petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Masters Rim: Najava turnira

Teniski kompleks Foro Italiko biće domaćin petog mastersa u sezoni koji se održava u Rimu. Ovo je turnir se velikom tradicijom koja datira još od tridesetih godina 20. veka. U periodu od 1930-1934 godine turnir se igrao u Milanu, a u Rim je premešten 1935. godine. Turnir je imao pauzu u periodu od 1936-1949 zbog istorijskih događaja, a nastavljen je od 1950. godine i traje sve do sada.

Ovaj turnir su osvajali šampioni poput Roda Lejera, Džona Njukoma, Bejrna Borga, Ilije Nastasea, Ivana Lendla, Pita Samprasa, Andrea Agasija, Rafela Nadala, Novaka Đokovića i još mnogih. Kada su dame u pitanju trofej u Rimu su osvajale Kris Evert, Gabrijela Sabatini , Končita Martinez, Monika Seleš, Kim Klajseters, Ameli Morezmo, Serena Wilijam i još mnoge.

Masters u Rimu je jedan od jedan od omiljenih turnira među tenserima i teniserkama. Pre svega kompleks je fenomenalan, a tereni se nalaze blizu jedan drugom. To stvara prelepu atmosferu tokom mečeva, a Italijani su poznati kao veliki ljubitelji tenisa. Oni prave sjajniu atmosferu pogotovu kada igra domaći igrač i nema sumnje da će tako biti i ove godine.

Najvše titula u muškoj konkurenciji osvojio je Rafael Nadal koji ima sedam titula u Rimu, a kod dama najviše titula je osvojila Kris Evert koja ima pet trofeja iz Rima.

Ono na šta treba obratiti pažnju jesu uslovi. U poređenju sa uslovima u Madridu, uslovi u Rimu su dosta sporiji. Pre svega u Rimu je mnogo topliije, manja je nadmorska visini i sve to utiče na brzinu terena. Zbog ovoga treba obratiti pažnju kada igraju serveri, i ganjati kvote kontra njih.

ATP turnir:

Muški turnir je pretrpeo velike gubitke i biće oslabljen ne igranjem nekih sjajnih igrača. Rodžer Federer, Endi Marej i Žo Wilfred Conga ne igraju već duže vreme pa smo se na njihov izostatak i navikli. Ovoj trojici su se pridružili Nik Kirjos, Miloš Raonić, Roberto Butista Agut, Hjeon Čung, Andrej Rubljov koji zbog povreda neće igrati ove nedelje u Rimu. Njihovim izostankom turnir je dosta slabiji, ali i bez njih sigurno će biti neizvestno i uzbudljivo.

Titulu brani Nemac Alekasnder Zverev koji je prošle sezone u finalu pobedio Novaka Đokovića. Zverev je u sjajnoj formi, jer je vezao titule u Minhenu i Madridu pa će biti zanimljivo videti koliko je snage ostalo u njemu, i da li može da odbrani tron.

Pored Zvereva koji brani titulu igrači koji brane veliki broj poena su:

1) Novak Đoković brani finale, a to iznosi 600 ATP poena. Ovo je vrlo bitan turnir za Đokovića, jer ako ne odbrani poene iz prošle sezone doživeće veliki pad na ATP listi, i postoji mogućnost da na Roland Garosu ne bude među nosiocima.

2) Dominik Tim brani polufinale, dakle brani 600 ATP poena. Mišljanja smo da njemu ti poeni i nisu toliko bitni, jer je on siguran top 10 igrač. Izgubio je finale u Madridu i biće zanimljivo videti kako će se ponašati nakon teškog poraza. Prošle sezone ovde je pobedio Nadala i sigurno da može daleko.

Igrači koji se svojim igrama ističu toko prethodnih godina su Novak Đoković i Dominik Tim.

Đoković je ovde maltene domaći igrač i publika ga voli. Đoković tečno govori italijanski jezik i to mu je pomoglo da stvori konekciju sa publikom. On je ovaj turnir osvojio četiri puta, a u prethodne četiri sezone je igrao finale.

Sa druge strane i Dominik Tim igra konstantno dobro u Rimu. Prethodne godine je igrao polufinale, a godinu pre je igrao četvrtfinale. S obzirom na igre koje je pružao u Madridu nema sumnje da će ići do samog kraja i ovde.

Naglasili bismo da se posebno obrati pažnja na domaće igrače. Teniseri poput Fabia Fonjinija i Andreasa Sepija bi mogli da imaju dobar turnir, jer će imati publiku iza sebe koja ume da bude dobar pokretač, a kvote na njihove pobede će biti vrlo dobre.

WTA turnir:

Ženski turnir je veoma jak, jer su gotovo sve teniserke iz samog vrha došle u Rim. Petra Kvitova je otkazala Rim zbog umora, jer je osvojila Prag i Madrid u prethodne dve nedelje, a i imala je malih problema sa povredom butnog mišića. Osim nje, sve najbolje što ženski tenis može da pruži je u Rimu.
Izgleda da je pauza koju je Serena Wilijams napravila bilo ono što je trebalo ženskom tenisu. Sada su turniri dosta ujednačeni i gotovo svako ima šansu da osvoji neki veliki trofej.

Kod dama titulu brani Ukrajinka Elina Svitolina koja je u finalu pobedila Rumunku Simonu Halep.
Svitolina igra vrlo dobru sezonu, i sigurno je da može do samog kraja.

Igračice koje brane veći broj WTA poena su:

1) Simona Halep brani finale što iznosi 585 WTA poena. Ovo je bitan turnir za nju, jer ako ne odbrani poene iz prethodne sezone, razlika između Karoline Woznjacki i nje će se drastično smanjiti. S obzirom da je ispala relativno rano u Madridu očekuje se da Rumunka ode do samog kraja u Rimu.

2) Garbinje Muguruza brani polufinale koje je igrala prethodne sezone. Njene igre su vrlo promenljive i skeptični smo po pitanju da li ona može da odbrani te poene. Ako nije uspela u Madridu da ode do kraja, na uslovima koji joj mnogo više odgovaraju, ne verujemo da će uspeti i ovde gde su tereni dosta sporiji. Kvote kontra Muguruze biće odlične.

3) Holanđanka Kiki Bertens takođe kao i Muguruza brani polufinale. Imala je sjajan turnir u Madridu gde je igrala finale u kom je poražena bukvalno na jednu loptu. Ovo je njen deo sezone, jer spada u top 3 najboljih igračica na šljaci u to nema sumnje. Osvojila je turnir u Čarlstonu, igrala finale u Madridu i sigurno može i ovde do samog kraja.

Turnir se igra za nagradni fond od 2 703 000 eura.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje