subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Predstavljanje GRUPE B (GOLD CUP 2017)

prvom članku iz serijala Gold Cup, predstavili smo vam samo takmičenje, sistem kao i stadion na kojima će se igrati mečeve, u narednom timove Grupe A, a u današnjem tekstu pažnju ćemo posvetiti ekipama koji se takmiče u grupi B, a to su Sjedinjene Američke Države, Panama, Martink i Nikaragva.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

,,The Yanks“ su jedna od selekcija sa najvećom reputacijom u ovo delu sveta, a od uvođenja novog sistema takmičenja 1991.godine, oni su i stalni domaćin i na osnovu toga i stalni učesnici takmičenja uz Mekisko i Kanadu. Ovo takmičenje osvajali su 5 puta i još 5 puta gubili u finalu. Dva puta su bili treći, jedno četvrti i peti. Prošli Gold Cup su završili na 4. mestu. Selekciju predvodi iskusni stručnjak Brus Arena.

Što se tiče tima, on je i ovog puta sastavljen od najboljih igrača iz domaće MLS lige i pojačan igračima koji nastupaju u evropskim klubovima, ali se može reći da je ovo dosta podmlađena selekcija i da je selektor najjače snage odmorio kako bi spremini dočekali kraj kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Golmanska pozicija oduvek je važila za izuzetno jaku u ovom timu, a sada je rezervisana za Breda Guzana(55/0) golmana Atlante, a nekada standardnog golmana Aston Vile. Defanzivna linija će biti oslabljena neigranjem Brooksa,novog pojačanja Volfsburga (32/3), a nema ni njegovog saigrača iz Bundes lige Chandlera (29/1) iz Frankfurta. Nisu tu ni Kameron (53/4 iz Stouka), Yedlin (46/0 iz Njukastla) i Ream (25/1 iz Fulama). Od igrača koji će nastupiti najviše iskustva imaju Omar Gonzalez (40/1 iz Pačuke), Graham Zusi (49/5 iz Kanzas Sitija) i njegov saigrač iz istog tima Mat Besler (40/1), osim Ericka Lichaja (11/0) koji nastupa u Notingem Forestu i Miazge (2/0) iz Čelzija, ostali igrači su iz klubova sa Severnoameričkog kontinenta.

Vezni red je takođe sastavljen uglavnom od igrača sa manjom minutažom u selekciji do sada, ostim Bedoye (61/2) i Zardesa (32/6) ostali igrači će moći da iskoriste turnir za novo dokazivanje. Nema nove zvezde američkog fudbala i Dortmunda, Pulišića, kao ni rekordera po broju igara za nacionalni tim, Michael Bredlija (133/17), a nedostajeće i Deni Vilijams iz Redinga i Fabijan Džonson fudbaler Menhengladbaha. I u napadu nema godinama udarne trojke, Žozija Altidora, Klinta Dempsija i Krisa Vondolovskog. Umesto njih šansu da se dokažu će imati Džordan Moris (Sijetl) koji je ove sezone bio strelac 2 gola na 16 mečeva, Dom Dvajer iz Kanzas Sitija, ove sezone strelac 5 golova na 15 mečeva, i Huan Agudelo iz Nju Inglanda, strelac 7 golova na 15 mečeva za svoj tim.

U prijateljskom susretu pred samo takmičenje, ovaj tim slavio je protiv kombinovanog tima Gane sa 2:1.

I pored toga što su na takmičnju sa dosta mlađim timom i bez puno standardnih zvezda, Jenikiji su i dalje među najvećim favoritima za osvajanje šampionata, treba napomenuti da će sve mečeve igrati na domaćem terenu, pred svojom publikom tako da ni sa te strane neće imati probleme. Prvo mesto u grupi ne bi trebalo da predstavlja problem, kao ni plasman do polufinala takmičenja, gde po tradiciji uvek stižu.


PANAMA

Nacionalni tim Paname, ili popularno ,,Los Canaleros59-ta selekcija FIFA rang liste- postali su jedan od najneugodnijih protivnika za sve timove sa ovog kontinenta poslednjih godina, a naročito na takmičenjima Gold Cup, gde su u poslednja tri održana takmičenja, zauzeli jedno drugo(2013), jedno treće(2015) i jedno četvrto mesto(2011). Na ovogodišnje takmičenje plasirali su se kao dugoplasirani tim na Prvenstvu Centralne Amerike. Njihove utakmice karakteriše malo golova, pa su tako na 9 od 11 poslednjih mečeva završena u rasponu 0-2 gola.

Što se tiče ekipe, sa ekipom nije dugogodišnji golman nacionalnog tima Jaime Penedo (Dinamo Bukurešt) koji je za reprezentaciju branio 135 puta. Njega će pokušati da odmeni Hose Kalderon, golman kolumbijske Kartagine. Što se defanzivne linije tima tiče tu će tek biti promena, jer izostaju četvorica najiskusnijih igrača, Roman Tores (103/9) iz Sijetla, kapiten tima Felipe Beloj (95/3), Adolf Mačado (70/1) iz Hjustona i Herold Kamings (50/0) iz San Hosea. Beloj,Tores i Mačado su trojica najstandardnija defanzivca i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Odbranu će čini Ovale (15/0) iz Zamore, zatim R.Miler (27/1) iz Atletiko Nacionala, kao i Erik Dejvis (33/0) iz slovačke Strede.

Vezni red tima je u gotovo najjačem sastavu, iako će izostati važan i najstandardniji veznjak Quintero (85/5) iz peruanskog Universtiarea. Najbolji strelac u ovom timu Paname, Gabriel Gomez (132/12) iz Atletiko Bukaramange je tu, kao i Armando Kuper (86/6) iz Toronta. Anibal Godoy (77/1) iz San Hosea, kompletira dosta uigran vezni red koji godinama nastupa u sličnom sastavu.

NAJVEĆI PROBLEM ove selekcije, biće izostanak dvojice najboljih napadač, Luisa Tejada (102/42) iz Univestiaria i Blas Perezea (111/40) iz bolivijskog Bluminga, a šansu će pokušati da iskoriste neki novi napadači, poput Rikardo Klarka (2/0) iz Boaviste i Ismael Diaza (5/1) iz Porta B, a tu su i već provereni Gabriel Tores (60/10) iz Lozane) i Abdiel Arojo (26/3) iz urugvajskog Danubija.

Za selekciju ranga Paname, izostanak osmorice jako važnih igrača nije zanemarljiva činjenica pa ćemo videti da li će i koliko moći na ovom takmičenju, prolazak grupe u konkurenciji sa Martinkom i Nikaragvom deluje kao relanost, a za nešto više će trebati puno sreće.


MARTINK

Ova selekcija nije priznata od FIFA, ali je članica CONCACAF zone i za nju mogu da nastupaju svi igrači koji mogu iz nacionalni tim Franucsuke. Federacija ove zemlje predstavlja jednu od podčlanica Francuske fudbalske federacije, isto kao i Francuska Gvajana. Najveći uspeh napravili su osvojivši Kup Kariba 1993-te godine. Na Gold Cup plasirali su se po peti put i to kao četvrtoplasirani tim na Kupu Kariba 2017-te. Najveći uspeh bio im je plasman u 1/4 finale 2002.godine kada su takmičenje završili kao šesti.

Tim je uglavnom sastavljen od igrača koji igraju u domaćem prvenstvu, čak 17 igrača od 23 nastupa za domaće klubove. Najveće zvezde tima su Kevin Parsemain, strelac 27 golova na 41 nastupu za nacionalni tim i član domaće ekipe Golden Lion. Od igrača koji nastupaju u Evropi, tu su veznjak Stiven Lengli (6/4) iz varšavse Legije i Johan Audel (2/1) iz izraelskog Beitara. Dvojica igrača nastupaju za francuske amaterske timova, a čak dvojica pozvanih nemaja klubove u ovom trenutku.

Sve osim poslednjeg mesta u grupi B, predstavljaće veliki uspeh za selekciju sa ovog rajskog ostrva, iako smataramo da neće doživeti rezultatske katastrofe, jer nisu ni na skorašnjim učešćima.


NIKARAGVA

Nikaragva ili ,,La Azul y Blanco“ kako popularno zovu ovaj tim, jeste 100.selekcija na FIFA rang listi, a fudbal je tek sport broj dva u ovoj državi posle bejzbola. Ovo im je tek četvrto učešće na prvenstvima Severne Amerike, a tek drugo od 1991.godine, učestvovali su još samo 2009-te kada su takmičenje završili sa tri poraza i gol razlikom 0:8.

Selekciju predvodi kostarikanac Henri Duarte, koji je sa selekcijom od 2014-te godine i koji je uspeo da ostavari neke pozitivne rezultate sa ovom selekcijom ali protiv selekcija istog renomea. Tim je sačinjen uglavnom od igrača iz domaće lige, a na takmičenje dolaze sa najjačim mogućim timom. Što se tiče igrača van domaćeg prvenstva, tu su defanzivci Copete (25/3) iz peruanskog Komercionates Unidosa i Henri Nino koji igra u Kosta Riki. Čak trojica defanzivaca nastupaju zajedno u ekipi Real Esteli. Juan Barrera, kapiten ovog tima igrač je oko koga se sve vrti u ovom timu, klasična desetka, trenutno nastupa za najtrofeniji tim Guatemale, ekipu Komunikaciones. I u veznom redu su trojica igrača iz Real Estelija. Što se napada tiče tu je igrač koji nastupa u trećem rangu Islandskog fudbala, Cadena (19/3) iz ekipe Ungmennafélags Njarðvíkur, ostali napadači igraju u domaćim klubovima.

Teško da će selekcija Nikaragve moći da uradi bilo šta više od borbe za treće mesto u grupi sa selekcijom Martinika, nedovoljno iskustvo igrača, a i kvalitet teško da mogu doneti bilo šta drugo.


Očekuje nas ne toliko interesanta borba u ovoj grupi jer ukoliko se ne desi neko decenijskog iznenađenje, dalje idu SAD i Panama, dok će se ostale dve selekcije boriti za čast i makar tri boda iz direktnog duela.

PREDLOG za klađenje: 

  • SAD osvaja turnir (kvota 2,20)

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje