petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Evrope: Šahtjor Soligorsk – Suduva Marijampole (najava utakmice)

18:00 Šahtjor Soligorsk (Belorusija) – Suduva Marijampole (Litvanija)

Danas od 18 časova na stadionu “Stroitelj“ ili “Budajnik“ (Soligorsk) u okviru 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope odigraće se prva utakmica dvomeča između ekipa beloruskog Šahtjora iz Soligorska i litvanske Suduve iz Marijampolea.


Stadion:

Stadion “Stroitelj“ (ređe nazivan “Budajnik“) u Soligorsku izgrađen je 1973. godine za potrebe radničkog sportskog društva kompanije Strojtest 3. Stadion je kapaciteta 4 hiljade i 200 mesta, a prekriven je standardnom travnatom podlogom. Tek pre nekoliko godina pripao je ekipi Šahtjora, koja ga i dan danas koristi za svoje domaće utakmice.


Sudije:

Za delioce pravde na ovoj utakmici postavljen je sudijski tim iz kazahstana, predvođen glavnim arbitrom Aleksandrom Alijevim. Za njegove asistente, tj. linijske sudije, postavljeni su Aleksandr Pavlov i Sergej Vasjutin, dok je za četvrtog sudija naznačen Ajdin Rahimbajev.

30-godišnji Aleksandr Alijev je delio pravdu na ukupno 4 utakmice u okviru evropskih takmičenja, 2 puta u Ligi Evrope i 2 puta u Ligi Šampiona. Za to vreme podigao je 14 žutih i 4 crvena kartona, a dosudio je 2 penala.


Šahtjor Soligorsk (Belorusija)

Šahtjor Soligorsk je tokom prošle sezone zauzeo 2. poziciju, iza BATE Borisova koji je imao 11 bodova više i ispred Dinamo Minska koji je imao 4 boda zaostatka. Nakon 30 kola uspeli su da uzmu 59 bodova, a pritom su zabeležili 17 pobeda, 8 remija i 5 poraza, uz gol razliku 46:20, zbog čega su imali najbolju odbranu u ligi. U tekućoj sezoni zauzimaju 1. poziciju sa 35 bodova iz 14 utakmica, a zabeležili su 11 pobeda, 2 remija i 1 poraz, uz gol razliku 21:7. Ova ekipa je belorusku Premijer Ligu osvojila samo 2005. godine, dok su drugoplasirani i trećeplasirani bili po čak 5 puta. Zanimljiva je činjenica da je Šahtjor nakon 1999. godine tokom svake sezone zauzeo bar 6. poziciju, tj. nikada nisu ostvarili lošiji plasman od toga.

Učinak u evropskim takmičenjima:

Šahtjor ima veoma mnogo iskustva u evropskim takmičenjima, s’ obzirom da su od 2001. godine tokom čak 9 sezona nastupali protiv ostalih ekipa iz Evrope. U čak 8 sezona u okviru Lige Evrope odigrali su 23 utakmice i ostvarili 7 pobeda, 7 remija i 9 poraza, uz gol razliku 35:28, dok su u okviru Lige Šampiona odigrali jednu sezonu i na 2 utakmice zabeležili 2 poraza, uz gol razliku 0:2.

Sastav:

Trener Šahtjora će za utakmicu protiv ekipe iz komšiluka imati na raspolaganju 24 igrača, od čega 3 golmana, po 8 defanzivaca i veznjaka, kao i 5 napadača. Glavnina ekipe sastavljena je od beloruskih fudbalera, iako primetan broj igrača dolazi sa prostora Balkana – Srbije, Hrvatske i Bugarske. Za utakmicu sa Suduvom dovedeni su neki od igrača iz omladinskog tima, a od prvotimaca sigurno neće nastupiti golman Artur Kotenko (1n/0g), levi bekovi Nikola Ignjatijević (6n/1g/1a) i Aleksandr Jurevič (6n/0g/1a), štoper Igor Kuzmenok (5n/0g/0a), desni bek Vjačeslav Krivulec (1n/0g/0a), defanzivni vezista Sergij Ridika (4n/1g/0a), centralni vezisti Aleksandr Pavlov (4n/1g/0a), Jevgenij Jelesarenko (5n/1g/1a) i Artjom Stargorodski (6n/2g/2a), desni krilni vezista Aleksej Timoščenko (2n/0g/0a), centralni napadači Sergej Hižnjičenko (12n/3g/0a – drugi strelac) i Dmitrij Osipenko (6n/0g/1a).


Suduva Marijampole (Litvanija)

Suduva Marijampole je tokom prethodne sezone zauzela 3. poziciju sa 58 bodova iz 33 utakmice. Zabeležili su ukupno 17 pobeda, 7 remija i 9 poraza, a upisali su i gol razliku 55:41. U sezoni koja traje nalaze se na 3. poziciji sa 28 bodova iz 16 utakmica, a zabeležili su 7 pobeda, 7 remija i 2 poraza, uz gol razliku 27:18. Suduva nikada nije podigla trofej šampiona Litvanije, ali ujedno od 2002. godine ni jednom nisu relegirali u drugu ligu i pritom su 2 puta bili vicešampioni, a čak 5 puta ekipa sa bronzanim odličjem.

Učinak u evropskim takmičenjima:

Ova ekipa je jedna od iskusnijih litvanskih ekipa, što se tiče učešća u evropskim takmičenjima. Naime, nakon 2002. godine (kada su ušli u prvu ligu) ova ekipa uzela je učešće tokom čak 10 sezona u UEFA Kupu/Ligi Evrope, a na 30 odigranih utakmica zabeležili su 8 pobeda, 6 remija i čak 16 poraza, uz gol razliku 35:59. Kada su sezonu počinjali iz prvog kola kvalifikacija svaki put su stigli do sledeće faze.

Sastav:

U protoklu za predstojeću utakmicu biće 25 igrača, od čega 3 golmana, 9 defanzivaca, čak 11 veznjaka i samo 2 napadača. Ove brojke bi od prilike trebale da pokažu kakve su namere Litvanaca na predstojećoj utakmici, što je možda i logično, jer se veliki broj ekipa čuva za utakmice kod kuće. Zanimljivo je da se u redovima ove ekipe nalazi čak osmorica igrača sa prostora bivše Jugoslavije, a to su Miljan Jablam, Aleksandar Živanović, Predrag Pavlović i Admir Kecap iz Srbije, Ivan Kardum i Andro Svrljuga iz Hrvatske, Nermin Jamak iz Bosne i Hercegovine i Marjan Altiparmakovski iz Makedonije.


Prognoza:

S’ obzirom da je ovo komšijski derbi, a da se radi o beloruskoj i litvanskoj ekipi utakmica ne bi trebala da bude nešto preterano atraktivna, posebno zato što su obe ekipe stvorene za igru preko kontre i za sada nemaju potrbe to da menjaju. Šahtjor je nešto podmlađeniji generalno u odnosu na prethodne susrete, dok je sudeći po brojkama Suduva spremna za ultra-defanzivnu igru. I pored toga što očekujemo “minimalac“ golova, Šahtjor je kvalitetnija ekipa i taj kvalitet bi trebao da ispliva, ako ništa drugo bar pred kraj utakmice.

[1] 1,26 (domaćin pobeđuje)

[0-2] 1,95 (manje od 2 gola na utakmici)

[1&0-3] 1,80 (domaćin pobeđuje uz manje od 3 gola na utakmici)

[X-1] 3,75 (nerešen ishod na poluvremenu i pobeda domaćina na kraju utakmice)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje