petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Preminula legenda vaterpola

Jedan od najboljih mađarskih vaterpolista svih vremena i bivši selektor Mađarske, Tibor Benedek, preminuo je u 48. godini života.

Benedek, koji je nedavno objavio da napušta vaterpolo, bio je član zlatne generacije Mađarske, koja je od 2000. do 2008. godine osvojila tri olimpijska zlata, u Sidneju, Atini i Pekingu. Za reprezentaciju Mađarske debitovao je davne 1990. godine, a oprostio se 2008. posle Olimpijskih igara.  Pored tri olimpijska zlata, osvojio je još 18 medalja igrajući za nacionalnu selekciju.

Na Svetskom prvenstvu je trijumfovao 2003, a ima još dva srebra i jednu bronzu. Ima evropsko zlato iz 1997. godine, a pored toga je osvojio još dva evropska srebra i tri bronze. U Svetskoj ligi ima četiri medalje, dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu. U Svetskom Kupu je osvojio zlato 1995. godine, a ima još dva srebra i jednu bronzu.

KSI je bio njegov matični klub, a potom je igrao za Ujpešt, Romu, Pro Reko u dva navrata i Honved. Sa tim klubovima je osvojio i veliki broj trofeja. Pet puta je bio šampion Evrope, jednom sa Ujpeštom i četiri puta sa Pro Rekom. Od evropskih trofeja, tu su još LEN Kup iz 1993. i pet Super Kupova Evrope. Šestostruki je šampion Mađarske i sedmostruki prvak Italije. Osvojio je i tri Kupa Mađarske, jedan Superkup i pet Kupova Italije, kao i Jadransku ligu.

Od 2013. do 2016. je bio selektor reprezentacije i već u prvoj godini je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu. Kao selektor ima i evropsko srebro i bronzu, odnosno tri srebra iz Svetske lige i Svetskog kupa. Od 2017. je radio u Ujpeštu

Bio je proglašen za mađarskog vaterpolistu godine 1992, 1993, 1994 i 2002. godine, a 2015. je primljen u Međunarodnu plivačku kuću slavnih.


Izvor: Vaterpolo vesti

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje