sreda, 24. april 2024.

t1x2.net

spot_img

NFL SUPERBOWL LI : New England Patriots vs Atlanta Falcons

U noći između nedelje i ponedeljka na programu je 51. SUPERBOL, jedan od najvažnijih sportskih događaja u Americi, a sastaju se New England Patriots i Atlanta Falcons na stadionu NRG u Hjustonu.

Super Bowl je utakmica u kojoj se sastaju prvaci AFC i NFC konferencije i predstavlja dan kada u Sjedinjenim Američkim Državama sve staje i sve je posvećeno ovom duelu. Tog dana se okrene preko  600 miliona američkih dolara, koliko okvirno izonosi prihod koji donese ova utakmica. Naročito se raduju Tv stanice koje 30 sekundi reklamnog prostora prodaju za 5 do 6 miliona dolara, što je poredeći sa nekim drugim velikim sportiskim događajima i po deset i dvadeset puta više. Takođe ulazinice za ovu utakmicu kreću se u rasponu od 2200 dolara koliko su najjeftinije pa do 1 miliona koliko koštaju najskuplje karte. Pored same utakmice , sastavni deo ovog spektakla jesu i nastupi mnogih poznatih ličnosti, a ove godine će u poluvremenu meča nastupati Leydi Gaga i to po prvi put. Prošli Super Bol bio je najgledaniji sportski događaj ikada u Americi,jer je u svakom sekundu meč gledalo 114,4 miliona Amerikanaca. Još jedan interesantan detalj vezan je za konačne rezultate dosadašnjih finala, a to je da utakmica nikada nije otišla u produžetke tj.nikada nije bilo nerešeno na kraju meča. Izrada prstenja za pobednike utakmice košta 5 miliona i 475 hiljade dolara, što je 36,5 hiljade dolara po jednom prstenu od kojih je svaki u sebi ima 4,85 karatno zlato.

A sad nešto o samoj utakmici:

Najbolji u oba tima po statističkim kategorijama

 

TRENERI: NEW ENGLAND PATRIOTSBill Belichik– Šta reći o čoveku koji je osvojio šest Super Bol titula, od kojih je dve ostvario kao defanzivni kordinator zajedno sa trenerom Bilom Parcelsom u New York Giants, dok je ostale četri osvojio predvodeći New England Patriotse u 36,37,39,49 Superbolu dok je poražen u dva slučaja u 42-om i 46-om SuperBolu. Tokom svoje karijere predvodio je Cliveland Brownse od 1991-1995, zatin New England Patriotse 1996, NY Jats od 1997-1999, a New England Patriotse je po drugi put preuzeo 2000-te godine i do danas je njihov trener. Svo to vreme Belichik je bio 14 puta prvi sa ovom ekipom u AFC East diviziji, dva puta drugi i jednom peti(u prvoj sezoni). Proglašen je za najboljeg trenera u tri navrata. Tokom dosadašnjeg vođenja Patriotsa ostvario je skor od 201 pobede i 71 poraza.

                       

   ATLANTA FALCONS–  Dan Quinn– Trener sa mnogo manje iskustva od Belichika, njemu je ovo tek druga sezona kao treneru u NFL-u, u obe je predvodio Atlanta Falconse i ima skor od 19 pobeda i 13 poraza. Od 2001 godine radi u NFL-u,a u sezoni 2013-2014 osvojio je Superbol sa ekipom Seattle Seahawks i to sa pozicije defanzivnog koordinatora, u svojoj prvoj sezoni uspeo je da odbranu ovog tima sredi do te mera da je bila prva po tri parametra, najamnje dozvoljenih poena (231), najmanje dozvoljenih osvojenih jardi (4.378) i najviše oduzetih lopti (39).

EKIPE: (OFANZIVNI DEO TIMA) NEW ENGLAND PATRIOTS– Patriotsi imaju jako dobar i iskusan tim sa fenomenalnim napadom što potvrđuju i statističke brojke,ako pogledamo regularni deo sezone napad Patriotsa je četvrti po broju osvojenih jardi po meču sa 386,2 jardi.Što se tiče pas igre, tu su četvrti na listi sa 269,2 jarde po meču, dok su kod trčanja na sedmom mestu sa 117 jardi po meču, brojke su još bolje u postsezoni. Najveći deo zasluga za napad ovog tima ide na račun legendarnog Toma Brady-a kvoterbeka ekipa, čiji se dolazak u New England poklapa sa dolaskom trenera Belchika tako da su sve uspehe Patriotsa ostvarili zajedno. Ove sezone propustio je prve četri utakmice, ali ni to nije donelo loše rezultate Patriotsi su imali skor 3-1 sa rezervnim kvoterbekom, da bi po povratku na teren Brady doneo timu skor 11-1 i lagani plasman u play-off. Ono što je bitno to je da je iskustvo na strani Brady-a kome će ovo biti sedmo Superbol finale. Inače on drži u svojim rukama sledeće rekorde: 7 nastupa u finalima, bačenih 247 pokušaja u finalima, 164 kompletirana pokušaja u finalima,1605 yardi u finalima, 13 touchdown pasova. Ukoliko osvoji ovogodišnji Superbowl i bude MVP, biće najbolji i u kategorijama: najviše osvojenih titula i MVP nagrada.

Njegove glavne opcije u napadu su što se tiče bacanja su hvatači Julian Edelman i Chris Hogan, a jedan od problema Patriotsa može da predstavlja izostanak TE Roba Gronkowkog koji je omiljena hvatačka opcija Brady-a. Hogan je u konferencijskom finalu odigrao odličan meč i sa 180 uhvačenih jardi i 2 touchdowna doneo pobedu nad Pittsburg-om. Tu su i Denny Amendola i rezervni TE Martellus Bennet koji će predstavlja ostale opcije što se tiče hvatanja.

Patriotsi su verovatno jedna od retkih velikih ekipa koja u timu nema pravu ,,zvezdu“ na poziciji trkača, oni imaju tri različite opcije i ofanzivni koordinator voli da kombinuje na ovom mestu u zavisnosti od toka igre. Dion Lewis i James White se najčešće koriste kada se igraju krtka dodavanja ili kada su upitanju duža trčanja, dok je opcija kod kraćih probijanja kada je neophodno osvojiti mali broj jardi tu Legarrete Blount.

Legarrete Blount u prodoru

Ofanzivna linija važan je šraf u igri Patriotsa, jer omogućava Brady-u puno vremena tokom kojeg može da izabere pravu opciju i baci dobar pas. Veliku zaslugu za to ima trener ofanzivne linije Dante Scarnecchi koji nije bio sa Patriotsima još od 2013-te godine.

(OFANZIVNI DEO TIMA) ATLANTA FALCONS– Najveći adut Atlante će u ovom Superbowl-u upravo biti njihov sjajni napad koji se smatra najboljim u ligi. U regularnom delu sezone imali su najviše osvojenih poena po meču 33,8 , što se nastavilo i u playoff-u jer su u dva meča postigli 74 poena ekipa Seattla i Green Bay-a. Na poziciji kvoterbeka nalazi se Matt Ryan koji ove sezone ima 373 kompletiran dodavanja od 534 pokušaja, i osvojenih 4.944 jardi. Ima svega 7 presečnenih pasova i 37 touchdown-a. Drugi je na listi kvoterbekova po broju bačenih jardi u regularnom delu sezone.

Pas igra je i najveća prednost ove ekipe, jer ima sjajne hvatače, a to su: Julio Jones koga mnogo smatraju najboljim hvatačem u NFL-u , jer poseduje neverovatnu brzinu i eksplozivnost, drugi je na listi hvatača sa 1409 osvojenih jardi u regularnom delu sezone uz 6 touchdown-a. Tu su i još dva odlična hvatača Mohamed Sanou i Taylor Gabriel koji takođe predstavljaju odlične opcije naročito za duža dodavanja niz ceo teren. Najslabija mesto u napadu je pozicija TE, na kojoj igra Levin Toilola.

Sjajni hvatač Julio Jones u akciji

Što se tiče trkačkog dela, on ništa ne zaostaje u odnosu na hvatače,a tu su Davonte Freeman i Tevin Coleman koji mogu da posluže i u hvatačkim i u probijačkim akcijama. Freeman je sedmi po uspešnosti na listi svih trkača, na devetom mestu je po broju osvojenih jardi sa 1079 jardi, a po broju touchdown trčanja nalazi se na 6.mestu sa 11 touchodown-a.

Ono što je velika prednost ofanzive Atlante jeste njihova ofanzivna linija, koju predvodi centar Alex Mack, odlično štite svog kvoterbeka Ryana i daju mu dovoljno vremena da pronađe svoje opasne hvatače, takođe odlični su u akcijama zaštite trčanja svojih running bekova.

DEFANZIVA ( NEW ENGLAND PATRIOTS) Odbrana Petriotsa će biti na dosta teškom zadatku da zaustavi odličan napad Falconsa, a ovo će možda biti i ključni duel u predstojećoj utakmici koji može puno toga da reši. Trener Belichik protiv odličnih hvatačkih ekipa, kakva Falconsi definitivno jesu najčešće koristi odbranu gde najbolje hvatača (u ovom slučaju Jones-a) duplira sa CB-om i jednim SS-om, dok na drugog protivničkog hvatača stavlja svog najboljeg CB-a i ostavlja protiv drugog hvatača i to će najverovatnije biti duel između Butlera i Sanua. Patriotsi će kombinovati svoju odbranu i igrati neki deo utakmici sa 5 igrača u zadnjem delu polja, što može otovriti prostor za trkačke kombinacije Falconsa, ili za trčanje samog Ryana koji ume i to da odradi ako mu se ukaže prostor.

DEFANZIVA (ATLANTA FALCONS)  Odbrana je ,,slabiji’’ deo ovog tima Atlante, mada ne toliko da bi se reklo da imaju lošu odbranu. U plej of utakmicama sa Pittsburghom i Green Bay-om defanzivci su odigrali odlično, a najdominatinija figura u ovom delu tima je LB Vic Beasley koji je prvi u broju sekova nad protivničkim kvoterbekovima u regularnom delu sezone sa 39 sekova. Pored njega u ovo delu tima odlični su i De Vondre Campbell i Deion Jones. Ono što je prednost ovog dela tima u odnosu na prethodne rivale Patriotsa jeste što su dosta pokretljviji i što će mnogo lakše da sprečavaju akcije kada Brady baca pas najčešće Hoganu koji se ubacije u zonu koju brane protivnički linebackeri. Mnogi su smatrali da će izostanak korner beka Desmonda Trufanta biti veliki hendikep za odbranu Falconsa ali su njegove kolege odralile odličan posao, naročito u plej of utakmici protiv Pittsburgha. U tom delu odbrane naročito se istakao Keanu Neal mladi ruki, koji igran na poziciji secondary safety i koji se nalazi u užem izboru za ruki defanzivca godine.

Vic Beasley sackovao je i odličnog Rodgersa

ZAVRŠNA REČ I PROGNOZA: Utakmica svih utakmica u američkom fudbalu doneće odličnu utakmicu, a ono što će odlučiti duel najverovatnije će biti: 1) Da li će ofanzivna linija Patriotsa uspeti da pruži dovoljno prostora Brady-u i zaštiti ga od Beasley-a i ostalih defanzivaca Falconsa . 2) Da li će korner bekovi i safty-i Patriotsa uspeti da zaustave Jonsa i Sanua. 3) Kako će se trener Quinn koji debituje u ulozi glavnog trenera na finalu i kvoterbek Ryan snaći na svom prvom Superbowl finalu, u odnosu na Belichika i Brady-a koji imaju preveliko iskustvo u ovakvim mečevima.

Matt Ryan (Falcons) i Tom Brady (Patriots)

 Ljubitelje američkog fudbala  očekuje svakako par sati velikog uživanja i gledanja najboljih NFL ekipa ove sezone, naš predlog što se tiče kladionica je da odigrate na svoju omiljeni tim, kupite nešto za piće i grickanje i uživate, jer je u SUPERBOWL-u sve moguće!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje