petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Nastanak SVETSKOG PRVENSTVA kao takmičenja (deo 2.)

PRVI DEO o nastanku SVETSKOG PRVENSTVA bio je dosta čitan, a mi nastavljamo sa ekudakcijom mlađih generacija kroz novi tekst!


Usledile su godine gde su se najviđeniji sveta fudbala sastajli i pregovarili, ali se čini da je presudan uticaj na nastanak Svetskog prventva imala Olimpijada 1924.godine u Parizu, kada je dotada nepozanti Urugvaj odneo zlatnu medalju. Susret Žila Rimea sa urugvajskim ambasadorom Enrikom Bauerom, doneo je predlog da upravo Urugvaj oraganizuje prvo prvenstvo sveta, s tim da sve troškove oko puta i smeštaja snosi domaćin.

Na Kongesu FIFA u Cirihu 1928.godine doneta su sledeće odluke:

  • FIFA će organizovati na svake četri godine, počeviši od 1930-te godine takmičenje nazvano ,,Coupe du monde“
  • Sve članice FIFA mogu da učestvuje po sistemu eliminacija
  • FIFA će darivati učesnike Mundijala
  • Protivnici se izvlaće žrebom, a takmičenje traje od 15.maja do 15.juna
  • Ukoliko se prijavi preko 30 učesnika održaće se eliminacione utakmice pre takmičenja.

Da ne protekne sve idealno potrudile su se evropske članice FIFA koje još uvek nisu mogle da kontrolišu svoje klubove koji nisu bili spremni da puste svoje igrače na odsustvo od par meseci, tako da su gotovo sve selekcije Evrope otkazale učešće i to na Kongresu u Budimpešti 6 i 7 juna 1930. Upornim radom Žil Rimea, na takmičenje su ipak odučili da putuju Francuska, Belgija, kao i Rumunija, kao poslednji tim iz Evrope, javila se selekcija Jugoslavije i to u trenutku kada je unutar zemlje došlo do velikih podela između Hrvata i Srba oko mesta gde će se nalaziti nacionalni savez, tako da su igrači iz Hrvatske odlučili da bojkotuju reprezentaciju.

Kongres FIFA 1930-te godine u Budimpešti!

Prvobitni sastav selekcije Jugoslavije bio je: Mihelič (Građanski), dr.Ivković (Jugoslavija), Teofilo Spasojević (Jugoslavija), Beleslin (SAND Subotica), Arsenijević (BASK), Premrl (Konkordija) Đokić (Jugoslavija), Dešković (Hajduk), Lj.Stevanović (Set, Francuska), B.Marjanović (BASK), Živković (Konkordija), Hitrec (HAŠK), Bek (Set, Francuska), Bonačić (Hajduk), Babić (Građanski), Hrnjiček (Jugoslavija).

Da li je to tim koji će i otići na Mundijal u Urugvaj 1930-te godine, pročitajte u sledećem tekstu koji vas očekuje ovog vikenda!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje