subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Revija otkaza, tragedija Banjaje i pobeda Vinjalesa!

Vozač Jamahe Maverik Vinjales pobednik je trke za Veliku nagradu Emilije Romanje. Vinjales je na stazi „Marko Simončeli“ ostvario prvu pobedu ove sezone, a postao je i šesti različiti vozač koji je ove sezone pobedio u kraljevskoj klasi. Ovo je za njega 24. pobeda u karijeri, a na podijumu su mu se pridružili Žaon Mir iz Suzikija i Pol Espargaro na KTM-u.

Espargaro je do podijuma došao tek nakon što je direkcija trke kaznila Fabia Kvartarara, jer ovaj nije odradio kaznu dugog kruga pa mu je na vreme dodato tri sekunde.

Tok trke:

Odmah posle starta bilo je jasno da će se za pobedu boriti Maverik Vinjales i Frančesko Banjaja. Već posle šestog kruga Banjaja je uspeo da pretekne Vinjalesa i odvoji se u odnosu na ostatak karavan. Razlika je bila konsantno preko jedne sekunde, ali onda je u samom finišu trke Banjaja napravio veliku grešku posle koje je završio van staze. Vinjales je sve to iskoristio, a mogao je da vozi bez opterećenja, jer je razlika između njega i sledećeg vozača bila nešto više od četiri sekunde.

Borba za pobedničko postolje je bila jako uzbudljiva, jer su u njoj učestvovala tri vozača. Pol Espargaro, Fabio Kvartararo i Žoan Mir su vodili ljutku bitku, a ona je još više rasplamsala nakon izletanja Banjaje. Žoan Mir je uspeo da pretekne prvo Kvartarar, a nakon toga i Espargara. Pod velikim pritiskom Espargaro je napravio malu grešku, ali dovoljnu za Kvartarara da ga prestigne. Ipak, Francuz je konsantno dobijao opomenu od direkcije trke za izlazak van staze, i na kraju je za to kažnjen dodavanjem tri sekunde.

Najbolji među ostalima je bio Migel Oliveira na Teh3KTM tima, ispred Takaakija Nagamija iz LCR Honde i Aleksa Markesa na Repsol Hondi. Andrea Doviciozo je imao lošu trku, jer je završio tek na osmoj poziciji, a prvih deset su kompletirali Franko Morbideli na Petronas Jamahi i Danilo Petrući na drugom Dukatiju.

Pored sjajne borbe za podiju, trku su obeležila mnoga odustajanja. Među onima koji su morali ranije da završe trku našli su se Valentino Rosi koji je izleteo van staze. Popularni Doktor je uspeo da se vrati na stazu, ali je kasnije odlučio da odustane. Očajnu trku je imao i Džek Miler na Pramak Dukatiju, jer je morao da odustane zbog kvara na motoru. Pobednik trke u Češkoj Bred Binder je takođe izleteo sa staze u trenutku kada je bio četvrti.

U generalnom plasmanu vodi Andrea Doviciozo, ali njegova prednost je smanjena. Italijan ima 84 boda, a prate ga Kvarataro i Vinjales koji imaju samo poen manje.

Moto GP šampionat se nastavlja narednog vikenda kada se vozi trka za Veliku nagradu Katalonije.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje