subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Liga Šampiona: AEK Atina – CSKA Moskva (najava utakmice)

AEK Atina (Grčka) – CSKA Moskva (Rusija)

Danas od 19 časova i 30 minuta u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona očekuje nas utakmica između grčkog AEK-a iz Atine i ruskog CSKA iz Moskve.

Utakmica će se odigrati na Olimpijskom stadionu “Spiridon Luis“ u Atini, tj. na najvećem fudbalskom stadionu u Grčkoj, koji je kapaciteta oko 69620 mesta. Otvoren je 1982. godine, a trenutno ga koristi atinski AEK, kao i Panatinaikos za utakmice na evropskoj sceni.

Na ovoj utakmici sudiće arbitarski tim iz Nemačke, a kao glavni sudija naznačen je 39-godišnji Marko Fric. Sudija iz nemačkog grada Korba do sada nije delio pravdu u Ligi Šampiona, ali je na 6 utakmica u Ligi Evrope podigao ukupno čak 38 žutih (prosek 6,3 po utakmici) i 1 crveni karton. Takođe, zanimljivo je da ni na jednoj utakmici LE nije podigao manje od 5 žutih kartona.


AEK Atina (Grčka)

AEK je do kvalifikacija za Ligu Šampiona stigao osvojivši 1. poziciju u završnom plej-ofu, tj. generalno 2. poziciju u sezoni, odmah iza šampiona Olimpijakosa. U toj grupi, gde su se takmičili sa Panatinaikosom, PAOK-om i Panioniosom, uspeli su da zabeleže 4 pobede i 2 poraza, te sa 12 bodova iz 6 utakmica istanu na čelu tabele. Nakon mesec dana po okončanju sezone u domaćem šampionatu “žuto-crni“ iz grčke prestonice odigrali su svega 3 pripremne utakmice, gde su uspeli da slave nad poljskom Koronom (0:1) i češkom Ostravom (3:1), dok su remizirali sa belgijskim Gentom (1:1). Tokom letnjeg prelaznog roka u ovoj ekipi desile su se izraženije promene u vidu odlazaka i dolazaka, s’ obzirom da je kompletirano ukupno 15 transfera. Iz redova atinske ekipe otišli su štoper Dimitrios Kolovetsios (29n/1g/0a), ofanzivni vezista Ronald Vargas (23n/2g/7a – drugi asistent) i centralni napadač Kristos Aravidi (17n/3g/0a) koji su raskinuli ugovore i postali slobodni agenti. Centralni napadač Tomaš Pekhart (31n/12g/1a – prvi strelac) potpisao je za Hapoel Ber Ševu, ofanzivni vezista Ilias Celios (4n/0g/0a) pozajmljen je Lamiji, dok je centralni napadač Serhio Arauho (21n/9g/6a – drugi strelac, treći asistent) vraćen matičnom klubu Las Palmasu nakon jednosezonske pozajmice. Sa druge strane žuto-crni dres obukli su golmani Panagiotis Cintotas iz Levadiakosa (0n/0g) i Panagiotis Dunis koji se vratio sa pozajmice iz Kaliteje (8n/-16g), levi bek Helder Lopes iz Las Palmasa (17n/0g/1a), štoperi Uroš Ćosić iz Empolija (16n/0g/0a), dok je Adamu Canetopulosu okončana pozajmica u Iraklisu (17n/0g/0a). Levi krilni napadač Arnor Ingvi Traustason pozajmljen je od bečkog Rapida (33n/3g/4a), dok su takođe došli centralni napadači Marko Livaja iz Las Palmasa (26n/7g/3a), Viktor Klonaridis iz Lensa (20n/6n/2g u Panatinaikosu na pozajmici) i Georgios Giakumakis iz Plataniasa (30n/12g/3a). U protkolu za utakmicu sa moskovskim CSKA zbog povreda neće biti drugog golmana Vasiliosa Barkasa (22n/-16g) koji je već duže odsutan zbog povrede ruke, kao ni štopera Vasiliosa Lampropoulosa (29n/2g/0a) koji ima problema sa nogom.

Najveći uspesi AEK-a u evropskim takmičenjima tokom skorašnje istorije su učešće u 1/16 finala UEFA Kupa u sezonama 2006-07 i 2007-08, iako su još davne 1977. godine od Juventusa poraženi čak u polufinalu tog takmičenja. U grupnim fazama UEFA Kupa/Lige Evrope učestovali su ukupno 5 puta, dok su u toj fazi, ali u okviru LŠ uzeli učešće tokom ukupno 4 sezone.


CSKA Moskva (Rusija)

CSKA je tokom prethodne sezone postao vicešampion Rusije, s’ obzirom da je imao 7 bodova manje od prvoplasiranog Spartaka i 1 bod više od trećeplasiranog Zenita. U toj sezoni uspeli su da ostvare čak 18 pobeda, 8 remija i 4 poraza, pa su nakon 30 utakmica na svom kontu imali 62 boda. Nakon okončanja sezone odigrali su 4 pripremne utakmice koje su manje-više solidno odradili pošto su poraženi od Šturm Graca (2:1), trijumfovali nad Partizanom (3:0) i Vitorulom (4:2), dok su remizirali sa Krasnodarom (1:1). S’ obzirom da je sredinom jula počela i nova sezona u ruskom prvenstvu CSKA u ovaj meč ulazi sa takmičarskom formom, a nakon 2 odigrana kola nalaze se na 7. poziciji sa 3 boda, jer su nakon pobede nad Anžijem (1:3) pretrpeli neverovatan poraz od Lokomotive (1:3), inače njihovog gradskog rivala. Tokom ovog leta redove “Armejaca“ iz Moskve napustili su drugi golman Sergej Čepčugov (2n/-2g) koji je nakon prelaska već proglašen za glavnog čuvara mreže Jeniseja, zatim, a tu su još samo desni krilni vezisti Zoran Tošić (29n/1g/5a) koji je raskinuo ugovor i Aleksej Ionov (29n/3g/4a)  – novi član moskovskog Dinama. Sa druge strane, klupa CSKA još uvek nije primila nove članove, a pristigli su samo defanzivac Černov i vezista Makarov koji će trenirati sa ekipom do prelaska u drugi klub. Na put u Atinu od važnijih igrača nije poleteo samo desni bek Kiril Nababkin (10n/0g/0a) koji je propustio i prva dva meča u Premijer Ligi.

CSKA je svoj najveći uspeh u evropskim takmičenjima ostvario osvajanjem UEFA Kupa (sada Liga Evrope) tokom 2005. godine pobedivši u finalu portugalski Sporting iz Lisabona rezultatom 1:3. Pored toga, u Ligi Šampiona maksimalan domet imali su u sezonama 1992-93, 2004-05, 2006-07, 2007-08, 2009-10, 2011-12, kao i u svakoj sezoni (ukupno4) od 2012. do tekuće godine. Tokom prošle sezone u grupnoj fazi LŠ pored Totenhema, Monaka i Bajer Leverkuzena zauzeli su poslednju poziciju sa učinkom od 3 remija i 3 poraza, bez pobede.


Prognoza:

Ova utakmica trebala bi do samog kraja da bude neizvesna, s’ obzirom i da se po stilu igre i kvalitetu igrača radi o veoma izjednačenim ekipama. AEK je tokom ovog leta ostao bez možda i najboljih ofanzivaca, ali svakako da i trenutni sastav ima mogućnosti da zatrese mrežu protivnika. Sa druge strane, CSKA se manje-više čuvao protiv moskovske Lokomotive iako je trener veliki broj puta izjavio kako su sve utakmice podjednako važne. Kao što smo rekli, obe ekipe su veoma izjednačene, ali po našem mišljenju blagu prednost daćemo upravo ekipi iz ruske prestonice prvenstveno zbog toga što je njihova liga već u toku, a da su tokom leta praktično ostali u nepromenjenjom sastavu.

X2&0-3 @1,65 (remi ili pobeda gostiju uz 0 do 3 golova na utakmici)

P/K X @1,60 (remi na poluvremenu ili na kraju utakmice)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje