petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo  kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Odbrana Mančester Junajteda od starta sezone ima problema, a sada bez usluga – Rafaela Varana pokazala je apsolutno sve svoje slabosti. „Crveni Đavoli“ primili su četiri „komada“ na gostovanju u Lesteru, a mogli su još neki, da nije David De Gea odbranio nekoliko udaraca. Posebno katastrofalno odigrao je kapiten ekipe – Hari Megvajer koji se vratio nakon povrede, ali bolje bi bilo da nije. Mnogo kritika je upućeno na njegovu „adresu“, pre svega zbog činjenice da je velikan sa Old Traforda tokom leta 2019. godine upravo Lesteru platio oko 80 miliona funti za njegove usluge, čime je postao najskuplji defanzivac u istoriji fudbal. Utakmica će ostati upamćena i po tome što je Patson Daka postigao pogokak, čime je postao prvi fudbaler iz Zambije da je dao gol u Premier ligi.

Liverpul je „zgromio“ povratnika u elitni rang, Votford sa ubedljivih 0:5, a trio u fazi napada Mane-Firmino-Salah bio je nezaustavljiv. Egipćanin je ponovo briljirao i pokazao da je trenutno jedan od fudbalera u najboljoj formi na svetu.

Čelzi je golom Bena Čilvela stigao do minimalnog trijumfa na gostovanju protiv izuzetno neugodnog Brentforda. Novi premierligaš je prikazao ponovo veoma dobru partiju, ali je „man of the match“ bio golman gostiju – Eduard Mendi koji je svojim sjajnim intervencijama sačuvao trijumf, a ujedno i lidersku poziciju na tabeli nakon ovog kola.

Neverovatan preokret ovog vikenda „režirao“ je Vulverhemton. Naime, „Vukovi“ su na 10 minuta pre kraja susreta imali zaostatak od dva gola protiv Aston Vila, ali na kraju su otišli sa celim „plenom“ iz Birmingema, zahvaljujući golovima – Saisa, Koudija i Nevesa.

ITALIJA – Serie A

Neverovatna subota dogodila se u Italiji. Naime, prvog dana vikenda bila su odigrala tri prvenstvena duela i na svakom od njih došao je popularni prelaz „iz dvojke u keca“… Specija – Salernitana 2:1 (0:1), Lacio – Inter 3:1 (0:1), Milan – Verona 3:2 (0:2). Ukupna vota na ova tri „loma“ bila je preko @25.000, a barem za sada na internetu se nije pojavio tiket da je neko upravo odigrao ovo „italijansko ludilo“…

Atalanta je napokon odigrala utakmicu na svom renomeu iz proteklih sezona, jer su kao gosti sa 1:4 lako savladali Empoli, a pritom promašili su i jedanaesterac. Duvan Zapata je postao prvi Kolumbijac koji je stigao do 100. golova u italijanskom prvenstvu „Serie A“.

Napoli i dalje „ne zna“ za ništa drugo osim pobede. Ovoga puta uz dosta problema uspeli su da pobede minimalnim rezultatom Torino i da tako imaju maksimalnih 24 bodova iz prvih osam kola. Novi promašaj kapitena Insinjea sa bele tačke (možda Spaleti promeni izvođača penala narednog puta), VAR im je zbog ofsajda poništio pogodak, ali je sjajni nigerijski golgeter ove sezone – Viktor Osimen svojim golom doneo novi trijumf.

„Zahuktao“ se i Juventus. Četvrta vezana pobeda torinskog kluba u domaćem prvenstu. Za vikend sa minimalnih 1:0 na svom terenu su bili bolji od Murinjove Rome. Junaci ovog trijumfa su – Mojze Ken (strelac jedinog pogotka na utakmici), kao i golman – Ščezni koji je „skinuo“ jedanaesterac Žordanu Veretuu na isteku prvog poluvremena. Rimski klub sigurno imaće dosta primedbi na suđenje glavnog arbitra – Daniele Orsata.

ŠPANIJA – La Liga

Madridski klubovi – Real i Atletiko nisu odigrali svoje prvenstvene utakmice ovog vikenda, zbog velikog broja reprezentativaca koje „daju“ u južno-američkim kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo, te je ovog kolo na Pirinejima bilo „siromašnije“.

Real Sosijedad je golom u sudijskoj nadoknadi vremena uspeo da sa minimalnih 1:0 pobedi Majorku i tako barem privremeno preuzme lidersku poziciju u prvenstvu.

Osvajač Lige Evrope – Viljareal se „okliznuo“ na svom terenu, jer su pretreli poraz od Osasune (1:2).

Rajo Valjekano nastavlja da bude pravi „hit“ sezone, a tokom vikenda su stigli do pobede i protiv Kadiza, što je ujedno bio njihov peti trijumf na devet odigranih utakmica, te zauzimaju visoku šesto mesto na tabeli.

Jedine dve ekipe koje nisu „osetile ukus“ pobede u novoj sezoni – Levante i Hetafe odigrali su međusebnu utakmici i pogađate – remizirali su najnepopularnijim fudbalskim rezultatom. I jedni i drugi se nalaze u zoni ispadanja, te ih očekuje velika borba za opstanak.

Valensija je povela na stadion „Camp Nou“ nakon pet minuta igre, ali su na kraju utakmice teren napustili „pognutih glava“. Svojim golovima – Fati, Depaj i Kutinjo su okrenuli rezultat na svoju stranu i doneli ekipi sva tri boda. Barselonu sada očekuje veoma bitan duel protiv kijevskog Dinama u okviru Lige Šampiona u kojem je pobeda apsolutni imperativ.

NEMAČKA – Bundesliga

Šta više komentarisati za minhenski Bajern? Gostovanje u Leverkuzenu je trebao da bude derbi kola, ali umesto toga bilo je čisto „iživljavanje“. „Bavarci“ su nakon prvih 45 minuta igre stigli do prednosti od čak 0:5, a u periodu od 30. do 37. minuta postigli su četiri pogodaka. U nastavku su „smanjili gas“ i dopustili „Farmaceutima“ da barem dođu do počasnog gola.

U sastavu Borusije Dortmund vratio se Erling Haland i odmah pokazao koliko je značajan timu. Norvežanin je postigao dva pogotka u trijumfu nad ekipom Majca. On je tako stigao do brojke od 49 prvenstvenih golova u Bundesligi na isto toliko odigranih utakmica – fantastičan učinak za napadača koji ima samo 21. godinu.

Ajntraht Frankfurt izgleda „ume“ samo da pobedi Bajern Minhen. Trijumf u minulom kolu na strani protiv „Bavaraca“ je ujedno njihov jedini u novoj sezoni, jer su ovoga vikenda pretrpeli novi poraz, sada na svom terenu od berlinske Herte.

Velikih problema ima RB Lajpcig na gostovanjima. Njihova četvrta utakmica na strani u sezoni i ponovo su ostali bez pobede. I dok na svom terenu igraju znatno bolje i efikasnije, van svog stadiona „ne liče na sebe“.

Grojter Firt je u direktnom „dvoboju“ kao domaćin izgubio od Bohuma i time istakao ozbiljnu kandidaturu za ekspresan povratak u „Cvajtu“ već u ranoj fazi šampionata.

FRANCUSKA – Ligue 1

Paris Sen Žermen je ponovo bio bez „usluga“ velikog broja fudbalera, ali su bili veliki favoriti protiv Anžea, ipak do pobede su stigli znatno teže od očekivanog. Gosti su imali vodstvo na poluvremenu, ali su Danilo i Mbape sa penala „kreirali“ preokret „Svetaca“ u nastavku utakmice.

U derbiju kola – Lion je na svom terenu rezultatom 2:0 trijumfovao nad ekipom Monaka, koji je tako prekinuo svoj niz od tri uzastopna trijumfa i tako i dalje ostao na sredini tabele.

Velikih problema ove sezone ima i Sent Etijen koji je pretrpeo „debakl“ na gostovanju u Strazburu (5:1). I dalje su bez ijedne pobede i „zakucani“ za samo dno tabele sa tek četiri osvojena boda.

Sa druge strane, Ren polako ulazi u pravu formu, 10 osvojenih bodova na poslednja četiri duela, a ovoga puta su kao gosti lako „izašli“ na kraj sa ekipom Meca 0:3 (prednost koju su i imali već na poluvremenu).

Marsej je nakon tri vezane utakmice na kojima nije stigao do trijumfa, odreagovao na pravi način i sa ubedljivih 4:1 savladao Lorijan. Ovim trijumfom „izbili“ su na treću poziciju na prvenstvenoj lestvici.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje