subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

MOTO GP – NAJAVA NOVE SEZONE

Dame i gospodo najbrži cirkus na dva točka se vratio. Pauza koja je trajala šest meseci je gotova, a svi ljubitelji motociklizma željno iščekuju petak kada ćemo gledati prve treninge.

Staza „Losail“ sada već tradicionalno označava početak nove Moto GP sezone, jer se vozi trka za Veliku nagradu Katara.

Ova nova sezona sigurno će biti zanimljiva, a glavno pitanje glasi da li, i ko može da zauztavi neverovatnog Marka Markeza? Atomski mrav je na svojoj Hondi bez mnogo muka došao do sedme titule u karijeri, a pete u kraljevskoj klasi.

U ovom trenutku čini se da će mu prvi izazivač biti vozač Dukatija Andrea Dovociozo koji je u prethodnih nekoliko sezona vodio ljute bitke sa Markezom na pistama širom sveta. Ipak, uvek je nešto falilo Doviju da dođe i do konačne pobede nad ljutim rivalom. Verujemo da će Dovicozo ove sezone biti pravi, jer je odlaskom Horhea Lorenca postao vozač broj 1 u timu Dukatija. Sve će biti podređeno njemu, a na njemu je da svoj kvalitet pokaže na stazi.

Njegov novi timski kolega će biti Danilo Petruči koji je konačno dobio fabrički motor. Italijan je s vremena na vreme znao da bljesne na nekim od trka uglavnom kada je padala kiša. Ima sigurno i on svoje planove, ali za početak uspeh bi bio da se nađe na pobedničkom postolju na nekoj od trka.

Odlazak Horhea Lorenca iz Dukatija je za mnoge bio veliko iznenađenje. Činilo se da je Horhe konačno ukrotio taj Dukati, jer je zaređao nekoliko pobeda. Ipak, njegov odnos sa Doviciozom nije bio najbolji, a pošto je Dovi domaći igrač znalo da se Lorenco neće ostati u Dukatiju. Još veće iznenađenje je možda tim u koji je Lorenco prešao. Naime, Repsol Honda je rešila da pojača konkurenciju Marku Markezu, i dovela je Horhea Lorenca. Biće zanimljivo videti kako će na to reagovati aktuelni šampion i kakva će „saradanja“ biti između njih dvojice. Mnogo je sujete među tim vozačima, a nema sumnje da će sve prštati na stazi.

Ni dvojac Jamahe svakako ne treba otpisati. Prošla sezona za Jamahu je bila za zaborav, a dobra stvar za Jamahu je da će sigurno napredovati, jer gore od onoga ne može. Prema rečima Valentina Rosija u redovima Jahame ide sve u pravom smeru, a velika armija navijača popularnog Doktora iščekuje jubilarnu desetu titulu.

Iz senke će svakako vrebati Suzuikjevci Aleks Rins i Žoan Mir, a ne treba zaboraviti na nepredvidivog Kala Kračloa.


Predstavljanje timova:

Repsol Honda: Marc Marquez i Jorge Lorenzo
Movistar Yamaha: Valentino Rossi i Maverick Vinales
Ducati Team: Andrea Dovizioso i Danilo Petrucci
Suzuki: Alex Rins i Joan Mir
Red Bull KTM: Johann Zarco i Pol Espargaro
Aprilla Gresini: Aleix Espargaro i Andrea Iannone
Tech 3 KTM: Hafizh Syahrin i Miguel Oliveira
LCR Honda: Cal Crutchlow i Takaaki Nakagami
Pramac Ducati: Jack Miller i Francesco Bagnaia
Reale Avintia Ducati: Tito Rabat Karel Abraham
SIC Yamaha: Franco Morbidelli i Fabio Quartararo


Favoriti za titulu:

1)Favorit broj jedan bez ikakve sumnje je Mark Markez. Iako je MOTO GP po svojoj prirodi nepredvidiv, kladionice su stavile mizernu kvotu od 1,57 da će Markez ponovo biti šampion. To svakako govori koliko je Markez domintantan i koliko mu kladionice veruju.

Ipak, Španac bi mogao da ima određenih problema na samom startu. Naime, Markez je tokom prethodne sezone imao problema sa ramenom. Vrlo često je imao dislokaciju ramena i da bi to zalečio u potpunosti morao je da se podvrgne operaciji tokom pauze. Zbog operacije je propustio veći deo testiranja što znači da je u blagom zaostatku. Po njegovim rečima veoma je blizu da bude 100% spreman, i sigurno će mu trebati još malo vremena da uđe u formu. To bi ostatak karavana morao da iskoristi, jer kada Markez uđe u ritam tada je gotovo nezaustavljiv.

2) Kao što smo već rekli biće veoma zanimljivo videti kako će se Horhe Lorenco snaći na Hondi. Sigurno će mu trebati malo vremena da se navikne na novi motor. Stil vožnje koji gaji Mark Markez je unikatan i samo takav stil može da izvuče maksimum iz tog motora. Horhe ima drugačiji stil vožnje i sigurno će njegovi inžinjeri imati mnogo posla ne bili uspeli da prilagode motor njegovim potrebama. Lorenco je poznat kao čovek koji je težak za saradnji i nema sumnje da će njegovi inžinjeri imati mnogo posla. Uprkos tome po našem mišljenju Horhe Lorenco ide ispred Dovicioza, jer on ima taj sportski bezobrazluk koji je neophodan da bi se nosili sa Markezom. On ima tu agresivnost, naradoski rečeno ima „cojones“ koji su neophodni u ovom sportu.

Velika sujeta vlada među ovim vozačima, a Lorenco će učiniti sve ne bili skinuo Markeza sa trona. Lorenco sigurno nije zaboravio prvi susret sa Markezom kada je mlađi Španac u svojoj debitantskoj sezoni u krivini koja nosi ime po Horheu Lorencu istoimenog vozača zakačio i izbacio ga sa staze. Na kraju Markez je bio drugi i započeo svoju vladavinu koja i dan danas traje, a Lorenco je bio treći. Lorenco to sigurno nije zaboravio i biće mnogo bitaka između njih dvojice.

3) Sad, ili nikad za Andreu Dovicioza. Dobio je svu pažnju koju je hteo i sada je sve na njemu. Njegov odnos sa Lorencom tokom prethodne sezone nije bio najbolji, i neko je morao da ide. Doviciozo je domaći igrač, te su se u Dukatiju oprostili od Lorenca (velika greška po nama) i svu pažnju usmerili ka Dovicozu koji je sada apsolutni broj 1 u timu.

Dolaskom Luiđija Dalinje motor Dukatija je mnogo napredovao. Sada Dukati nema samo sirovu snagu po kojoj je prepoznatljiv, već je mnogo bolji u krivinama. Doviciozo je pokazao da može da se nosi sa najboljima, ali to mora da radi u kontinuitetu. On ne sme sebi da dozvoli padove u formi kakvim je sklon. Dobio je šta je hteo, a sada ja on na redu da ispoštuje ukazano poverenje.

Novu sezonu MOTO GP-ja otvara trka za Veliku nagradu Katara koja se vozi ovog vikenda.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje