sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Lupulesku i Šurjan na putu za Tokio: ”Biće teško, ali nada postoji!”

Izabela Lupulesku i Sabina Šurjan na kvalifikacionom turniru u Dohi vodile su borbu za plasman na Olimpijske igre, ali je za mlade srpske igračice koje prvi put nastupaju na pojedinačnim kvalifikacijama ovo bio pretežak izazov.

Krajem aprila na evropskim kvalifikacijama u Portugalu očekuje ih novi pokušaj.

foto: ITTF

Izuzetna konkurencija, manjak iskustva na ovakvim turnirima i novi sistem žrebanja – sve ovo je u određenoj meri uticalo da prvi pokušaj plasmana na Olimpijske igre ne uspe reprezentativkama Srbije. Međutim, novi izazov očekuje ih od 21. do 25. aprila kada će se za vizu boriti u Portugalu.

Verujemo da će zemlja sa Pirineja biti srećna za Izabelu i Sabinu, onako kako je bila muškarcima kada su u januaru prošle godine priredili senzaciju i pridružili se Olimpijskom timu Srbije u Tokiju.

Ovako je bilo u Dohi

Novi sistem žrebanja nije bio naklonjen našim reprezentativkama, naročito Izabeli Lupulesku koja je na startu morala da odmeri snage sa Kineskinjom u dresu Francuske, Jia Nan Juan.

Sam meč nije najbolje počeo po Izabelu jer je rivalka stekla značajnih 3:0. Drugi list okrenula je Izabela u naredna dva seta pa je uspela da smanji na 3:2. Ipak, šesti period igre Azijatkinja je uspela da reši u svoju korist i tako stavi tačku na meč.

foto: ITTF

Za naš portal meč je prokomentarisao selektor reprezentacije Srbije, Slobodan Stojanov:

”Izabela je u meč sa Kineskinjom iz Francuske ušla pomalo indisponirano, sa prevelikim respektom, s obzirom da je Kineskinja stvarno sjajna igračica. Međutim, kako se meč odvijao, posle 0:3 i 1:3 u četvrtom setu i tajm-auta, Izabela je počela da igra sjajno, praktično je imala odgovor na svako rešenje Kineskinje. U jednom trenutku je nametnula svoj stil igre i ostavila Kineskinju ’’bez lopte’’. Jednostavno je dominirala u jednom periodu igre i to je rezultiralo smanjenju rezultata na 3:2. Tu se već Kineskinja sabrala i pojačala igru, a Izabela je i dalje bila sjajna, ali ipak izgubila meč. Ono što je predstavljalo najveći problem u celom meču je bio dugi rezani servis Kineskinje. Svakako, Izabela je ostavila sjajan utisak pogotovo što ona ovakav turnir do sada nije igrala.”

Igračica sa Filipina, Jana Romero, predstavljala je prvu prepreku za Sabinu Šurjan. To je reprezentativka Srbije uspešno prebrodila sa 4:2 i zakazala susret sa Beloruskinjom Nadeždom Bogdanovom.

foto: ITTF

Ovde je viđen maratonski meč u sedam setova koji, nažalost, nije završen pobedom Šurjanove. Jako malo je nedostajalo da se Sabina za još jedan korak približi Tokiju, ali je odlučujući set rivalka osvojila uz minimalnih dva poena razlike.

”U prvom kolu Sabina je igrala sa protivnicom Romero sa Filipina. Malo informacija smo imali o toj igračici ali smo je skautirali i gledali u pojedinim njenim mečevima. Počelo je sjajno ali je važnost turnira ipak malo opteretila Sabinu. Ipak, osvojila je prva tri seta, pa dozvolila protivnici da smanji rezultat na 3:2, ali je u šestom setu povela sa 9:1 i na najbolji način privela meč kraju. U sledećem meču protiv Bogdanove je povremeno igrala jako dobro a povremeno je i bila malo neaktivna, što je rezultiralo gubitkom meča u sedam setova. Jednostavno, u nekim trenucima, na ovakvim turnirima gde nema mesta popravnom, mora da se igra rizičnije, aktivnije i smirenije” – ovako je selektor Stojanov opisao nastup Sabine Šurjan, a uz to je dodao…

”Na kvalifikacijama koje nas u aprilu očekuju u Lisabonu očekujem igru koja će nam dati nadu za plasman u pojedinačni deo na Olimpijskim igrama, i ako će to biti teško. Treba istaći i to da je cilj ove generacije plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. i u Los Anđelesu 2028.”

Više informacija o odigranom kvalifikacionom turniru u Dohi možete pronaći klikom na ovaj link (sajt ITTF).


Izvor: Stoni tenis org

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje