utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Nadimci fudbalskih klubova #1 (Premijer Liga 2017/18 – Engleska)

Poštovani čitaoci, 20. juna započeli smo novu rubriku u kojoj ćemo vam iz dana u dan predstavljati nastanak, istoriju i značenje nadimaka klubova iz najboljih evropskih liga u sezoni 2017-18.

Ovu rubriku započećemo klubovima iz engleske Premijer Lige, inače 3. najjačeg ligaškog takmičenja u Evropi. Uživajte…


  • Arsenal – “Tobdžije (The Gunners)“

Arsenal je osnovan 1886. godine kao Dajl Skver, od strane radnika Britanskog Kraljevskog vojnog Arsenala u Vulviču, a inspiracija za to ime bio je ulaz u pogon, gde su radnici gledajući u sat (postavljen iznad kapije) čekali početak smene. Nadimak “Tobdžije“ nastao je po uzoru na radnike koji su osnovali klub.

Transformacija grba Arsenala

  • Barnli – “Bordi (The Clarets)“

Prvobitni dresovi ovog kluba bili su uglavnom zeleni, ali su tokom 1910. godine promenjeni u bordo i plave boje Aston Vile, nekada veoma dominantnog kluba, a sve je to trebalo da utiče na igrače i da poveća njihovu motivaciju. Trenutni nadimak ovog kluba odnosi se baš na tu promenu. Dok je Aston Vila tokom svog postojanja osvojila 7 šampionskih titula, Barnli je ipak pehar uspeo da podigne samo 2 puta i to oba puta nakon promene boja na dresovima (1920-21 i 1959-60). Slučajnost? Možda i nije…

Grb Aston Vile (levo) i Barnlija (desno)

  • Bornmut – “Trešnje (The Cherries)“

Postoje dve teorije o nastanku ovog nadimka. Prva teorija nastala je zbog dominantno crvenih dresova koje su igrači Bornmuta nosili na utakmicama tokom 118 godina postojanja ovog kluba, dok se pak druga i nešto manje poznatija teorija odnosi na voćnjake trešanja koji su trebali da budu zasađeni nedaleko do stadione “Den Kort“, inače domaćeg stadiona ove ekipe. Sve u svemu, nadimak “Trešnje“ je sasvim opravdan, bez obzira kojoj od ove dve teorije više pridajete pažnju.

Grb Bornmuta iz 1981. godine

  • Brajton i Houv Albion – “Galebovi (The Seagulls), Albioni (The Albions)“

Klub koji se u najjači rang vratio posle čak 34 godine od poslednje relegacije ima dva veoma poznata nadimka, a to su “Galebovi“ i “Albioni“. I jedan i drugi nadimak nastali su zbog lokacije grada iz kog potiče ova ekipa. Naime, Brajton i Houv je primorski grad na jugu Engleske, pa naziv “Galebovi“ ni malo ne treba da čudi. Što se tiče “Albiona“, reč je o starorimskom nazivu za ostrvo Velike Britanije, a nastalo je zbog belih klifova na obali Lamanša, nedaleko od Brajtona i Houva.

Maskota Brajton i Houv Albiona – “Galeb Guli“

  • Čelsi – “Penzioneri (The Pensioners), Plavci (The Blues)“

Iako je nadimak “Penzioneri“ zvanično korišćen prvih nekoliko decenija postojanja kluba, on je i danas ostao upamćen među ljubiteljima fudbala širom sveta. Razlog za taj nadimak je to što je na prvom grbu Čelsija osnovni motiv predstavljao starac (jedan od “Čelsijevih penzionera“, tj. penzionisanih britanskih vojnika). Iako je taj grb bio zvaničan, on se ipak nije pojavljivao na dresu igrača. Još jedan razlog za ovaj nadimak može da predstavlja činjenica da je tadašnji starački dom (Rojal Hospital Čelsi) bio udaljen svega nekoliko kilometara od Stamford Bridža, stadiona plavo-belih. Nadimak “Plavci“ potiče iz tradicionalno plavih dresova ove ekipe iz Jugozapadnog Londona.

Grb Čelsija od 1905. do 1952. godine

  • Everton – “Karamele (The Toffees)“

Nedaleko od zatvora (Kule Princa Ruperta), koji se nalazi na grbu Evertona još od 1938. godine, bila je smeštena prodavnica karamela i to je jedan od većih razloga zašto igrači ove ekipe sada imaju taj nadimak. Pored toga, poznato je da su godinama u tu prodavnicu dolazili navijači, igrači, ali i rukovodioci Evertona, a po objavljivanju članka u novinama svi oni postali su – “Karamele“. Pre svake utakmice i dan-danas održava se tradicija kada žene i devojke bacaju karamele navijačima na tribinama.

Kula Princa Ruperta na grbu Evertona nalazi se od 1938.

  • Hadersfild Taun – “Terijeri (The Terriers)“

Ekipa iz Zapadnog Jorkšira nakon čak 45 godina vratila se u najbolje rangiranu ligu Engleske, a zasigurno je da će se njihovom nadimku tek sad pridavati više pažnje. Naime, nadimak “Terijeri“ dobili su zbog nekada veoma poznatog psa – jorkširskog Terijera, po imenu Hadersfild Ben. Ovaj pas rođen je u Hadersfildu i kasnije je bio poznat širom Engleske, a malo se zna da je njegov vlasnik čak i pre osnivanja Hadersfild Tauna storio ideju o klubu čiji će nadimak biti koliko-toliko povezan sa Hadersfild Benom. Jorkširski Terijer i dan danas nalazi se na grbu Hadersfild Tauna.

Grb Hadersfild Tauna iz sezone 1969-70

  • Kristal Palas – “Staklari (The Glaziers), Orlovi (The Eagles)“

Sadašnji Kristal Palas praktično je naslednik amaterskog Kristal Palasa koga su 1861. godine osnovali rukovodioci Kristalne Palate u Londonu. Kristalna, tj. Staklena Palata bila je velika građevina izgrađena od gvožđa i stakla, zbog čega su članovi ovog kluba i dobili nadimak “Staklari“. Tokom 1973. godine boje kluba su promenjene iz bordo-plave u crveno-plave, a na grb je dodan simbol orla, zbog čega je “Orlovi“ od tada zvaničan nadimak kluba sa “Selherst Parka“.

Grb Kristal Palasa kroz istoriju

  • Lester Siti – “Lisice (The Foxes)“

Svi znamo da jedno od najvećih fudbalskih iznenađenja nosi nadimak “Lisice“, a razloga za to itekako postoji. Naime, oblast Lesteršir veoma je poznata celom Ujedinjenom Kraljestvu po lovu na lisice, kao i po jednom od najvećih staništa lisica na Ostrvu, što je dovelo i do toga da se na grbu ovog kluba nalazi lik navedene životinja. Jednostavno, kratko i jasno…

Maskota Lestera – “Lisica Filbert“

  • Liverpul – “Crveni (The Reds)“

Nadimak “Crveni“ proistekao je iz dominantno crvenih dresova, koje ova ekipa nosi poslednje 123 godine postojanja. Podsećamo, tokom prve dve godine nakon osnivanja Liverpul je nosio boje slične svom velikom rivalu Evertonu.

Tradicionalno crveni dresovi Liverpula

  • Mančester Siti – “Građani (The Citizens)“

S’ obzirom da više od 100 godina u nazad u Mančesteru postoje dva velika kluba, uzajamno rivalstvo nije moglo a da se ne pojavi. Mlađa od ove dve, ekipa u plavo-belim dresovima odlučila je da uz naziv grada Mančester stavi dodatak Siti, što u prevodu sa engleskog označava grad. Ovim postupkom plavo-beli su hteli da crvenim komšijama daju do znanja da u Mančesteru “postoji“ samo jedan klub. Zbog tog dodatka Siti (grad) igrači ove ekipe prozvani su “Građanima“.

Transparent navijača: “Mančester je plave boje“

  • Mančester Junajted – “Crveni Đavoli (The Red Devils)“

Plavi deo Mančestera verovatno će sa dozom podsmeha posmatrati svog večitog rivala kada čuje da nadimak “Crveni Đavoli“ u stvari nisu smislili oni već jedna druga ekipa. Naime, prvi “Crveni Đavoli“ bili su igrači ragbi tima Salford, takozvani, Salfordovi Crveni Đavoli, a ekipa Mančester Junajteda je taj nadimak preuzela tokom jednog perioda kada su treninge održavali u Salfordu. Takođe, nakon toga na grb Mančester Junajted postavljen je i lik đavola sa trozupcem koji je do danas ostao simbol ove ekipe. Sve u svemu, nadimak jeste moćan i na neki način dobar za podizanje igrača, pa nije ni čudo što su ga “prekopirali“ od drugih.

Grb Salford Siti Redsa (Salford Red Devilsa)

  • Njukasl Junajted – “Svrake (The Magpies)“

Svoje utakmice Njukasl Junajted uglavnom igra u tradiocionalnim crno-belim dresovima, koji podsećaju na boju perja kod svraka, pa je tako nastavio i nadimak – “Svrake“. Takođe, ova ptica kroz istoriju je nekoliko puta bila glavni motiv na grbu Njukasla.

Grb Njukasl Junajteda 1976-1983 i 1983-1988

  • Sautempton – “Sveci (The Saints)“

Sautempton se smatra “Svetim“ klubom, te se tako igrači i navijači nazivaju “Svecima“, a taj nadimak povezan je direktno sa vremenom kada je ovaj klub osnovan. Naime, Sautempton je 1885. godine osnovala Asocijacija Mladića crkve Svete Marije, pa je od samog početka praktično bio crkveni fudbalski tim, ali pod imenom Sent Meris. Zbog toga, fudbalska lopta koja se nalazi na trenutnom grbu ukrašena je oreolom.

Grb Sautemptona i nadimak “Sveci“

  • Stouk Siti – “Keramičari/Grnčari (The Potters)“

Igrači i navijači Stouk Sitija već mnogo godina nose nadimak “Grnčari“, iako se često spominje i nadimak “Keramičari“. Taj naziv dobili su zbog keramičke industrije koja je razvijena u Stouku-na-Trentu. Na donjem delu grba Stouk Sitija čak se nalazi i natpis “Grnčari (The Potters)“.

Grb Stouk Sitija sa natpisom “The Potters (Grnčari)“

  • Svonsi Siti – “Labudovi (The Swans)“

Zvanični nadimak igrača i navijača Svonsi Sitija su “Labudovi“. Klub je to ime preuzeo od imena grada (Swansea – Swan = engl. labud), ali zapravo labudovi nemaju nikakve veze sa drugim po veličini gradom u Velsu. Jednostavno, slučajnost…

Maskota Svonsi Sitija – “Labud Kiril“

  • Totenhem Hotspur – “Mamuze (The Spurs)“

Ne postoji jasna teorija prema kojoj se može shvatiti poreklo nastanka ovog nadimka. U svetu, kao i na našim prostorima koristi se nadimak “Spurs“ ili “Sparsi“, ali prevedeno sa engleskog značenje te reči su “Mamuze“. To može da se dovede u vezu sa engleskim kapetanom iz Anglo-Škotskog rata – Ser Herijem Hotspurom (kasnije likom Šekspirovog romana “Henri IV“), koji je jedan kratak period komandovao konjičkim odredom, a prema kome je ovaj klub delom poneo ime. Veza između nadimka, navedenog vojskovođe i grba londonskog kluba jeste petao (sa mamuzom zakačenom za nogu), s’ obzirom da je Henri Hotspur bio i organizator borbi petlova.

Grb Totenhem Hotspura sa takmičarskim petlom na lopti

  • Vest Bromvič Albion – “Drozdovi (The Throstles), Vrećice (The Baggies)“

Nadimak “Drozdovi“ dobili su po ptici drozd koja se nalazi na grbu ove ekipe još od početnog perioda nakon njenog osnivanja. Po legendi, na mestu gde je kasnije izgrađen trenutni stadion VBA – “Houtorns“, skupljao se veliki broj drozdova. Drugi nadimak ekipe iz Vest Bromviča jesu “Vrećice“. Naime, tokom prvih godina rada stadiona “Houtorns“ postojala su samo 2 ulaza, a nakon završenih smena radnici su novac od ulaznica nosili u kancelariju smeštenu pored terena. Navijači su zbog toga mnogo puta skandirali: “Dolaze vrećice!“.

Maskote VBA – drozdovi “Albi“ i “Vrećica“

  • Vest Hem Junajted – “Čekićari (The Hammers)“

Klub na čijim temeljima je nastao Vest Hem osnovan je od strane radnika Železare i Brodogradlišta na Temzi. Zbog toga, grb kluba obeležavaju dva ukrštena čekića, što je bio povod za davanje nadimka  “Čekićari“.

Grb Vest Hem Junajteda predstavlja dva ukrštena čekića

 

  • Votford – “Pivari (The Brewers), Stršljeni (The Hornets), Rogovi (The Horns)“

Ova ekipa je tokom svoje istorije mnogo puta menjala nadimke. U početku nazivani su “Pivarima“ zbog lokalne Benskinsove pivare (sada Muzej grada Votforda), koja se nalazila nedaleko od stadiona. Tokom 1959. godine klub je promenio boje iz plavo-bele u žuto-crne, zbog čega je promenjen i izgled grba, a samim tim i nadimak je preimenovan u “Stršljene“. Poslednja promena grba, 1978. godine, kada je na dresovima osvanuo lik jelena, dovela je do promene nadimka u “Rogove“, ali su “Stršljeni“ i dalje korišćenija opcija kod navijača.

Maskota Votforda – “Stršljen Hari“

To bi bilo sve za danas, a mi se nadamo da vam je ovo bilo zanimljivo i da ste uživali. Ukoliko imate neku kritiku ili savet, kao i ukoliko želite da nam pružite podršku, slobodno ostavite komentar ili nam pošaljite poruku na našoj facebook stranici.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje