četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Preminuo Niki Lauda

U noći između ponedeljka i utorka legenda Formule 1 Niki Lauda preminuo je u 71. godini.

„Sa dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno u krugu porodice u ponedeljak. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena će ostati nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam“ – poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Niki Lauda je u karijeri odvezao 171 trku, a titulu je osvojio u tri navrata. Prvu titulu je osvojio 1975. godine, drugu 1977, a treća 1984. godine. Tokom svoje karijere vozio je za Marč, BRM, Ferari, Brabha, i Meklaren.

Tokom celog života Niki Lauda je imao problema sa zdravljem. Sve je počelo 1976. godine kada je ima udes u Nirburgringu. Pri udesu, Niki Lauda je ostao zarobljen u svom bolidu koji je goreo više od jednog minuta. U toj nesreći Lauda je zaradio teške opekotine na licu, a pored toga je udisao toksične materije.

Sve ovo je prouzrokovalo dalje zdravstvene probleme, a konkretno Lauda je imao dve transplatacije bubrega, a 2018. godine imao je i transplataciju plućnog krila.

Lauda je od 2012. godine postao deo Mercedesa i bio je jedan od glavnih ljudi koji su zagovarali dolazak Luisa Hamiltona u Mercedes.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje