sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Nastanak SVETSKOG PRVENSTVA kao takmičenja (deo 1.)

Ideja o uvođenju takmičenja za svetsko fudbalsko prvenstvo pripisuje se Francuzu Žil Rimeu (1873.-1956.), predsedniku FIFA оd marta 1921. dо juna 1954. čoveku veoma zaslužnom za razvoj fudbalskog sporta u svetu.

Međutim, on sam, ističe da je za to najviše zaslužan Holanđanin Hiršman, jedan od inicijatora i organizatora uspostavljanja svetske fudbalske organizacije FIFE, koja је početkom našeg veka nastajala uz mnogo teškoća.

 FIFA (Međunarodna fudbalska asocijacija) je osnovana 21. maja 1904. godine na sastanku u Parizu. Osnivači su bili predstavnici sedum evropskih zemalja (Francuske, Belgije, Švajcarske, Holandije, Danske, Švedske i Španije). Žil Rime imaće prvi dodir sa FIFOM deset godina kasnije, 1914. na kongresu u Oslu, na kome је predstavljao Francusku, u kојој je fudbal dobio svoj nezavistan savez tek 1919.godine.

Prva ideja koju je Hiršman izneo bila je vezana najpre za osnivanje federacija, pa tek potom igranje nekog turnira ili takmičenja, ali to u početku nije bilo ni blizu svetskih razmera. Britanci su najpre odbili ideju o formiranju FIFA, a o nekom međunarodnom takmičenju nisu ni pomišljali jer su smatrali da su sami sebi dovoljni, prvi put ideju o osnivanju FIFA, Hiršman je obrazložio u pismu koje je poslao Engelskom savezu, tj. ser Frederiku Valu, a potom i Robertu Gerenu, predsedniku Unije francuskih atletskih društava (pod čijom ingerencijom je bio i fudbal), što je na kraju rezultiralo da se na Kongresu FIFA, 1904. godine donese zakljačak, u kome se kaže da FIFA može da organizuje internacionalna takmičenja, ali se ne određuju detalji kako to treba i može da izgleda, zadatak da to uobliči i predstavi na narednom Kongresu, dobio je ko drugi nego Hiršman.

Robert Guerin, prvi predsednik FIFA od 1906 do 1908.godine

Propocizije koje je on predložio bili su u 8 tačaka, a zbog važnosti za naredne turnire, navodimo ih u potpunosti:

  1. Svake godine na kraju fudbalske sezone održaće se takmičenje ekipe prvaka pojedinih zemalja ukoliko respektuju i pripadaju nacionalnim savezima, uključujući i FIFA.
  2. Nacionalni savez koji se prihvati da organizuje ovo takmičenje biće imenovan na kongresima FIFA za svaku narednu godinu.
  3. Šampionat će se odigrati po sistemu eliminacija, čiji će raspored i datume odigravanja odrediti biro FIFA
  4. Troškovi putovanja ekipa padaju na račun njihovih saveza
  5. Troškovi organizacije padaju na teret nacionalnog saveza koji organizuje takmičenje
  6. Čista dobit podeliće se savezima čije ekipe učestvuju (princip podele: 5% ide u FIFA, 10% ide organizatoru, dok 85% dele nacionalni savezi timova koji učestvuju u polufinalu i finalu takmičenja)
  7. Ekipi koja pobedi, FIFA će dodeliti zlatnu statuu
  8. U svom sastavu ekipe ne mogu imati ni jednog inostranog igrača, niti igrača koji igra za drugi klub.

Prva ideja bila je organizovanje takmičenja klubova- prvaka, a ne nacionalnih selekcija, što se može i videti iz ovih propozicija.

U međuvremenu u FIFA su se učlanili Nemačka, Austrija, Engleska, Italija i Mađarska. Pokušaj organizacije prvog turnira 1905.godine nije uspeo jer se niko nije prijavio za organizatora, što je Žil Rime pravdao time da savezi još uvek nisu dobro organizovani i da nemaju dovoljno autoriteta u svojim zemljama.

Usledilo je zatišije do 1914-te godine i Kongresa u Oslu 27. i 28.juna, gde se desio naredni korak ka međunarodnom takmičenju…

(NASTAVAK SLEDI……)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje