subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

“Proleće“ u ruskoj Premijer Ligi otvaraju oslabljeni Tom i raspoloženi Rostov!

Nakon nešto manje od 3 meseca pauze Premijer Liga Rusije nastavlja sa svojim tokom. Utakmica koja će otvoriti 18. kolo, tj. prvo “prolećno kolo“, odigraće se danas od 17 časova na stadionu “Olimp-2“ između Toma iz Tomska i Rostova iz grada sa sličnim nazivom. Moramo napomenuti da je odigravanje ove utakmice prvobitno bilo smešteno u grad Tomsk, ali se zbog lošeg stanja na stadionu “Trud“ i zbog mogućeg snega u Tomskoj oblasti ta odluka promenila te će Tom biti domaćin na stadionu Rostova.

Tom iz Tomska se ubedljivo najviše promenio tokom ovog zimskog prelaznog roka. Nekoliko puta smo vam pisali o finansijskoj krizi koja potresa klub, te su suočeni sa odlascima velikog broja igrača. S’ obzirom da guverner Tomske oblasti nije ispunio svoje obećanje da finansijski pomogne klubu i reši njihove dužničke probleme, ekipa Toma ostala je bez čak 18 fudbalera, a da su pritom dogovorili dolazak samo nekolicine igrača i to iz njihovog omladinskog kluba. Iz prvog tima Toma tokom ove zime otišli su golman Anton Kočenkov (13/-18), levi bekovi Maksim Bardačjov (10n/0g/2a – pozajmljen Orenburgu) i Pjotr Ten (5n/0g/0a), štoperi Ognjen Vranješ (7n/1g/0a), David Jablonski (7n/0g/0a), Aleksandr Žirov (11n/0g/0a) i Vitalij Djakov (14n/1g/0a), desni bekovi Maksim Tiškin (14n/0g/0a) i Aslan Dudijev (9n/0g/1a), defanzivni vezisti Andrej Ljah (0n/0g/0a) i Lukaš Dropa (11n/0g/0a), centralni vezista Kirilo Kovaljčuk (12n/0g/0a), desni krilni vezista Kiril Kombarov (14n/0g/0a), ofanzivni vezista Erik Bikfalvi (15n/3g/1a – najbolji strelac, kapiten) koji je zablistao na debitantskom nastupu za Ural u okviru kupa postigavši 2 prelepa gola protiv Krasnodara, krilni napadač Pavel Kudrjašov (8n/0g/0a) i centralni napadači Kiril Pogrebnjak (7n/0g/0a), Oleksandr Kasjan (12n/0g/0a) i Sergej Samodin (12n/1g/1a). Iz omladinskog tima Tom II dovedeni su golman Aleksandr Melihov (1998), štoperi Anton Miterev (1996) i Dmitrij Osipov (1996), desni bek Aleksandr Bukačev (1996), defanzivni vezista Nikita Gvinejski (1998), centralni vezista Danil Boljšunov (1997), desni krilni napadač Dmitrij Sasin (1996) i centralni napadač Aleksandr Soboljev (1997). Moramo napomenuti da Tom trenutno u prvom timu poseduje samo 17 igrača, a poređenja radi u proseku jedan ruski premijerligaš u svojim redovima ima 24 igrača. Veoma je zanimljiva činjenica da je Tom tokom ovih zimskih priprema zabeležio 2 pobede, 3 remija i 1 poraz u prijateljskim susretima, iako se od samog početka očekivao debakl. U prvoj utakmici poraženi su od moskovskog Dinama (2:1), da bi kasnije vezali dve pobede, nad RNK Splitom (1:0) i jaroslavlskim Šinjikom (1:0). Nakon te dve pobede vezali su niz od tri remija i to protiv Budućnosti (1:1), Torpedo Kutaisija (1:1) i protiv Okžetpesa (0:0). Iako ovaj put nismo uspeli da dođemo do izjave glavnog trenera  ili nekog rukovodioca kluba, prisetićemo se rečenice koju je rekao sportski direktor Igor Kudrjašov početkom tekuće godine: “Nama je jedini zadatak da sačuvamo klub od gašenja, a opstanak u Premijer Ligi nije imperativ“. Susret sa Rostovom dočekuju sa poslednje pozicije na tabeli ruske Premijer Lige, jer su do sada zabeležili 2 pobede, 3 remija i čak 12 poraza, te trenutno imaju samo 9 bodova. Iako su danas zvanično domaćini, putovanje od preko 4 hiljade kilometara do Rostova predstavljaće veliki problem, s’ obzirom da tokom prvog dela sezone ni jednom nisu slavili na tuđem terenu, a zabeležili su 2 remija i 8 poraza, te su uzeli samo 2 boda iz čak 10 utakmica.

Rostov prolećni deo sezone započinje nakon ogromnog uspeha u Ligi Evrope, gde su ukupnim rezultatom 5:1 uspeli da pređu češku Spartu i izbore prolaz u 1/8 finala, gde će ih čekati engleski velikan Mančester Junajted. Trener Igor Daniljanc nekoliko puta je izjavio kako neće biti kalkulacije u Premijer Ligi zbog Lige Evrope, te da su oba “fronta“ podjednako bitna. Mi se jedino možemo nadati da će tako i biti, jer ako ne bude kalkulacije očekuju nas atraktivni susreti i odličan fudbal sa njihove strane, a samo jedan deo one predstave protiv minhenskog Bajerna (3:2 za rusku ekipu) biće dovoljan da uživamo. Rostov je jedan od retkih ruskih klubova koji se tokom ove zime nije preterano promenio, otišla su petorica fudbalera koji nisu imali previše važnu ulogu, dok su u klub sa obale reke Don stigla dva poznata igrača. Iz Rostova su otišli levi bek Dmitrij Skopincev (2n/0g/0a – pozajmljen Baltici), štoper Papa Guje (5n/0g/0a), centralni vezista Said Ezatolahi (18n/2g/0a – pozajmiljen Anžiju), levi krilni vezista Musa Dumbija (11n/0g/0a – pozajmljen Arsenalu iz Tule) i levi krilni napadač Maksim Grigorjev (7n/0g/0a – pozajmljen Orenburgu), dok su novi igrač tog kluba postali centralni vezista Pavel Mogilevec iz Zenita i centralni napadač Marko Dević iz Rubina. Tokom zimskih priprema pokazali su odličnu formu, jer su zabeležili 4 pobede i 3 remija. U tom periodu pobedili su Al-Hilal (4:0), Henan (3:1), Žilinu (3:1) i Tromso (3:1), dok su remizirali sa Jagelonijom (2:2), Škendijom (1:1) i Lokomotivom iz Plovdiva (2:2). Drugi deo sezone dočekuju sa 7. pozicije, gde imaju 25 bodova, a do sada su zabeležili 7 pobeda, 4 remija i 6 poraza. Dodatnu snagu danas im može predstavljati činjenica da, iako su zvanično gosti, igraju na svom terenu gde su tokom prvog dela sezone zabeležili čak 7 pobeda i 2 remija i tako uzeli 23 boda, što ih stavlja na vrh tabele.


Poslednjih 5 međusobnih utakmica Toma i Rostova:

20.08.16 PL FK Rostov Tomsk 3 : 0 ( 2 : 0 )
15.05.14 PL Tomsk FK Rostov 3 : 2 ( 1 : 0 )
27.07.13 PL FK Rostov Tomsk 3 : 0 ( 1 : 0 )
13.05.12 PL Tomsk FK Rostov 2 : 1 ( 0 : 0 )
20.11.11 PL FK Rostov Tomsk 3 : 1 ( 0 : 1 )

Kvote: 20.50 | 7.00 | 1.14 (kladionica Sekabet)

Bez sumnje ovde očekujemo zanimljivu utakmicu, ali ne toliko sa trane Toma, koliko mislimo da će Rostov držati ritam u svojim rukama (nogama). “Selmašima“ će ovo biti idealna prilika da se oduže navijačima i odličnom partijom u Premijer Ligi, koja bi im podigla rejting u Evropi, ali i kod navijača koji ih smatraju velikim herojima. S’ obzirom da su prošle sezone bili vicešampioni Rusije, a da se trenutno nalaze na tek 7. poziciji moraće igrači u žutim dresovima već i u prvom kolu nakon pauze da se odlično pokažu i da po rečima trenera ponovo izvuku bar kvalifikacije za LE.

Naš predlog bi bio pobeda Rostova u hendikepu, ali postoji činjenica koja bi mogla sve to da pokvari. Naime, ako pogledamo njihove međusobne rezultate, tačnije poslednjih 5, možemo primetiti da svaki put pobeđuje domaćin i to savršenim redom tako da su po 3 boda podelili i u sezoni 2012-13 (1 prelaz) i u sezoni 2014-15, dok je u prvoj utakmici u okviru tekuće sezone slavio Rostov. Ovde možda postoji saradnja, što onda automatski obara naš predlog, te osim statističkog danas nećemo iznositi bilo kakav drugi tip. Pobeda Toma plaća se kvotom 20.50 u kladionici Sekabet.


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje