subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Oni su opravdali očekivanja u sezoni koja je upravo završena

Sezona 2018/2019 u Premier Ligi je za nama i vreme je da se svode računi…U ovom članku ćemo analizirati igrače koji su opravdali uloženi novac za njihov transfer i koji su odigrali izuzetno dobru, debitansku sezonu u dresovima svojih novih klubova…

LUKAS FABIJANSKI je tokom proteklog leta stigao u Vest Hem Junajted u transferu vrednom 7 miliona eura. Odmah se ustalio kao prvi golman londonskog kluba i branio je na svih 38 ligaških utakmica ove sezone. Poljski golman je ostvario ukupno 126 odbrana, a zabeležio je i najveći broj odbranjenih udaraca sa distance od svih čuvara mreže u ligi. Imao je samo jednu direktnu grešku koja je prouzrokovala primljen pogodak, a izabran je i za najboljeg igrača „Čekićara“ u sezoni koja je iza nas.

ALISON BEKER je potpisao za Liverpul tokom minulog letnjeg prelaznog roka kada je stigao na „Anfield“ za sumu od 72.5 miliona eura iz redova Rome. Brazilski reprezentativac je odigrao svaki minut u Premier Ligi ove sezone, uz samo 22 primljena pogotka. Imao je najbolji procenat odbranjeni udaraca ka njegovom golu (73.7%), a na 21. utakmici uspeo je da sačuva svoju mrežu netaknutom, te je osvojio nagradu „Golden Glove“ koja se dodeljuje golmanu koji je najviše puta u sezoni ostvario „clean-sheet“.

RUI PATRISIO je stigao u Vulverhempton u transferu vrednom 18 miliona eura iz portugalskog velikana, Sportinga. Portugalski čuvar mreže je „branio“ gol „Vukova“ na 37 utakmica, a pružio veliki doprinos osvojenom sedmom mestu na tabeli, primivši samo 46 pogodaka i samo su TOP 4 tima lige primili manji broj golova od Vulverhemptona.

RIKARDO PEREIRA je pravo otkrovenje ove sezone, jer je Lester Siti za sumu od 25 miliona eura doveo 25-godišnjeg Portugalca u svoje redove iz ekipe, Porta. On je u potpunosti istisnuo Denija Simpsona iz prve postave i ustalio se kao prvi izbor na poziciji desnog beka, iako je nekoliko utakmica odigrao i kao desno krilo. Samo trojica igrača „Lisica“ su proveli više minuta na terenu od njega, a Pereira je u svojoj debitanskoj sezoni uspeo da postigne dva gola i ostvari šest dodavanja za pogodak (drugi najbolji asistent tima).

FABIJAN ŠER je za samo 3 miliona eura tokom leta postao novi defanzivac Njukasla. Reprezentativac Švajcarske je odigrao ukupno 24 ligaške utakmice za popularne „Svrake“ ove sezone, na kojima je postigao četiri pogotka uz jednu ostvarenu asistenciju. Njegov doprinos je od velikog značaja, jer je prosečno beležio 2.6 startova i 2.9 presečenih dodavanja po meču, te je klub primio samo 48 pogodaka, a samo šest ekipa imalo je bolju defanzivu od Njukasla ove sezone.

JANIK VESTERGARD je imao velikog udela u opstanku Sautemptona ove sezone u Premier Ligi, jer je odigao dosta dobru debitansku sezonu od njegov dolaska među „Svece“ tokom leta iz Bundeslige. Danski štoper je nastupio na 23 ligaške utakmice, uvek kao starter. Nijedan drugi defanzivac u ligi nije imao više „čišćenja“ – 7.2 po meču.

LUKAS DINJ je stigao u redove Evertona u transferu vrednom 18 miliona eura. U Barseloni se nije najbolje snašao, ali je zato imao sjajnu sezonu u dresu „Karamela“. 25-godišnji Francuz je odigrao 35 utakmica u Premier Ligi na kojima je zabeležio po četiri pogotka i asistencija. Ostvario je najviše preciznih „probijanja“ po strani od bilo kog drugog igrača u ligi (68) i kreirao je najviše prilika za pogodak (56) sa distance od svih ostalih defanzivaca u prvenstvu.

ŽOAO MUTINJO je svakako među najboljim transferima sezone 2018/2019, jer je za svega 5 miliona funti potpisao za Vulverhempton. Iskusni portugalski vezista je odigrao svih 38 utakmica za „Vukove“, od kojih 35 kao starter. 32-godišnji fudbaler je postigao jedan pogodak ove sezone, ali je zato sa 8 ostvarenih dodavanja za gol, bio najbolji asistent svog kluba.

DŽEJMS MEDISON je ove sezone pokazao zašto je jedan od najtalentovanijih fudbalera na Ostrvu. Njegov transfer iz Noriča je uprava Lester Sitija platila 22 miliona funti i čini se da su napravili sjajan potez, jer „cena“ 22-godišnjeg veziste je sada još veća. Odigrao je 36 utakmica za „Lisice“, a direktno je učestvovao kod 14 postignutih pogodaka svog kluba (po 7 golova i asistencija).

FELIPE ANDERSON je „koštao“ Vest Hem Junajted 36 miliona funti, ali ako je verovati prvoj sezoni, Brazilac je počeo da „otplaćuje“ spomenuti iznos. Samo je prvi golman ekipe – Lukas Fabijanski proveo više minuta na terenu u dresu „Čekićara“ od brazilskog veziste ove sezone. Sa devet postignutih pogodaka postao je drugi najbolji strelac londonskog kluba, a takođe „deli“ i drugo mesto po broju ostvarenih asistencija (4).

DEJVID BRUKS je „zapao za oko“ čelnicima Bornmuta koji su za njegov dolazak na stadion „Vitality“ izdvojili 11.5 miliona funti. Talentovani, 21-godišnji vezista se brzo ustalio u prvu postavu „Trešnjica“ za koje je odigrao 30 utakmica u Premier Ligi sa učinkom od sedam datih golova i pet asistencija. Bruks može da bude jedan od „ključnih“ igrača Bornmuta narednih sezona, ali i neko čijom „prodajom“ klub može da zaradi lepu svotu novca.

RIČARLISON je za sumu od 35 miliona funti (plus dodatnih 15 miliona na ime eventualnih bonusa) proteklog leta stigao u Everton. Izuzetno veliki iznos za talentovanog brazilskog napadača, koji je ostavio dobar utisak u svojoj prvoj sezoni u dresu „Karamela“. Sa 13 postignutih pogodaka (uz Gilfi Sigurdsona) najbolji je strelac tima, a nijedan drugi debitant u sezoni 2018/2019 nije postigao više golova od njega.

SALOMON RONDON je stigao nakon „trampe“ na relaciji Njukasl – Vest Bromvič Albion, gde je reprezentativac Venecuele postao novi fudbaler „Svraka“, dok je u suprotnom pravcu otišao Dvajt Gejl. 29-godišnji golgeter je zaista odigrao izuzetno dobro, jer učestvovao kod 18 pogodaka svog kluba (11 golova i 7 asistencija), što posebno dobija na značaju, imajući u vidu defanzivan stil igre koji je Njukasl „gajio“ tokom ove sezone. Neretko je sam ostao u vrhu napada, a prosečno je osvajao 5.2 vazdušna duela po meču.

RAUL HIMENEZ je prvo kao pozajmljen fudbaler stigao u redove Vulverhemptona, da bi engleski klub tokom sezone u potpunosti otkupio njegov ugovor za 35 miliona funti od ekipe, Benfike. Meksički napadač je diretno involviran kod 20 golova „Vukova“ ove sezone (13 golova i 7 asistencija), najviše od svih novajlija u ligi. Himenez je tako umnogome pomogao svom klubu, koji je kao novi prvoligaš zauzeo izuzetno dobro, sedmo mesto na tabeli.

 

Ovo je naš izbor najboljih novajlija u Premier Ligi za sezonu 2018/2019…Da li se slažete sa njim i da li je možda još neko zaslužio mesto u ovom izboru?

 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje