subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Premijer Liga (Rusija): Večeras je na programu “derbi dve prestonice“

Zenit Sankt Peterburg – Spartak Moskva

Jedna od najvećih derbi-utakmica u Rusiji, takozvani “derbi dve prestonice“, odigraće se danas od 19 časova na prelepoj “Sankt Peterburg Areni“ između ekipa Zenita iz Sankt Peterburga i prošlogodišnjeg šampiona, ekipe Spartaka iz Moskve.

Rivalstvo između “plavo-belih“ i “crveno-belih“ jedno je od najmlađih rivalstava u Rusiji, iako njihovi međusobni susreti dosežu čak do 1936. godine. Do danas je odigrano ukupno 149 utakmica, gde su “Lavovi“ zabeležili 43 pobede, a “Narodnaja komanda“ čak 65, dok je 41 susret završen bez pobednika.


Zenit Sankt Peterburg

Zenit se nakon odigrana 3 kola nalazi na 2. poziciji sa 9 bodova i učinkom od sve 3 pobede, bez remija i poraza. Trenutno imaju samo 1 primljen i 5 postignutih golova zbog čega sada poseduju najbolju odbranu u ligi, ali i drugi najbolji napad (iako Lokomotiva i Ahmat imaju 6 golova sa jednom više odigranom utakmicom). Svakako da je pod komandom italijanskog stručnjaka Roberta Manćinija Zenit koliko-toliko zaokružio sve što je potrebno u borbi za osvajanje šampionske krune, samim tim i plasmana u Ligu Šampiona, a iako do sada ni jednom nisu postigli 3 gola na utakmici njihova igra veoma je dominantna u odnosu na svakog rivala koji im se nađe na putu. Naravno da je potencijalni plasman u Ligu Šampiona preko domaćeg prvenstva registrovan tek za sledeću sezonu, ali i pored toga “Lavovi“ imaju lepu priliku da izbore plasman u grupnu fazu Lige Evrope, s’ obzirom da su u 3. kolu kvalifikacija savladali izralesku Bnei Jehudu ukupnim rezultatom 2:1 (pobeda u gostima 2:0 i poraz kod kuće 1:0). Sve u svemu, ekipu Zenita nastavak evropske kampanje očekuje tek za dve nedelje gde će se u dvomeču sastati sa Utrehtom, a do tada ih očekuju 3 utakmice u domaćem prvenstvu, gde će prva prepreka biti prošlosezonski šampion. Zbog povreda na ovoj utakmici neće nastupiti samo centralni vezista Oleg Šatov, koji je na 3 ovosezonske utakmice namestio 3 pogotka i tako postao prvi asistent u redovima zenita, ali i prvi asistent celog prvenstva. Očekuje se da već na ovoj utakmici od prvog minuta nastupiti najnovije pojačanje Zenita, štoper Emanuel Mamana, koji je za sumu od 16 miliona evra stigao iz francuskog Liona.

Očekivana postava (4-2-3-1): Lunjov – Krišito, Mamana, Ivanović, Smoljnikov – Kuzjajev, Paredes – Driusi, Žulijano, Kokorin – Dzjuba


Spartak Moskva

Spartak je nakon osvajanja dugo očekivano titule šampiona praktično izgubio pobedničku formu, te su nakon slavlja nad Lokomotivom u Super Kupu (tek nakon produžetaka i katastrofalnih grešaka golmana Giljermea) zabeležili remije sa moskovskim Dinamom i ekipom Ufe. Odmah posle toga usledila je utakmica protiv ekipe Krasnodara koja je praktično pokazala da se pravi ritam itekako vratio u redove Moskvljana, s’ obzirom da su nakon devedesetominutne dominacije zabeležili pobedu rezultatom 2:0, koja ih je stavila na sam centar tabele. Tako se “crveno-beli“ trenutno nalaze na 8. poziciji, imaju 5 bodova nakon 3 odigrane utakmice, a kao što smo rekli zabeležili su pobedu i 2 remija. Sudeći po toj utakmici protiv “Bikova“, u narednom periodu možemo da očekujemo itekako kvalitetna izdanja ekipe iz ruske prestonice, koja sada mora jače stisnuti gas i krenuti na vrh tabele, koji su svakako zaslužili. U odnosu na ekipu Zenita, Moskovljane učešće u evropskim takmičenjima učekuje tek nakon sredine septembra, s’ obzirom da su osvajanjem domaćeg šampionata sebi otvorili put ka grupnoj fazi Lige Šampiona. Za “crveno-bele“ na ovoj utakmici neće nastupiti samo već duže povređeni centralni vezista Roman Zobnin, koji ove sezone nije zabeležio niti jedan nastup.

Očekivana postava (4-3-3): Rebrov – Kombarov, Džikija, Boketi, Ješčenko – Glušakov, Fernando, Samedov – Luis Adriano, Ze Luiš, Promes


Poslednjih 5 međusobnih utakmica:

16.04.17 PL Spartak Moskva
Zenit St. Peterburg 2 : 1 (1 : 0)
02.10.16 PL Zenit St. Peterburg Spartak Moskva 4 : 2 (2 : 2)
16.04.16 PL Zenit St. Peterburg Spartak Moskva 5 : 2 (1 : 2)
26.09.15 PL Spartak Moskva Zenit St. Peterburg 2 : 2 (1 : 1)
02.05.15 PL Spartak Moskva Zenit St. Peterburg 1 : 1 (0 : 0)

Prognoza:

S’ obzirom da je reč o derbiju svaka prognoza stavlja se pod znak pitanja, ali svakako da nas večeras od 19 časova očekuje prava fudbalska predstava. Dve, u ovom trenutku, možda i najkvalitetnije ekipe iz Rusije odmeriće svoje snage pred više od 30 hiljada navijača i baš zbog toga treba da očekujemo kvalitetna izdanja Zenita i Spartaka. Obe strane igraju veoma ofanzivan fudbal, ali to više dolazi do izražaja kod Moskovljana, s’ obzirom da su uigraniji u odnosu na “plavo-bele“ koji su tokom ovog leta doveli nekoliko pojačanja koja su sada standardni u startnoj postavi. Sve u svemu, golove treba da očekujemo i mislimo da klađenje na konačan ishod treba izbeći.

GG @1,75 (obe ekipe postižu bar po jedan gol na utakmici)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet

Svaki predlog predstavlja lično mišljenje urednika i šanse za prolazak nisu 100% sigurne. Ukoliko prepišete to radite na sopstvenu odgovornost, a mi Vam želimo svu sreću.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje