Kladioničarska ponuda ovih dana i nije baš fantastična, sportske vesti velikim delom vezane su za transfere, te smo odlučili da vas ovakvim člancima razonodimo.

Rubrika ”Nadimci fudbalskih klubova” bila je aktivna prošlog leta i sudeći po komentarima zaista vam se svidela, te ćemo ih uz određene izmene ponovo objaviti i oživeti.

U ovom članku saznaćete koji su nadimci najelitnijih nemačkih fudbalskih klubova koji će se u sezoni pred nama boriti za titulu šampiona svoje zemlje. U odnosu na prošli članak izmene su vezane za ekipe Kelna i Hamburgera koje su relegirali, dok ćemo se umesto njih pozabaviti novopridošlim bundesligašima Nirnbergom i Fortunom. Nadamo se da će te uživati!


 • Ajntraht Frankfurt – “Orlovi (Die Adler)“

Ajntraht je osnovan 1899. godine u Frankfurtu na Majni i kao što je oduvek bilo popularno da klub preuzme motive sa grba grada iz kog potiče, tako je bilo i ovaj put. Uprava je odlučila da na grbu Ajntrahta stoji orao, simbol Frankfurta, te se od tada igrači i navijači ove ekipe nazivaju “Orlovima“.

Simbol kluba – orao ”Atila”

 • Augzburg – “Fugerovci (Die Fuggerstädter)“

U gradu po imenu Augzburg još od 16. veka živela je veoma poznata bankarska porodica – Fugeri, koja je krajem 19. veka prema nekim informacijama postavila temelje za osnivanje fudbalskog kluba. Ispostavilo se da je taj klub u stvari bio upravo Augzburg, koji je osnovan 1907. godine. U čast ovoj porodici igrači Augzburga i dalje se nazivaju “Fugerovcima“.

Grb Augzburga na zastavi

 • Bajer Leverkuzen – “Aspirindžije/Farmaceuti (Die Apotheker)“

Fudbalski klub Bajer iz Leverkuzena osnovan je 1904. godine od strane zaposlenih u farmaceutskoj kompaniji Bajer AG, koja je postala najpoznatija po proizvodnji aspirina. Ovaj klub upravo po njima dobio je ime Bajer, ali i prvobitni nadimak “Farmaceuti“. Drugi veoma poznati nadimak, “Aspirindžije“, nastao je nakon što je odlukom vlasnika i sponzora (kompanije Bajer AG) od 1997. do 2000. godine na dresovima ove ekipe stajao natpis “ASPIRIN“.

Dres Bajera sa natpisom ”Aspirin”

 • Bajern Minhen – “Bavarci (Die Bayern), FK Holivud (FC Hollywood)“

U prvom slučaju ne treba mnogo objašnjavati. Minhen, grad u kome je osnovan Bajern, nalazi se u bavarskoj saveznoj državi, pa je po tome i nastao nadimak “Bavarci“ za igrače najtrofejnijeg nemačkog fudbalskog kluba. Drugi poznati nadimak jeste FK Holivud, a nastao je između 1994. i 1996. godine kada Bajern nije uspeo da osvoji ni jedan jedini trofej, dok su igrači ovog kluba svojim skandalima svakodnevno krasili naslovnice žute štampe.

Igrači Bajerna u tradicionalnoj bavarskoj odeći za vreme slikanja

 • Borusija Dortmund – “Crno-žuti (Die Schwarzgelben), Milioneri (Die Milionäre)“

Nadimak “Crno-žuti“ nastao je zbog tradicionalnih boja Borusije iz Dortmunda, koje se koriste još od osnivanja kluba, 1909. godine. Drugi nadimak, “Milioneri“ postao je popularan poslednjih nekoliko godina i nastao je kao paradoks na zvanično ime kluba (radnički fudbalski klub Borusija Dortmund). Ova ekipa je u svakoj od poslednjih par sezona ostvarivala višemilionske prihode, kao što su 305 miliona evra pristigli u sezoni 2012-13, a u sezoni 2013-14 oko 260 miliona evra, te je ovaj nadimak sasvim opravdan.

Navijači Borusije Dortmund

 • Borusija Menhengladbah – “Ždrepci (Die Fohlen)“

Igrači Borusije iz Menhengladbaha nazivani su “Ždrepcima“ još od sezone 1965-66, inače prve sezone Bundeslige u kojoj je učestovala ova ekipa. Naime, nakon dosta lošeg većeg dela sezone Borusija iz Menhengladbaha uspela je da tokom zime koliko toliko stabilizuje igru i krene da menja stil. Prva ekipa koja je imala priliku da vidi ultra-ofanzivnu Borusiju bio je Nirnberg, do tada najdominantnija nemačka ekipa i sve ono što sada predstavlja Bajern. Na utakmici odigranoj 12. marta 1966. godine Borusija je uspela da kod kuće ponizi veliki Nirnberg sa čak 8:3 što nikome do tada nije pošlo za rukom, a ova pobeda “crno-belima“ je koliko toliko osigurala opstanak. Odmah nakon utakmice, jedan nemački novinar prokomentarisao je novi ofanzivan i divlji stil igre Borusije, rečima: “Pa oni igraju kao ždrepci“.

Maskota kluba – žrebac ”Hinter”

 • Fortuna Dizeldorf – “Flingeranci (Flingeraner)“

Tim koji se u elitni rang nemačkog fudbala vratio nakon punih 5 godina nosi nadimak ”Flingeranci”, a on je vezan za mesto osnivanja gimnastičkog kluba Turnverajn Flingern, koji i dan danas važi kao prethodnica Fortune. Turnverajn je osnovan početkom maja 1895. godine u malom mestu u blizini Dizeldorfa pod nazivom Flingern, a čiji se meštani nazivaju upravo Flingeraneri, tj. Flingeranci.

Punih 5 godina navijači su čekali povratak u elitu

 • Frajburg – “Brazilci iz Brajsgaua (Breisgau-Brasilianer)“

Jedno od prošlosezonskih izenanđenja Bundeslige nosi nadimak “Brazilci iz Brajsgaua“, a reč je naravno o Frajburgu. Ovaj, pomalo čudan, nadimak nastao je pre dvadesetak godina, tačnije u sezoni 1994-95. Frajburg je tada igrao svoju prvu bundesligašku sezonu u istoriji, a nakon niza odličnih rezultata uspeli su da zauzmu čak 3. poziciju, sa samo 3 poena manje od šampiona Borusije iz Dortmunda. Zbog veoma atraktivnog stila igre igrače Frajburga prozvali su Brazilcima, a pošto se grad Frajburg nalazi u manjoj oblasti po imenu Brajsgau, pun nadimak ekipe ostao je “Brazilci iz Brajsgaua“.

“Brazilci iz Brajsgaua“ (sezona 1994-95)

 • Hanover 96 – “Crveni (Die Roten)“

Tokom 1896. godine osnovan je Hanoverski fudbalski klub, ali je tek 1913. godine spajanjem sa ekipom Hanovere nastao današnji Hanover 96.  S’ obzirom da je Hanoverski sportski klub nosio crno-zeleno-bele boje, a Hanovera crvene boje, morao se napraviti neki kompromis kako bi obe strane ostale “srećne“. Tako je grb Hanovera 96 ostao u crno-zeleno-belim bojama, a osnovni dres i nadimak kluba ostali su “obeleženi“ crvenom bojom.

Igrači Hanovera delom obučeni u zelene i crvene dresove

 • Herta Berlin – “Stara Dama (Die Alte Dame)“

U smislu nadimka, berlinska i torinska “Stara Dama“ i nisu baš nešto povezane, iako je naziv potpuno isti. Herta je osnovana 1892. godine kao druga najstarija ekipa iz nemačke prestonice, a trenutno je jedina ekipa iz Berlina koja se takmiči na profesionalnom nivou. Nadimak “Stara Dama“ nastao je povezivanjem godine osnivanja, ali i višegodišnje želje i namere navijača i starijih rukovodioca kluba da se odupru nacističkoj vlasti tokom Drugog svetskog rata.

Herta je drugi najstariji klub iz Berlina

 • Hofenhajm – “Krojhgojeri (Die Kraichgauer)“

Igrači Hofenhajma obično su nazivani “Krojhgojerima“, s’ obzirom da se istorijska oblast koja obuhvata selo Hofenhajm naziva Krojhgo, tj. na nemačkom – Kraichgau. Sasvim jednostavan i opravdan nadimak…

“Krojhgojeri“ su jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone 2016-17

 • Majnc 05 – “Nula-pet (Die Nullfünfer)“

Majnc je osnovan tokom 1905. godine te je upravo to razlog za dodavanje brojeva 0 i 5 u mnoge simbole ovog kluba, kao što su ime, grb i nadimak. Dakle, nadimak “Nula-pet“ predstavlja poslednja 2 broja godine nastanka ekipe iz Majnca.

Brojevi 0 i 5 predstavljeni su i u grbu Majnca

 • Nirnberg – “Klub (Der Club), Slavni (Der Ruhmreiche)“

Nirnberg će se nakon 4 sezone provedene u drugoj ligi konačno boriti sa najjačim timovima Nemačke, te pokušati da ostvare bar delić od svega onoga što su bili od svog osnivanja. Klub je tokom 20-ih godina prošlog veka bio sve ono što je sada Bajern iz Minhena, simbol dominacije i nepremostiva prepreka svakog protivnika. Baš zbog njihove fantastične igre i lepog fudbala prozvani su jednostavno ”Klub”, aludirajući na to da igraju onako kako treba da se igra. Drugi nadimak je povezan sa drugim periodom njihove dominacije, tj. sa 60-im godinama. Ovaj tim je pored nekoliko domaćih titula uspeo da dođe do četvrt-finala Kupa Evrope, zatim do polufinala Kupa pobednika kupova i pobednika u grupi Intertoto kupa te da postane jedan od fudbalskih giganta starog kontinenta.

Šampionski tim iz sezone 1967-68

 • RB Lajpcig – “Bikovi (Die Bullen)“

RB Lajpcig je u Bundesligi proveo tek dve gde su između ostalog ostvarili neverovatan uspeh osvojivši vicešampionsku poziciju, ali i ulogu najomraženijeg kluba u prvoj ligi. Svega toga naravno ne bi bilo njihov de fakto osnivač nije svetski poznata kompanija za proizvodnju energetskih napitaka – Red Bula, koji je uložio ogroman novac kako bi klub sa istoka Nemačke doveo do elite. Nadimak “Bikovi“ dobili su baš zbog glavnih simbola te kompanije – dva crvena bika. Njima je izgleda Red Bul stvarno dao krila, pa su poleteli na čak 2. poziciju.

Maskota kluba – bik ”Buli”

 • Šalke – “Rudari (Die Knappen), Kraljevsko plavi (Die Königsblauen)“

Ekipa iz Gelzenkirhena nadimak “Rudari“ dobila je tokom prvih godina svog postojanja, s’ obzirom da su većina igrača i navijača bili zaposleni u obližnjim rudnicima uglja. Drugi nadimak, “Kraljevsko plavi“, nastao je zbog plavih dresova koje igrači nose još od samog nastkanka Šalkea.

Prvi igrači i navijači Šalkea bili su uglavnom rudari

 • Štutgart – “Švabe (Die Schwaben)“

Popularni nadimak “Švabe“ igrači Štutgarta dobili su zbog istorijsko-lingvističke pokrajine u južnoj Nemačkoj, koja se naziva Švabija, a šire obuhvata saveznu državu Baden-Vitemberg i naravno grad Štutgart. Sve u svemu, ovaj nadimak je verovatno najkorišćeniji na našim prostorima.

”Švabe” su prošle sezone zauzele 7. poziciju u ligi

 • Verder Bremen – “Zeleno-beli (Die GrünWeißen), Verderanci (Die Werderaner)“

Kod ove ekipe sve je jednostavno. Nadimak “Zeleno-beli“ dobili su zbog zeleno-belih dresova koji se upotrebljavaju još od osnivanja kluba, dok je nadimak “Verderaneri“ nastao od njihovog imena.

“Zeleno-beli“ mogu da se pohvale da nemaju komplikovane nadimke

 • Volfsburg – “Vukovi (Die Wölfe)“

Klub iz grada poznatom po proizvodnji Volksvagen automobila nosi nadimak “Vukovi“, a nastao je zbog mnogobrojnih staništa vukova u okolini. Vuk je takođe jedan od glavnih simbola na grbu grada Volfsburga, te nadimak ne treba da čudi.

Maskota kluba – vuk ”Volfi”

To bi bilo sve za danas, a mi se nadamo da vam je ovo bilo zanimljivo i da ste uživali. Ukoliko imate neku kritiku ili savet, kao i ukoliko želite da nam pružite podršku, slobodno ostavite komentar ili nam pošaljite poruku na našoj facebook stranici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here