Svetsko prvenstvo koje počinje u četvrtak biće odigrano u najvećoj zemlji na svetu – Rusiji, dok će četiri godine kasnije zemlja domaćin Mundijala biti – Katar.

Na Kongresu FIFE koje je održana u Moskvi, odlučeno je da Svetsko prvenstvo koje će biti na programu 2026. godine bude odigrano na kontinentu Severne Amerike, odnosno da zemlje domaćini budu –  SAD, Meksiko i Kanada.

Od 200 članica FIFA koliko je imalo pravo glasa, 134 glasa dobila je zajednička kandidatura severnameričkih država, dok je njihov protiv kandidat, Maroko osvojio 65 glasova.

“Hvala svima na ovoj neverovatnoj mogućnosti da organizujemo Svetsko prvenstvo. Hvala vam što ste nam poverili ovakvu privilegiju. Svi se ujedinjujemo kada je fudbal u pitanju, ova lepa igra prevazilazi sve granici”, rekao je predsednik Fudbalskog saveza SAD-a, Karlos Kordeiro.

Na Svetskom prvenstvu 2026. godine učestvovaće 48 reprezentacija, a biće odigrano ukupno 80 mečeva. Najveći deo utakmica treba da se odigra na stadionima u SAD-u (60 utakmica), koja je do sada jednom i organizovala Svetski Kup – 1994. godine, dok po 10 duela treba da se odigra u Meksiku, odnosno Kanadi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.