subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Šou u režiji Majkla Masija, Ferštepenu titula posle velike drame

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je titulu šampiona Formule 1 trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija. Ferštapen je posle velike drame u poslednjem krugu pretekao Luisa Hamiltona i došao do velike pobede.

Sve je bilo u rukama Luisa Hamiltona koji je bio nadomak osme titule u karijeri, ali onda je usledio incident Nikolasa Latifija koji je udario u zid. Nakon toga na stazu je izašlo bezbednosno vozilo da bi nakon toga došlo do najkontroverzinije odluke u istoriji Formule 1. Direkcija (Majkl Masi) trke nije istakla crvenu zastavicu i na taj način prekinula trku, što je bila praksa tokom cele sezone. Umesto toga odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred poslednji krug, u kojem je holandski automobilista uspeo da pretekne sedmostrukog svetskog šampiona i osvoji titulu.

Na veoma bizaran način Ferštapen je uspeo da prekine višegodišnju dominaciju Mercedesa koja datira još od 2014. godine. Red Bul je osvojio titulu prvi put od još od 2013. godine, a Ferštapen je postao prvi holandski šampion u Formuli 1.

Poslednji stepenik na podijumu pripao je Karlosu Sainsu iz Ferarija. Sains je iskoristioi odustajanje Serhija Peresa. Najbolji među ostalima bio je vozač Alfa Taurija Juki Cunoda, ispred timskog kolege Pjera Gaslija, Valterija Botasa u drugom Mercedesu i vozača Meklarena Landa Norisa. Prvih deset kompletirali su Fernando Alonso i Esteban Okon koji voze za Alpinu i Šarl Lekler iz Ferarija.

Šampion u konkurenciji konstruktora je ekipa Mercedesa.

Kraj ove sezone znači i kraj karijere za pojedine vozače. Legendarni Kimi Raikonen se oprostio od Formule 1 na ne tako slavan način, jer nije uspeo da završi trku.

Naredna sezona u Formuli 1 startuje 20. marta 2022. godidne kada je na programu trka za Veliku nagradu Bahreina.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje