subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Roberta Vinči rekla zbogom tenisu

Italijanska teniserka Roberta Vinči zvanično je završila svoju tenisku karijeru koja je trajala punih devetnaest godina. Italijanka je još u decembru prošle godine najavila da će joj masters u Rimu biti poslednji turnir koji će odigrati. Svoj poslednji meč odigrala je protiv srpske teniserke Aleksandre Krunić. Krunićeva je slavila sa 2:6 6:0 6:3, a zanimljiv je bio pozdrav dve teniserke po završetku meča. Činilo se kao da karijeru završava Aleksandra Krunić, a ne Roberta Vinči. Italijanka je bila dobro raspoložena uprkos porazu, dok se to nije moglo reći za Krunićevu kojoj je očigledno bilo žao što Roberta završava profesionalnu karijeru. Prisutna publika je ovacijama ispratila sjajnu Italijanku, a nakon toga Aleksandra Krunić je izašla na teren i izvinula se publici što je okončala karijeru njihovoj ljubimici.

Ako bi bilo kog zaljubljenika u tenis pitali po čemu bi pamtili Robertu Vinči, odgovor bi bez ikakve sumnje bio bekend slajs. Taj udarac je bio njeno zaštitno oružje, i upravo zbog njega je bila nezgodna svim protivnicima. Pored bekend slajsa njenu igru je krasilo sjajno kretanje, kao i igra na mreži.

Tokom svoje bogate karijer Roberta Vinči je osvojila 50 titula. Od tih 50 titula 18 je bilo u singl konkurenciji, a 32 titule je osvojila u dublu većinu sa sunarodnicom Sarom Erani.
Njen najbolji rank na WTA listi bilo je sedmo mesto 2016. godine.

Kada su grend slemovi u pitanju najveći uspeh u karijeri jeste igranje finala US Opena protiv sunarodnice Flavije Penete koje je izgubila. Ipak, večno će se pamtiti njena pobeda nad Serenom Wilijams u polufinalu, jer je tom pobedom sprečila Serenu da obori niz rekorda.
Na Australijan openu u tri navrata je stizala do trećeg kola, na Roland Garosu najveći uspeh joj je bila četvrto kolo 2016. godine, a na Wimbldonu je u dva navrata stizala do četvrtog kola.

Roberta Vinči je jedna od retkih teniserki za koju se može reći da je imala istovremeno uspešnu karijeru u singl i dubl konkurenciji. U dubl konkurenciji je 110 nedelja bila prva na svetu. U paru sa sunarodnicom Sarom Erani osvojila je pet grend slem titula ( Australijan open 2013. i 2014 godine, Roland Garos 2012. godine, Wimbldon 2014. godine i US Open 2012. godine).
Pored pet grend slem titula, u dublu je osvojila još 27 titula.

Ovo naravno nije kraj nizu uspeha koje je ostvarila Roberta Vinči tokom svoje bogate karijere. Ona se može pohvaliti činjenicom da je tri puta osvojila FED Kup sa reprezentacijom Italije. Italija je bila šampion FED Kupa u tri navrata 2006, 2009, 2010 i 2013. godine, a u tom poduhvatu su joj pomogle Frančeska Skjavone i Flavija Peneta.
Upravo su tri gorepomenute teniserke činikle zlatnu generaciju italijanskog ženskog tenisa i pitanje je da li će Italija ikada više imati takve teniserke na WTA turu.
Od ove tri teniserke aktivno se tenisom još uvek bavi Frančeska Skjavone koja i u svojoj 37. godini i dalje igra tenis.

I za kraj Roberta Vinči je svoju karijeru završila sa skorom 516 pobeda i 379 poraza u singl konrukenciji, i 337 pobeda i 183 poraza u dubl konkurenciji.

Jedna sjajna karijera se završila, a nama ostaje da se zahvalimo Roberti Vinči za sjajne mečeve koje je igrala, i poželimo sve najbolje i daljem životu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje