četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljamo vam protivnika Srbije – Nacionalni tim Norveške!

Kao što je poznato u javnosti, nacionalni tim Srbije igraće polufinale Lige Nacija krajem marta, a rival će im biti nacionalni tim Norveške, bolji tim iz ovog meča koji će biti odigran u Oslu, igraće finalni meč čiji će pobednik otići na Evropsko prvenstvo 2020-te godine.


Država: Norveška
Pozicija na FIFA rang listi: 44.mesto (februar 2020)
Učešće na Svetskim prvenstvima: 3 puta (1938, 1994, 1998)
Učešće na Evropskim prvenstvima: 1 put (2000)
Jedino učešće Norveške do sada na Evropskim prvenstvima završilo se u grupi sa Španijom, Jugoslavijom i Slovenijom i to sa skorom 1 pobeda, 1 remi i 1 poraz. Tadašnja Jugoslavija slavila je rezultatom 1:0, a meč je ostao upamćen po činjenici da je golman Ivica Kralj prilikom jednog boksovanja lopte polomio nos napadaču Norveške – Iversenu.
Kvalifikacije za EP 2020. godine: U okviru kvalifikacija, završili su na 3.mestu iza Španije i Švedske, a ispred Rumunije, Farskih Ostrva i Malte. Imali su skor 4 pobede, 5 remija i 1 poraz uz gol razliku 19:11. Na domaćem terenu nisu imali nijedan poraz uz 2 pobede i 3 remija i to su bili pobede protiv Farskih Ostrva (4:0) i Malte (2:0), dok su sa svim jačim rivalima igrali nerešeno Rumunija (2:2), Švedska (3:3) i Španija (1:1).
Selektor: Iskusni 71-godišnji, Lars Lagerbäck je trener koji ima velikog iskustva i koji je velika snaga ove selekcije. On je kroz celu svoju karijeru, od 1990.godine na pozicijama selektora, najpre Švedske ispod 21 godine, potom Švedskog B tima, pa kao asistent selektora i na kraju samostalno kao selektor A tima, od 2000. do 2009.godine, potom preuzima Nigeriju, a sa Islandom pravi najveće uspehe ovog tima od 2011.do 2016-te godine, ispali su od Francuske u 1/4 finalu. Od 2017-te predvodi Norvešku i za sada nema poraz na domaćem terenu, a ukupno ima skor 15 pobeda, 8 remija i 6 poraza.
Lars Lagerback (preuzeto sa https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lars_Lagerb%C3%A4ck_in_Jan_2014.jpg)
Većinu svojih mečeva tim igra u formaciji 4-4-1-1, gde svaki igrač zna svoje mesto i zadatak u igri, čak i napadači pomažu svojoj odbrani i ne dozvoljavaju rivalima da lako iznesu loptu i grade igru od odbrane.

SASTAV TIMA:

Na poziciji golmana do sada je starter bio golman Herte iz Berlina, Jarstein, koji je branio na 7 mečeva kvalifikacija, dok su ostala tri golmana branila na po jednom susretu. Jerstein je do nedavno bio standardni golman Herte, ali je poslednja dva meča sa Dizeldorfom i Verderom presedeo na klupi, inače ima 21 nastup uz 37 primljenih golova ove sezone, a samo 5 puta je sačuvao svoju mrežu. Tu su još i Grytebust iz FC Kopenhagena, potom rezervni golman Aston Vile – Nyland i Hansen iz Rosenborga.

Rune Jarstein (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rune_Jarstein_2017.jpg)

ODBRANA: Ono što je sigurno to su mesta spoljnih igrača u odbrani, obe pozicije drže momci koji su poreklom iz Maroka, sa desne strane je kapiten selekcije Elabdellaoui koji je odigrao svih 10 mečeva u kvalifikacijama i zabeležio 2 asistencije, ofanzivan i moderan bočni defanzivac koji nastupa u redovima Olimpijakosa gde je ove sezone standardan igrač. Sa druge strane je igrač francuskog Amijan – Haitam Aleesami (9/0/0 u kvalifikacijama), ove sezone odigrao je 25 mečeva za Amijen uz 1 gol i 1 asistenciju. Tu je još i Meling iz Rosenborga koji će teško biti u timu jer Rosenborg za koji igra kasnije počinje sezonu.

Što se tiče štoperske pozicije čini se da kao i na mestu golmana, Norveška trenutno ima najveće probleme, gotovo je izvesno da će na jednom mestu igrati Kristoffer Ajer (8/0/0 u kvalifikacijama), ove sezone je standardan u Seltiku i čini se da će izvesno biti u timu. Što se tiče drugog mesta, u opciji su ostala još tri igrača Reginiussen iz Rosenborga, kao i njegov kolega iz tima Hovland, obojica su odigrali tri meča u kvalifikacijama, dok je Rosted odigrao 4 meča u Ligi Nacija, a nastupa za danaski Brondbi. Povređeni Nordveit iz Hofenhajma odigrao je 7 mečeva u kvalifikacijama, ali zbog povrede ga nećemo gledati u ovom meču.

Krisofer Ajer (https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Cel-Zen_(5)_(cropped).jpg)

SREDINA TERENA: Ono što je gotovo pa izvesno to je par centralnih veznih igrača, u većini utakmica kvalifikacija njega su sačinjavali Markus Hernriksen (9/0/1 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 6/0/0 u Ligi Nacija) iz Bristol Sitija (inače na pozajmici iz Hala), kao i Sander Berge iz Šefild Junajted (8/1/1 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 3/0/0 u Ligi Nacija) koji je ove sezone uglavnom rezerva u svom klubu, odigrao je svega 3 meča, a ništa bolja situacija nije ni sa Henriksenom koji je takođe odigrao svega 4 meča za svoj klub. Sa leve strane, mesto je zagarantovano za Selnaes-a (9/0/3 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 6/1/1 u Ligi Nacija) iz kineskog Šenžena. Sa druge strane opcija je Bjorn Johnsen iz južnokorejskog Ulsana (6/3/1 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 4/1/0 u Ligi Nacija). Tu je i vezista Fulama, Stefan Johansen koji je alternativa Henriksenu i Bergeu. Pozicija levokrilnog veziste mogla bi da pripadne i Mohamedu Elyounoussi-u, koji je standardno igrao u Ligi Nacija (6 mečeva i 1 asistencija).


OFANIZNI VEZISTA: Verovatno i mesto u timu gde Norveška trenutno ima veliku snagu u vezisti Real Sosijedada, Martinu Odegardu, nekadašnjem igraču Real Madrida, koji je ove sezone na 22 meča, postigao 4 gola uz 5 asistencija (8/1/2 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 2/0/0 u Ligi Nacija). Kreativnost, brzina pasa, odlična kretnja bez lopte i kontrola lopte su njegovi veliki kvaliteti i nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju!

Martin_Ødegaard (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Martin_%C3%98degaard.JPG)

NAPAD: Verovatno i najjači deo tim i po kvalitetu i po trenutnoj formi, iako svi pričaju o mladom Halandu, igraču Borusije Dortmund, tokom kvalifikacija ovaj mladić je imao svega 2 nastupa sa klupe i ukupno 80 odigranih minuta, igra u izuzetnoj formi, ali smatramo da Lagerbek koji je dosledan trener ipak više računa na dvojicu drugih napadača, to su prvi strelac u kvalifikacijama Joshua King (9/5/3 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 4/0/0 u Ligi Nacija), igrač Bornutmuta, inače dete Norvežanke i Gambijca, ove sezone u Premijer ligi ima učinak od 19 mečeva, 4 gola i 2 asistencija. Prva zamena mu je bio ove sezone odlični Sorloth, član turskog Trabzonspora koji je ove sezone dao 19 golova uz 6 asistencija na 23 meča. U kvalifikacijama je odigrao 5 mečeva uz 4 gola, dok je u Ligi Nacija imao učinak 3/0/0. Tu je kao oprcija i Tarik Elyounoussi-u (7/1/0 iz kvalifikacija za Evropskog prvenstvo i 5/0/0 u Ligi Nacija) sada napadač japanskog Šonana, pre toga jedan od najboljih igrača švedskog AIK-a.


Selekcija Norveške po svom kvalitetu sigurno spada u drugu, možda čak i treću klasu selekcija u Evropi, osim dvojice ekstratalentovanih igrača poput Haalanda koji će tek morati da dokaže kvalitet, kao i Odegarda koji se pronašao u Real Sosijedadu, jedini igrač koji već neko vreme igra na ozbiljnom nivou u ozbiljnoj ligi je King, ali i on igra u timu koji je u srednjem delu tabele, Sorloth je zasada uspeo u Turskoj, svakako ima svoje kvalitete, ali je tokom svog boravka u Kristal Palasu, pa čak i kasnije Gentu pokazao da još nije zreo za top 5 liga Evrope, odbrana je tanka i van takmičarske forme je većina štopera tima, u veznom redu su takođe igrači bez takmičarskog ritma i iz klubova koji nisu blizu top klase Evrope, tako da sve u svemu, rival koji je taktički disciplinovan, uigran i sa jasnim ciljem u igri, ali svakako nije selekcija koja se može smatrati favoritom, osim domaćeg terena koji će im dati malu prednost, trenutno su po nama šanse 51% prema 49% u korist Norveške.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje