petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Nadimci fudbalskih klubova #3 (La Liga 2017/18 – Španija)

Poštovani čitaoci, 20. juna započeli smo novu rubriku u kojoj ćemo vam iz dana u dan predstavljati nastanak, istoriju i značenje nadimaka klubova iz najboljih evropskih liga u sezoni 2017-18.

Nakon engleske Premijer Lige i nemačke Bundeslige na red je došlo špansko prvenstvo – popularna La Liga. Nadamo se da ćete uživati u tekstu koji je pred vama!


  • Atletik Bilbao – “Lavovi (Los Leones), Crveno-beli (Los Rojiblancos)“

Nadimak “Lavovi“ nastao je još tokom gradnje stadiona ove ekipe. Naime, stadion se nalazio nedaleko od crkve Svetog Mamanta (San Mames), a ta crkva dobila je ime po hrišćanskom mučeniku Mamantu, koji je tokom svog izgnanstva u divljini pripitomio čak i lavove. Stadion Atletik Bilbaa i dan danas zove se Sveti Mamant, tj. San Mames. Drugi veoma poznati nadimak je naravno, “crveno-beli“ i nastao je po uzoru na crveno-bele dresove ove ekipe. Prvobitne boje Atletika bile su plavo-bele, ali su zbog greške proizvođača iz Engleske igrači veći deo postojanja kluba umesto plave nosili crvenu boju.

Atletik Bilbao je jedna od najpoznatijih “crveno-belih“ ekipa

  • Atletiko Madrid – “Jorgandžije (Los Colchoneros), Crveno-beli (Los Rojiblancos)“

Atletiko Madrid je zaista mnogo povezan sa imenjakom iz Baskije, izuzimajući činjenicu da je prestonička ekipa nastala odvajanjem od “Lavova“. Naime, ekipa iz Madrida takođe je u početku nosila plavo-bele dresove, ali pošto su proizvođači iz Engleske godinama slali samo crveno-belu garnituru takvi dresovi su i dan danas ostali da žive. Nadimci “Jorgandžije“ i “Crveno-beli“ nastali su upravo zbog tih dresova, pošto su navlake za jorgane iz tog perioda bile isključivo bele sa crvenim linijama.

Atletiko Madrid takođe je obojen crveno-belim bojama

  • Barselona – “Katalonci (Los Catalanes)“

U ovom slučaju nema potrebe mnogo objašnjavati. Istoimeni grad iz kog potiče ova ekipa nalazi se u katalonskoj autonomnoj republici. Iako dres Barselone nose mnogi igrači koji ne potiču bar ni iz Španije, nadimak “Katalonci“ ipak je u širokoj upotrebi.

Dres Barselone iz 2013-14 predstavljao je zastavu Katalonije

  • Deportivo Alaves – “Slavni klub (El Glorioso)“

Iako se ne zna tačno iz kog perioda potiče ovaj nadimak, predpostavlja se da je nastao krajem 90-ih godina, kada je Alaves nakon mučne borbe u Primeri uspeo da dođe čak do finala UEFA Kupa (pobedama nad Interom, Rajo Valjekanom i Kajzerslauternom), gde su zbog postizanja “zlatnog gola“ u svoju mrežu poraženi od Liverpula, rezultatom 4:5. Nadimak je trebao u bukvalnom smislu da znači “Slavni klub Baskije“ i da time isprovocira navijače Atletik Bilbaa i Real Sosijedada.

Tim Alavesa koji je bio nadomak trofeja UEFA Kupa

  • Deportivo La Korunja – “Kraljevi (Los Reyes), Plavo-beli (Los Blanquiazules)“

Prvobitni naziv ovog kluba bilo je samo Deportivo La Korunja, ali je dozvolom španskog kralja Alfonsa XIII klub na svoje ime dodao prefiks Real. S’ obzirom da Real označava nešto “kraljevsko“, igrači ove ekipe prozvani su “Kraljevima“. Takođe, koristi se i nadimak “plavo-beli“, s’ obzirom da od svog postojanja Deportivo La Korunja koristi plavo-bele boje kao svoj “identitet“.

Kruna na grbu i boja dresova zaslužni su za ove nadimke

  • Đirona – Crveno-beli (Los Albirrojos)“

Đirona je po prvi put u svojoj istoriji uspela da izbori plasman u La Ligu, ali po svemu sudeći oni će biti jedan od najneatraktivnijih ekipa španskog prvenstva, isto kao i njihov nadimak. Naime, igrači ove ekipe uobičajeno se nazivaju, jednostavno, “Crveno-beli“, a zasluge za to pripadaju crveno-belim dresovima koje koriste kod kuće.

Novopečeni prvoligaš nema baš atraktivan nadimak

  • Eibar – “Oružari (Los Armeros)“

Eibar je još od 16. veka bio veoma poznat grad u Španiji, prvenstveno po metalnoj industriji, a kasnije i po brojnim fabrikama koje su se bavile proizvodnjom vojnog oruđa i oružja. Zbog svega toga, za fudbalski klub koji potiče iz tog grada vezuje se baš nadimak “Oružari“, ili nekada “Puškari“.

“Budi navijač “Oružara“!“

  • Espanjol – “Plavo-beli (Los Blanquiazules), Magični/Čarobnjaci (Los Mágicos)

Što se tiče prvog nadimka tu ne treba mnogo objašnjavati, jer je nastao po uzoru na boju osnovnih dresova ekipe, ali iza nadimka “Magični“ ili “Čarobnjaci“ stoji zanimljiva priča. Naime, zbog osvajanja španskog Kupa Kralja (Copa del Reya) 2006. godine Espanjol je izborio učešće u UEFA Kupu u sezoni 2006-07. Nakon uspešno odrađenog posla protiv Artmedije iz Bratislave (ukupni rezultat 5:3) u poslednjem kolu kvalifikacija, Espanjol je poslat da se takmiči u grupi F, zajedno sa Ajaksom iz Amsterdama, Zulteom iz Varegema, Spartom iz Praga i Austrijom iz Beča. S’ obzirom da su zauzeli 1. poziciju i to bez izgubljenog boda (4 pobede, bez remija i poraza), ova ekipa uspela je da dođe do istorijske nokaut faze, tj. do 1/16 finala gde su ukupnim rezultatom 4:1 bili bolji od Livorna. U 1/8 finala na red je došao Makabi Haifa, ali je i ova ekipa bila srušena i to rezultatom 4:0. U 1/4 finala usledio je skoro pa nemoguć zadatak protiv Benfike, ali “Magični“ su nastavili da pokazuju svoju magiju, s’ obzirom da su slavili sa 3:2. Nakon toga, u predposlednjoj fazi usledio je Verder Bremen, koji je demoliran ukupnim rezultatom 5:1, da bi u samom finišu istorijskog takmičenja (po Espanjol) nakon penala bili poraženi od Sevilje. Sve u svemu, ovaj istorijski uspeh “plavo-belih“ stvorio je odličnu priču, ali i naravno nadimak.

Finale UEFA Kupa 2007: Sevilja – Espanjol

  • Hetafe – “Tamno plavi (Los Azulones)“

Reč je o još jednom nadimku koji je nastao po uzoru na boju dresova i grba. Grb Hetafea je uglavnom ukrašen tamno plavom bojom, isto kao i osnovni dresovi ove ekipe.

Grb Hetafea

  • Las Palmas – “Žuti (Los Amarillos)“

Las Palmas je zvanično osnovan tokom leta 1949. godine spajanjem svih 5 klubova sa Kanarskih ostrva (zbog toga je pun naziv kluba Unión Deportiva Las Palmas, tj. Unija Sportskih Organizacija Las Palmasa), a sve u nadi da će to udruženje biti dovoljno jako da zadrži lokalne igrače na ostrvu i da im pritom ponudi dovoljno kvalitetnu fudbalsku karijeru. Odmah po stvaranju novog kluba odlučeno je da osnovna boja bude žuta, s’ obzirom da ona simboliše rađanje (kluba, u ovom slučaju), sreću i nadu. Od tada zvanični nadimak ovog kluba jeste povezan sa žutom bojom.

Osnovni simbol Las Palmasa jeste žuta boja

  • Leganes – “Uzgajivači Krastavaca (Los Pepineros)“

Ubedljivo najbizarniji nadimak dolazi nam iz Leganesa, južnog predgrađa Madrida. Naime, istoimeni klub nosi nadimak “Uzgajivači Krastavaca“, što je više nego neuobičajen nadimak u svetu fudbala. Dugo već kruži priča da je Leganes, grad koji broji svega 150 hiljada stanovnika, nadaleko poznat po uzgoju krastavaca, pa je veliki broj ljudi iz obližnjeg Madrida napravio šalu na njihov račun, nazivajući ih sve “Uzgajivačima Krastavaca“, pa tako i igrače lokalnog fudbalskog kluba. Verovatno ne treba objašnjavati zašto su gostujući dresovi Leganesa zelene boje…

Jedna od promotivnih slika Leganesa

  • Levante – “Žabe (Les Granotes)“

Veoma je zanimljiva činjenica da se igrači Levantea nazivaju “Žabama“, a da se na grbu ove ekipe (isto kao kod gradskog rivala – Valensije) nalazi slepi miš. Naime, Levante je osnovan 1909. godine, ali je tokom španskog građanskog rata uništen njihov stadion, pa se moralo pronaći brzo rešenje. Levante je 1939. godine odlučio da napravi uniju sa Gimnastikom, stvarajući klub koji se u početku zvao Levante-Gimnastiko, a kasnije samo Levante. Nadimak današnjeg španskog prvoligaša nastao je zbog stadiona Gimnastika, koji se nalazio na nekoliko desetina metara od starog jezera, poznatog staništa velikog broja žaba. Dalje objašnjene nije potrebno.

Navijač Levantea sa igračkama, simbolima kluba

  • Malaga – “Inćuni (Los Boquerones)“

Malaga je grad, koji se nalazi na obali Mediteranskog mora i široko je poznat po lovu na mnoge morske ribe, pogotovo po lovu na Inćune. Nadimak klubu dali su mnogobrojni ribari, koji su pored svog primarnog hobija često odlazili na utakmice. Sve u svemu, još jedan u nizu nadimaka povezanih sa životinjama.

Grb Malage (levo) i skica Inćuna (desno)

 

  • Real Betis – Zeleno-beli (Los Verdiblancos), Slavni klub (El Glorioso)“

Manje poznatiji klub iz Sevilje još od nastanka koristi zelenu i belu boju kao svoje simbole, tako da je i jedan od zvaničnih nadimaka upravo “zeleno-beli“. Drugi i manje poznatiji nadimak jeste “Slavni klub“, koji je kroz istoriju kluba uglavnom korišćen pred utakmice sa Seviljom, velikim gradskim klubom i služio je da provocira suparničke navijače.

Real Betis i Sevilja su veliki rivali mnogo godina u nazad

  • Real Madrid – “Beli (Los Blancos), Kraljevski klub (El Real), Kraljevi (Los Reyes)“

Jedan od najpoznatijih španskih klubova logično ima nekoliko poznatih nadimaka, kao što su “Beli“, “Kraljevski klub“ ili pak samo “Kraljevi“. Prvi nadimak nastao je zbog veoma poznatih belih dresova koje ova ekipa koristi preko 100 godina. Nadimci “Kraljevski klub“ i “Kraljevi“ nastali su nakon 1920. godine kada je kralj Alfonso XIII dozvolio korišćenje dodatka Real, koji znači da je nešto kraljevsko. Poslednjih godina dva “kraljevska“ nadimka došla su do velikog izražaja, s’ obzirom da su igrači Reala zbog kvalitetnih izdanja postali “kraljevi“ Evrope, ali i sveta.

Igrači Reala proslavljaju 12 titulu šampiona Evrope

  • Real Sosijedad – “Kraljevski klub (La Real)“

Kao još nekoliko njih i Real Sosijedad se predstavlja kao “Kraljevski klub“, a sve zbog dodavanja reči Real u ime kluba, nakon dozvole kralja Alfonsa XIII tokom 1910. godine. To ne treba da čudi, s’ obzirom da je San Sebastijan, grad iz kog potiče Real Sosijedad, bio letnja prestonica tadašnjeg španskog kralja.

Poznati simbol kluba: kraljevska kruna na fudbalskoj lopti

  • Selta Vigo – “Nebesko-plavi (Los Celestes), Kelti (Los Célticos)“

Nadimak “Nebesko-plavi“ nastao je naravno zbog svetlo (nebesko) plave boje dresova ove ekipe. Nešto poznatiji naziv “Kelti“ (prema kome je nastalo i ime klub) trebao je da predstavi keltski narod koji je mnogo godina živeo u oblasti koja se zove Galicija, a iz koje Selta Vigo potiče. Sredinom prošlog veka za ovu ekipu korićeni su nadimci “Euro Selta“ i “Ubice džinova“ zbog odličnih izdanja u evropskim takmičenjima protiv fudbalskih velikana iz raznih država.

Selta Vigo je ime i nadimak dobila po Keltima

  • Sevilja – “Crveno-beli (Los Rojiblancos)“

Iako Sevilja važi za jednog od španskih fudbalskih velikana, njihov nadimak nije previše atraktivan, kao što je to slučaj kod ostalih ekipa. Naime, igrači kluba iz istoimenog grada nazivaju se samo “crveno-belima“, a to je naravno povezano sa bojama na dresu i grbu.

Sevilja je samo još jedna u nizu “crveno-belih“ ekipa

  • Valensija – “Slepi Miševi (Los Murciélagos)“

Iza ovog nadimka stoji jedna veoma zanimljiva priča, koja potiče čak iz 13. veka kada je tokom Rekonkiste kralju Đaumu I od Aragona i Valensije na vojnu zastavu sleteo slepi miš. Smatrajući da je to pozitivno predskazanje, odlučio je da slepog miša postavi na gradski grb Valensije. Odmah po osnivanju, fudbalski klub Valensija odlučila je da preuzme glavni simbol grada, slepog miša, pa je od tada to i zvaničan nadimak ekipe.

Simbol slepog miša na “Mestalji“

  • Viljareal – “Žuta Podmornica (El Submarino Amarillo)“

Viljareal je oduvek bila manje poznata ekipa u odnosu na španske velikane, kao što su Barselona, Real Madrid, Atletiko Madrid, itd… ali su i pored toga umeli nebrojano mnogo puta da upravo tim ekipama skinu skalp, tj. da ih “potope“, iako su proglašeni apsolutnim autsajderima. Upravo je to bio povod da klub sa “Madrigala“ dobije nadimak “Žuta Podmornica“, s’ obzirom da je žuta boja već mnogo godina u nazad osnovni identitet Viljareala.

Viljareal – Real Madrid – 1:0 (13.12.2015.)

To bi bilo sve za danas, a mi se nadamo da vam je ovo bilo zanimljivo i da ste uživali. Ukoliko imate neku kritiku ili savet, kao i ukoliko želite da nam pružite podršku, slobodno ostavite komentar ili nam pošaljite poruku na našoj facebook stranici.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje