezista Ešli Jang (18n/0g/1a – povreda ?), centralni vezista Pol Pogba (43n/7g/5a – povreda ?), ofanzivni vezista Huan Mata (38n/10g/6a – povreda) i napadač Vejn Runi (31n/5g/10a, prvi asistent – povreda).


  • Očekivani sastavi:

Anderleht (4-2-3-1): Martinez – Apija, Kara, Spajić, Obradović – Tilemans, Dendonker – Kipču, Hani, Ačimpong – Telin

Mančester Junajted (4-4-2): De Hea (Romero) – Valensija (?), Bejli, Rojo, Blind – Herera, Pogba (?), Mhitarjan, Šo – Marsijal, Ibrahimović


  • Međusobne utakmice:

 

24.10.00 Anderleht Mančester Junajted 2 : 1
13.09.00 Mančester Junajted
Anderleht 5 : 1

  • Prognoza:

Anderleht u ovaj duel ulazi u pobedničkom raspoloženju, stvari u domaćem prvenstvu idu po planu i po svemu sudeći njihova realnost sledeće sezone biće Liga Šampiona. Sa druge strane, Mančester Junajted nema mnogo šansi da Ligu Šampiona izbori preko Premijer Lige već će im trenutno glavni preduslov za to biti osvajanje Lige Evrope. Sve u svemu večeras bi trebali da gledamo veoma neizvesnu utakmicu, pa ne bi bilo ni veliko čudo ukoliko bi se završila bez pobednika. Uzimajući u obzir činjenicu da domaćima nedostaje najbolji strelac, a gostima veliki broj standardnih prvotimaca, dolazimo do zaključka da ovo nije utakmica na koju bi trebali stavljati opkladu, već da je najbolja opcija da samo uživate u fudbalu.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje