četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga (Rusija): U 14 i 30 počinje jedan od najvećih ruskih derbija!

Danas od 14 i 30 na stadionu “Lokomotiva“ u Moskvi gledaćemo duel dve premijerligaške ekipe koje imaju veoma dugu fudbalsku tradiciju, duel klubova koji poseduju jedno od najvećih rivalstava u ovom delu Evrope, a najkraće rečeno duel Lokomotive i Spartaka iz Moskve.

Moskovski klubovi Lokomotiva i Spartak danas će odmeriti snage po 138. put u njihovoj istoriji!

Rivalstvo između ovih prestoničkih klubova počelo je 17. juna davne 1936. godine, kada su Lokomotiva i Spartak odigrali svoju prvu zvaničnu međusobnu utakmicu. Pobedu na toj utakmici, koja je bila odigrana u okviru 5. kola prvog zvaničnog šampionata Sovjetskog Saveza, odnela je ekipe Spartaka, rezultatom 2:0. Do danas, ova dva moskovska kluba sastala su se ukupno 137 puta, a ubedljivo su uspešniji bili crveno-beli. Spartak je slavio na čak 76 utakmica, Lokomotiva na samo 31, dok 30 puta pobednika nije bilo. U periodu od proglašenja Rusije kao nezavisne države (1992. godine), ove dve ekipe sastale su se ukupno 55 puta. Spartak je slavio na 23 utakmice, Lokomotiva na 20, dok je viđeno i 12 remija.

To je bio kratak pregled njihovog rivalstva, a sada sledi predstavljanje ekipa i najava utakmice!


Lokomotiva u ovaj duel ne ulazi u dobrom raspoloženju s’ obzirom da su u prošlom kolu na svom terenu poraženi od veoma loše gostujuće ekipe, Krasnodara, i to nakon vođstva od 1:0 na poluvremenu. Konačan rezultat te utakmice bio je 2:1 u korist krasnodarskih “Bikova“, a “Lokosi“ su time izgubili dosta samopouzdanja dobijenog nakon prolaska u 1/4 finale kupa pobedom nad Tosnom (1:0) i pobedom u 18. kolu Premijer Lige nad ekipom Krila Sovjetov (3:0). Zeleno-crveni sada moraju da grabe što više mogu, jer trener Jurij Semin, kao ni navijači, nisu zadovoljni trenutnim plasmanom njihove ekipe koja se trenutno nalazi tek na 10. poziciji što je jedan najlošiji rezultat od kada Rusija postoji kao nezavisna država. U dosadašnjem toku sezone uspeli su da slave samo 6 puta, 5 puta su poraženi, dok ih cifra od 8 remija stavlja na mesto ekipe sa najviše neodlučenih utakmica u ligi. Gol razlika 25:15 govori da se radi o dosta čvrstoj ekipi, ali to ne mora ništa da znači ukoliko je samopouzdanje ekipe na dosta niskom nivou. S’ obzirom na igru ove sezone, “Lokosi“ ne mogu da se ponosi ni kvalitetnim izdanjima kod kuće, gde su do sada zabeležili 3 pobede, 4 remija i 2 poraza, a pritom ostvarili gol razliku 12:7. Glavni trener Lokomotive, iskusni Jurij Semin, po pitanju novog moskovskog derbija izjavio je: “Najvažniji je onaj meč na kojem tvoji navijači očekuju pobedu, a to je upravo ovaj sa Spartakom. Hoćemo da pobedimo ovaj put i nije nam bitno što smo poraženi prethodni. Tada smo igrali dobro, no nije bilo sreće, a važno je da i danas igramo dobro. Uživajte!“. Priliku da iznese svoje mišljenje nije propustio ni novopridošli napadač Ari, koji je nakon samo dve utakmice (prema ugovoru nije imao pravo nastupa protiv Krasnodara) postao miljenik navijača sa učinkom od 2 postignuta gola: “Daću svoj maksimum u želji da zablistam i da moj novi klub pobedi. Nadam se da će Valerij Karpin (bivši trener Spartaka i sadašnji šef sportskog programa “Matč TV“) nakon završetka ovog meča pravedno oceniti moj nastup“. Danas će “Lokosi“ manje-više biti kompletni, a Juriju Seminu jedino neće biti dostupan centralni napadač Igor Portnjagin (7n/1g/0a), koji je povređen još od početka oktobra prošle godine.

Očekivani sastav (3-4-3): Giljerme – Kverkvelija, Ćorluka, Pejčinović – Janbajev, I. Denisov, Fernandes, V. Denisov – Mirančuk, Ari, Majkon


Spartak je pobedom nad Anžijem (1:0) u prošlom kolu nastavio niz odličnih partija i po svemu sudeći ekipa koju predvodi Masimo Karera po prvi put nakon 16 godina doći će do zaslužene titule šampiona Rusije. Od toga ih deli još dva meseca nadmetanja sa najjačim klubovima te države, ali trenutna prednost crveno-belih polako prelazi u možda i nedostižnu prednost. Tako se najtrofejniji klub Rusije trenutno nalazi na liderskoj poziciji sa 44 boda iz 19 utakmica, što je čak 8 bodova više od drugoplasiranog CSKA i trećeplasiranog Zenita, dok od četvrtoplasiranog Krasnodara beže čak 12 bodova. U dosadašnjem toku sezone zabeležili su 14 pobeda, 2 remija i 3 poraza, uz odličnu gol razliku 29:15. Zbog tog učinka trenutno su ekipa koja ima najviše pobeda, a najmanje remija i poraza od svih ostalih ekipa u ligi. U gostima izabranici italijanskog stručnjaka ne blistaju previše pa su iz 9 utakmica uzeli 17 bodova, a zabeleženi učinak od 5 pobeda, 2 remija i 2 poraza uz gol razliku 13:12 stavlja ih na mesto drugoj najboljeg gosta u ruskoj Premijer Ligi. Glavni trener “Narodne komande“ izneo je svoja očekivanja za predstojeći prvenstveni meč sa Lokomotivom rečima: “Juče su naši omladinci savladali njihove omladince, a na nama, starijima, sada je da pokušamo da uradimo to isto. Imamo kvaliteta i zaslužujemo šampionsku titulu, ali mečeve kao što je ovaj sa Lokomotivom moramo da odigramo koncentrisani od prvog do poslednjeg minuta. Oni su zaista kvalitetan i jak protivnik, ali ovo je derbi, utakmica gde ne pobeđuje kvalitetniji, bolji ili jači – već odlučniji!“. Karera za ovaj susret neće moći da računa samo na dva igrača, od kojih je jedan kapiten ekipe, centralni vezista Denis Gluaškov (18n/4g/1a) koji je povredio rebra na utakmici protiv Krasnodara, dok je drugi izostanak vezan za novopridošlog centralnog napadača Luiza Adriana (1n/1g/0a), koji se takođe lakše povredio na utakmici protiv “Bikova“.

Očekivani sastav (4-2-3-1): Rebrov – Maurisio, Taski, Kutepov, Kombarov – Fernando, Zobnin – Promes, Ananidze, Samedov – Ze Luiš


Poslednjih 5 međusobnih utakmica Lokomotive i Krasnodara:

11.09.16 PL Spartak Moskva Lokomotiva Moskva 1 : 0
30.04.16 PL Lokomotiva Moskva Spartak Moskva
0 : 2
18.10.15 PL Spartak Moskva Lokomotiva Moskva
1 : 2
30.11.14 PL Lokomotiva Moskva
Spartak Moskva 1 : 0
26.10.14 PL Spartak Moskva Lokomotiva Moskva 1 : 1

Kvote: 2,70 | 3,10 | 2,65 (kladionica Sekabet)

I Lokomotiva i Spartak u ovu utakmicu ulaze da bi pobedili. Domaćima je pobeda potrebna s’ obzirom da je trenutna 10. pozicija katastrofalan učinak, dok crveno-belima svaki bod znači u borbi za osiguravanjem liderske pozicije, da bi ostatak sezone mogli provesti mirnije. I Jurij Semin i Masimo Karera najavljuju pobedu svoje ekipe, a ko će na kraju biti u pravu ostaje nam da vidimo.

Možda i najzanimljivija činjenica vezana za ovaj derbi biće povratak Aleksandra Samedova na stadion “Lokomotiva“, ali ovaj put samo u ulozi posetioca. Podsećamo da je iskusni vezista sredinom januara po ko zna koji put zapalio celu Rusiju svojim novim transferom, bolje rečeno, svojom novom izdajom, s’ obzirom da je prešao iz Lokomotive u Spartak, čime je ponovo stvorio gnev kod navijača zeleno-crvenih. Ne treba sumnjati u to da će nekadašnji reprezentativac Rusije biti izložen vređanjima i torturama navijača, a pitanje je koliko će to uticati na njegovu igru.

Po svemu sudeći ovo će biti veoma zanimljiva utakmica, ali ne u kladioničarskom smislu. Mi vam ne savetujemo da ovaj duel stavljate na tiket, obe ekipe ulaze sa mnogo motivacije, a i reč je o velikom ruskom derbiju. Savetujemo vam samo da uživate, jer kvaliteta na ovoj utakmici ne bi trebalo da izostane.

Koje je vaše mišljenje za ovu utakmicu?


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje