petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Pregled TOP 5 liga u Evropi!

Tokom vikenda na programu su nacionalna prvenstva širom Evrope, a mi Vam donosimo kratak osvrt na najvažnija dešavanja u najkvalitetnijim šampionatima na Starom kontinentu, u tkz. TOP 5 ligama…

ENGLESKA – Premier League

Nikako nije mogao Liverpul da „slomi“ otpor Vulverhemptona (Diogo Žota je promašio neverovatnu šansu), a kada „Redsi“ imaju takvih problema da Salah, Mane i ekipa ne mogu do gola, uvek se pojavi „tihi heroj“ – Divok Origi. Naime, Belgijanac je postigao pogodak duboko u sudijskoj nadoknadi vremena (koji su tokom poslednjih godina postali njegov zaštitni znak) i tako doneo svom timu veoma bitna tri boda i ujedno šesti uzastopni trijumf protiv „Vukova“.

Uspešno je započeo „mandat“ Ralfa Ragnika na klupi Mančester Junajteda. Minimalna pobeda protiv Kristal Palasa, ali znatna vredna. Gol odluke postigao je niko drugi nego – Fred koji je nakon brojnih kritika od starta sezone, sada zaslužio sve pohvale. Za razliku od predhodnih utakmica, „Crveni Đavoli“ su vršili presing na protivničkoj polovini terena, nešto po čemu je Ragnik bio prepoznatljiv u svojim predhodnim klubovima.

Vest Hem Junajted je ove sezone prava „nagazna mina“ za sve timova iz „velike šestorke“. Ovoga vikenda uspeli su da savladaju lidera prvenstva i gradskog rivala – Čelzi, iako su dva puta imali gol zaostatka. Utakmicu daleko ispod svog standarda odigrao je golman „Plavaca“ – Eduard Mendi koji je direktan krivac za prvi (kod kojeg je „kumovao“ i Žoržinjo) i treći primljeni gol svoje ekipe.

Aktuelni prvak, Mančester Siti je prema očekivanjima stigao do pobede protiv svoje redovne „mušterije“ Votforda (14. uzastopni trijumf protiv ovog tima) i tako nastavio svoju sjajnu seriju. Pritom, sastav Pepa Gvardiole je nakon ovog kola preuzeo i lidersku poziciju na tabeli. Ponovo je briljirao Bernardo Silva, koji je postigao dva gola i samo potvrdio svoju fenomenalnu formu u kojoj se ove sezone nalazi.

Efekatan Antonio Kontea na rezultate Totenhema je sada itekako vidljiv. Londonski klub je ubedljivo trijumfovao nad Norič Sitijem (3:0), za treću vezanu prvenstvenu pobedu i peto mesto na tabeli.

Bilo je potrebno da se odigrao više od trećine sezone, kako bi Njukasl stigao do svog prvog trijumfa u šampionatu. Veoma značajna pobeda protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak, Barnlija (1:0).

ITALIJA – Serie A

Inter je kao gost dosta ubedljivo i daleko lakše nego što se očekivalo uspeo da trijumfuje nad Romom. „Neroazuri“ su pokazali da su spremni da odbrane naslov prvaka iz minule sezone, dok rimski klub da trenutno nema kvaliteta za najveće domete. Nakon utakmice, Žoze Murinjo je imao svojih „pet minuta“ sa novinarskim ekipama.

Napoli je sjajno započeo šampionat, ali su onda usledili brojni problemi za izostancima ključnih pojedinaca. Samo jedan trijumf u poslednjih pet kola, a ovoga puta poraz na domaćem terenu od Atalante. „Boginja“ je prva povela, „Napolitanci“ su preokrenuli rezultat u svoju korist, ali je na kraju tim iz Bergama odneo sva tri boda i tako nastavio svoju seriju pobeda u nacionalnom prvenstvu.

Nakon „ispuštene“ pobede protiv Udinezea u 99. minutu tokom nedelje, Lacio je konačno ostvario trijumf na gostovanju protiv Sampdorije. Pobednik je bio poznat već nakon prvog dela igre, kada je rimski klub imao prednost od tri gola. Srpski reprezentativac – Sergej Milinković-Savić je ponovo postigao pogodak, ali je u nastavku susreta dobio i crveni karton.

Milan je kao domaćin dosta rutinski savladao poslednjeplasiranu Salernitanu i tako posle ovog kola stigao do prve pozicije na tabeli.

Neverovatan meč odigrali su Venecija i Verona. Novi prvoligaš je nakon prvih 45 minuta igre imao prednost od čak 3:0 i bili su praktično na „milimetar“ od pobede. Ipak, u drugom poluvremenu dogodio se neverovatan preokret, jer su gosti postigli četiri gola i tako na kraju stigli do neverovatne pobede. Za kladioničare „došle“ su dve igre sa ogromnim kvotama: 7+ i prelaz iz keca u dvojku…

Juventus je sasvim zasluženo upisao trijumf protiv Đenove, koja u fazi napada bukvalno nije postojala, jer „Grifoni“ nisu uputili nijedan udarac ka golu torinskog kluba za preko 90 minuta igre!

ŠPANIJA – La Liga

Barselona je nakon dve uzastopne pobede, ovoga vikenda napravila veliki „korak unazad“. Minimalan poraz kod kuće od Betisa, ujedno i prvi za novog trenera ekipe i legendu kluba, Ćavija. Barselona već nakon 15. odigranog kola ima čak 16 bodova zaostatka u odnosu na prvoplasirani – Real Madrid, te sasvim izvesno od dolaska titule na stadion „Camp Nou“ nema ništa.

Veliki „kiks“ u ovom kolu napravio je i vladajući šampion – Atletiko Madrid. Prvi poraz na domaćem terenu i to od Majorke. Madridski klub je prvi stigao do vodstva, ali je na kraju ostao bez ijednog boda, što im se tokom predhodnih godina nije dešavalo. To je još jedna potvrda da „crveno-beli“ su daleko od nivoa svojih igara.

Propuste svoja dva najveća rivala, iskoristio je madridski Real koji je upisao novi trijumf, na strani protiv Real Sosijedada. U 17. minutu susreta Karim Benzema je morao da napusti teren zbog povrede, a priliku je dobio srpski napadač – Luka Jović koji je nakon ostvarene asistencije, postigao i pogodak i tako bio ključni „čovek“ svog tima. „Kraljevski klub“ je sada ubedljivo na čelu prvenstvene lestvice i zasigurno prvi favorit za osvajanje šampionskog „trona“.

I nakon 16. odigranog kola, Levante nije „okusio slast“ prve pobede u sezoni. Samo 0:0 pred svojom publikom protiv Osasune i sasvim zasluženo „fenjeraško“ mesto na tabeli.

Sevilja je u jednoj od barem „na papiru“ najinteresantnijih utakmica ovog kola sa minimalnih 1:0 uspela da pobedi Viljareal. Trijumf koji im je doneo i drugu poziciju na tabeli. „Heroj“ kluba iz Andaluzije bio je – Lukas Okampos (strelac jedinog gola), dok se kod gostiju u 80. minutu propisno obrukao ponajbolji igrač tima – Đerar Moreno koji je sa dva metra uspeo da promašio praznu mrežu.

NEMAČKA – Bundesliga

U ovom kolu odigran je veliki derbi nemačkog, ali i evropskog fudbala između Borusije Dortmund i Bajern Minehna popularni „Der Klassiker“. Pobedu je „po navici“ iz predhodnih godina odneo bavarski velikan, koji je zadržao lidersku poziciju na tabeli i uvećao svoju bodovnu prednost u odnosu na „Milionere“. Domaćini su prvi „zadali udarac“ već na samom startu, ali su „Bavarci“ do kraja prvog poluvremena preokrenuli rezultat. U nastavku je Erling Haland poravnao rezultat na semaforu, ali je trenutno najbolji napadač na svetu – Robert Levandovski svojim drugim golom na meču sa penala doneo trijumf svojoj ekipi. Trener „žuto-crnih“ – Marko Rose je tokom drugog dela igre bio isključen zbog konstatnih prigovara, a nakon utakmice u domaćem taboru su posebno bili nezadovoljni suđenjem.

Hofenhajm je nastavio ove sezone na svom terenu da igra zaista odli čno, te su sa 3:0 savladali Ajntraht Frankfurt i tako prekinuli niz od šest vezanih poraza protiv „Orlova“.

RB Lajpcig i posle sedam odigranih utakmica na gostovanjima nije upisao pobedu, a sada su i doživeli poraz od Union Berlina. „Cenu“ slabih rezultata „platio je“ – Džesi Marš koji je od strane uprave kluba dobio otkaz sa mesta šefa struke, nakon tri uzastopna prvenstvena neuspeha i trenutno tek 11. mesto na tabeli.

Neverovatna utakmica odigrana je u Mehengladbahu. Naime, Frajburg je gostovano Borusiji koju je na veliko iznenađenje svih, bukvalno „ponizao“ na njenom terenu. Naime, gosti su nakon 37. minuta igre imali vodstvo od nestvarnih 0:6, a trener domaće ekipe – Adi Hiter je već tada obavio dve izmene, iako nema dileme da bi promenio kompletnu prvu postavu da je mogao. „Koltovi“ su tako doživeli „debakl“ kod kuće koji će ostati upamćen dosta dugo.

Iz kola u kolo, novi prvoligaš – Grojter Firt uspeva da „dopre“ do novog nivoa dna. Nakon šest golova primljenih u predhodnom kolu od Hofenhajma, sada iz gostovanja u Leverkuzenu dolaze sa sedam „komada“ u svojoj mreži. U redovima Bajera, briljirao je – Patrik Šik koji je uspeo da postigne čak četiri gola za samo 27 minuta. Ukoliko Grojter Firt nastavi u ovom „ritmu“ obori će brojne negativne rekorde u Bundesligi. Za sada 13 poraza na 14 odigranih utakmica.

Daleko je Volfzburg od svoji veoma kvalitetnih izdanja iz minule sezone, a to je pokazao i ovonedeljni ubedljivi poraz na strani protiv Majnca (3:0).

FRANCUSKA – Ligue 1

Druga utakmica u nizu u nacionalnom šampionatu na kojoj Paris Sen Žermen nije došao do celog „plena“. Pritom, na gostovanju protiv Lansa su uspeli da izbegnu svoj drugi poraz u sezoni, pogotkom u sudijskoj nakodnadi vremena. Ipak, „Svetci“ ne treba previše „da brinu“, jer su ubedljivo na prvom mestu na tabeli i treba da se dogodi pravo čudo, pa da ostane bez šampionske titule.

Ren se vratio pobedama, a sada su kao gosti naprosto „pregazili“ Sent Etijen sa i više nego ubedljivih 0:5. Ovom pobedom ponovo su stigli do druge pozicije na prvenstvenoj lestvici, dok je sa druge strane, Sent Etijen „zakucan“ za samo dno.

„Renesansa“ u Brestu. Nakon 11 utakmica bez trijumfa, sada su u seriji od šest vezanih trijumfa. Ovoga puta velika pobeda na strani protiv Marseja, iako su imali gol zaostatka nakon prvog poluvremena.

Nica je sada već evidentno u krizi. Samo jedan prvenstveni trijumf za klub za Azurne Obale u poslednjih pet kola, a ovoga vikenda ubedljiv poraz na svom terenu od Strazbura (0:3), koji iz utakmice u utakmicu igra sve bolje.

Napokon dve pobede u nizu za aktuelnog prvaka, Lil. Pritom, do nje su došli dosta teško nakon preokreta protiv Troe, ali svakako veoma bitna za nastavak sezone.

Prethodna vest
Sledeća vest

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje