četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

NCAA: Od Banata do prvog Srbina na koraku do NFL-a

Ilija Krajnović, koji je nedavno postao član IMG Akademije, nastupaće za Boston Koledž u DI diviziji koledž fudbala

Ilija Krajnović se prošle godine priključio Vitezovima posle dugogodišnje odbojkaške karijere. Odigrao je sezonu u Drugoj ligi Srbije, a potom i Juniorsku ligu Srbije za ekipu Banat Bulls. Posle završetka takmičenja, odlazi na kampkod Brendona Kolijera iz PPI Recruits, koji ga odvodi u Berlin na probu sa Polom Aleksanderom, bivšim trenerom ofanzivne linije Sinsinati Bengalsa i Dalas Kaubojsa.

Tamo je Ilija ubedio trenere da ima potencijal za jednu od najboljih srednjih škola u Americi – IMG Akademiju koja se nalazi na Floridi.

ZA SAMO ČETIRI MESECA POKAZAO KOLIKO VREDI

Prvobitno je bilo planirano da Ilija Krajnović ostane godinu i po dana na Floridi i pokuša da ubedi koledž skaute da ima potreban potencijal, ali su se ti planovi promenili i on je zapao za oko treneru ofanzivne linije sa Boston Koledža Metu Eplbaumu, koji ga je preporučio glavnom treneru Džefu Hefliju.

Posle svega četri meseca ušao je u istoriju kao prvi Srbin koji je dobio punu stipendiju na koledžu u Diviziji 1!

Boston Koledž Igls se takmiči u NCAA diviziji 1, najvišem rangu koledž takmičenja. Nalaze se u ACC konferenciji zajedno sa poznatim univerzitetima Klemson, Florida Stejt, Sirakjuz, Luivil, Majami, Severna Karolina, Virdžinija, Pitsburg, Notr Dejm i dr.

Ilija Krajnović će na IMG Akademiji ostati do decembra kada će krenuti školovanje u Bostonu. IMG akademija je od ranije poznata sportskoj javnosti u Srbiji, prevashodno kao škola tenisa Nika Boletijerija, gde su karijere započele sestre Vilijams, Marija Šarapova, Andre Agasi i Kei Nišikori. Fudbalski program osnovan je 2010. godine. Prvi trener ove ekipe bio je Kris Vajnki, najbolji koledž igrač 2000. godine i QB Karolina Pantersa i San Francisko Fortinajnersa.

Za Boston Koledž nastupali su brojni poznati igrači i funkcioneri kao što su generalni menadžer Rejdersa Majk Mejok, najpoznatiji NFL agent Tom Kondon, otac braće Džoija i Nika Bose – Džon Bosa, Met Heslbek, kao i jedan od najboljih lajnbekera poslednje decenije Luk Kikli koji se nedavno oprostio.

Trenutno u NFL i dalje igraju QB i OG Atlante Met Rajan i Kris Lindstrom, sejfti Denvera Džastin Simons, kao i linijaš Indijanapolisa Entoni Kastonzo, čije će korake Ilija Krajnović pokušati da isprati pošto će takođe nastupati na poziciji levog tekla.

Posle završetka takmičenja u JLS, Ilija Krajnović odlazi na kamp kod Brendona Kolijera, koji je veoma poznato ime u Evropi:

– U Berlinu sam radio sa bivšim trenerom ofanzivne linije u NFL Polom Aleksanderom. Kamp je trajao 4 dana početkom decembra i prošao sam kroz intenzivne vežbe za ofanzivnu liniju. Primetio sam da sam mnogo napredovao bez obzira što je trajalo 4 dana, što ne bi trebalo da čudi zbog iskustva koje ima trener Aleksander i njegovi saradnici. Oni su to iskustvo fantastično prenosili.

Pol Aleksander je iskusan trener koji je čak 24 godine radio za franšizu Cincinnati Bengals, uglavnom kao trener ofanzivne linije, a potom i jednu sezonu u ekipi Dallas Cowboys.

„OVO JE SAMO POČETAK“

– Ovo je velika vest za Srbiju i američki fudbal u Srbiji. Upisivanje u istoriju kao prvi Srbin u Americi, koji će igrati najviši rang koledž fudbala (DI) je velika stvar za mene. Ovo je samo početak jednog procesa do NFL, tako da definitivno se osećam ponosnim što ispisujem istoriju i što inspirišem mlade talente da se trude i treniraju jos više – rekao je Ilija Krajnović.

– Američki fudbal u Srbiji je postao u poslednje vreme popularan sport i dosta dece ima želju da ga igra. Za malu zemlju kao što je Srbija imamo mnogo talenata koji bi mogli da ostvare zapažene rezultate u Evropi ili Americi. Tako da verujem da će Srbija imati svetlu budućnost u američkom fudbalu – zaključio je Krajnović.


Izvor: I Love Zrenjanin

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje