petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

ROLAN GAROS – NAJAVA TURNIRA

Poslednja nedelja maja i prva nedelja juna rezervisane su za otvoreno prvenstvo Francuske koje je poznatije kao Rolan Garos.
Rolan Garos je drugi grend slem u sezoni i poznat je kao turnir sa bogatom i velikom tradicijom.

Istorijat turnira:

Sve je počelo 1891. godine kada se “Otvoreno prvenstvo Francuske” odigralo prvi put. U početku učestvovanje na ovom turniru bila je privilegija samo za tenisere koji su članovi francuskih teniskih klubova. Prvi ženski turnir se odigrao šest godina kasnije ,a 1925. godine na turniru su igrali i strani igrači.

Godina 1927. izuzetno je značajna za razvoj franskuskog tenisa kao i samog Rolan Garosa. Te godine je Francuska u okviru Dejvis kupa napravila veliki podvig pobedivši Sjedinjene Američke Države u gostima, i to je bilo zaista veliko iznenađenje za to doba. Naredne godine Francuzi su hteli da pruže revanš Amerikancima, a za taj spektakl napravljen je potpuno novi kompleks koji je nazvan Rolan Garos po francuskom pilotu iz prvog svetskog rata.

Te 1928. godine Rolan Garos je na svom centralnom terenu (koji je kasnije preimenovan u Filip Šatrije) ugostio Amerikance, a Francuze je tada predvodio Rene Lakost zajedno sa Žanom Borotrom, Anrijem Košeom i Žakom Brunjonom. Njih četvorica su bili heroji Francuske u to doba, a dobili su nadimak “musketari”. U njihovu čast pehar koji dobija pobednik Rolan Garosa se zove trofej musketara.

U periodu od 1941-1945 godine turnir se nije igrao zbog rata koji je zahvatio ceo svet.

Godina 1968. je veoma bitna za Rolan Garos, jer je te godine Rolan Garos postao prvi grend slem koji se pridružio Open eri.

Rekorder po broju titula u muškom singlu je Rafael Nadal sa jedanaeast titula, dok je kod dama Kris Evert rekorderka sa sedam titula.
Kada je dubl konkurencija kod muškaraca je dominirao Australijanac Roj Emerson, a kod dama Čehinja Martina Navratilova


Najava muškog dela turnira:

Pitanje koje se jasno nameće glasi, da li neko može da zaustavi Rafaela Nadala da osvoji svoju 12. titulu u Parizu? Španac je sezonu na šljaci odigrao daleko ispod svog proseka, jer je osvojio samo jednu titulu u Rimu. Ipak, ta titule je i te kako značajna, jer ju je osvojio na furiozan način, a u finalu je pobedio Novaka Đokovića. Mnogi će da pričaju o umoru Novaka Đokovića, ali Nadal je osvojio turnir i samo to se pamti.

 

Nadal je u Parizu kao u svojoj dnevnoj sobi. Za sve ovo vreme samo su Robin Soderling i Novak Đoković uspeli da ga pobede, a skor mu je 89 pobeda i samo dva pomenuta poraza.

Od 127 tenisera koliko je preostalo u glavnom žrebu samo su Novak Đoković i Dominik Tim pravi izazov za Nadala na šljaci.

Novak zbog svojih istorijskih rezultata protiv Nadala, a ako se pogleda malo u statistiku dolazi se do podatka koji kaže da je Đoković igrač koji je najviše puta pobedio Nadala na šljaci.
Njih dvojica kao prvi i drugi igrač sveta mogu da igraju samo u finalu.

Dominik Tim je igrač koji je u poslednje tri sezone uspeo barem jednom da pobedi Nadala na šljaci. Prošle sezone je napravio iskorak na Rolan Garosu, jer je igrao u finalu u kojem je poražen upravo od Nadala. Ove sezone ga je dobio u Barseloni tako da ima čemu da se nada.

Od ostalih igrača zaista nemako koga još da izdovojima. Federer je u poznim igračkim godinama i nismo sigurni da na tri dobijena seta na šljaci može nešto više da napravi.

Aleksander Zverev je daleko od svoje top forme, a u Pariz dolazi iz Ženeve gde je igrao finale tako da će sigurno biti malo umora. Zverev konstantno ima probleme na grend slemovima pa mu se ne može verovati.

Kei Nišikori, Marin Čilić vrebaju iz prikrajka, ali sve su to skromni rezultati bili pre Rolan Garosa tako da ovaj turnir spada na samo tri imena.

Odbrana bodova:

Titulu brani Rafael Nadal – 2000 ATP bodova
Finale brani Dominik Tim – 1200 ATP bodova
U polufinalu su igrali Marko Ćekinato i Huan Martin Del Potro – 720 ATP bodova
Četvrtfinale su igrali Aleksander Zverev, Marin Čilić i Dijego Švarcman – 360 ATP bodova

Ono na šta posebno obraćamo pažnju jesu domaći igrači. Neverovatno je koliko su oni motivisani kada igraju pred domaćom publikom. Potpuno je nebitno da li je grend slem u pitanju, ili turnir iz serije 250, jednostavno jedan Francuz mora da dođe do kraja i tu je kraj priče. Francuzi odavno nisu imali nekog koje stigao daleko u muškom singlu pa im svaka pobeda znači. Publika je pravi vetar u leđa za igrače, a posebno skrećemo pažnju na Gaela Monfisa i Rišara Gaskea koji užuvaju u vrelim atmosferama.


Ženski deo turnira:

Za razliku od muškog turnira koji ima izrazitog favorita za titulu, ženski turnir bi trebao biti mnogo neizvesniji, jer ima više pretendenata za trofej.

Titulu brani Rumunka Simona Halep koja je konačno probila psihološku barijeru zvana finale grend slema. Simona Halep se nije baš proslavila do Rolan Garosa, jer osim finala u Madridu nema nei značajniji rezultat na šljaci ove godine.

Igračice koje će joj biti glavni pretendenti za titulu su:

1) Kiki Bertens je igračica koja je oduvek igrala dobro na šljaci. To je igračica koja je finalu Madrida pobedila Simonu Halep i ne boji se velikih igračica i mečeva. Ima sve predispozicije za sjajne rezultate na šljaci pa svakako treba obratiti pažnju na nju. Njen skor na šljaci kroz karijeru je 232/85 što dovoljno govori o njenim igrama na šljaci.

2) Karolina Pliškova je igračica na koju bi skrenuli pažnju, jer u Pariz dolazi sa mnogo samopouzana. Korpulentna Čehinja u Pariz dolazi sa titulom iz Rima. Od trenutka kada je za trenera unajmila Knčitu Martinez ona igra mnogo bolje. Španjolka joj je donela mnogo sigurnosti u igri. Više nema igranja iz sve snage, ne klone se dugom kada se gubi, i to se vidi na terenu.
Ova šljaka u Parizu je nešto brža i ako je uspela da osvoji trofej u Rimu gde su uslovi mnogo sporiji, zašto ne bi i ovde.

3) Anđelik Kerber je igračica koja na grend slemovima po pravilu igra dobro. Iako je tokom ovih manjih turnira nema nigde, kada dođe grend slem eto nje u samoj završnici. Ima iskustvo, njen stil tenisa pogoduje ovim uslovima i sigurno može daleko da dogura.

Naravno, pored navedenih teniserki ima još sijaset igračica koje bi mogle da naprave dobar rezultat, ali pomenute tri uz Simonu Halep su po nama glavni favoriti. Nikada ne smete potceniti Serenu Vilijams kao i Garbinje Muguruzu koja je osvajala ovaj turnir.

Odbrana bodova:

Titulu brani Simona Halep – 2000 WTA bodova.
Finale brani Slou Stivens – 1300 WTA bodova.
Polufinale brane Medison Kiz i Garbinje Muguruza – 780 WTA bodova.
Četvrfinale brane Julija Punticeva, Anđelik Kerber, Marija Šarapova i Darija Kasatkina –  430 WTA bodova


Rolan Garos se igra za nagradni fond od 15 004 000 evra.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje