petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

„Spuštena zavesa“ na sezonu 2019/2020 u Bundesligi

Danas sa početkom od 15 časova i 30 minuta na programu su bile sve utakmice 34-tog, a samim tim i poslednjeg kola Prve lige Nemačke „Bundesliga“ za sezonu 2019/2020.

Stoga, da sumiramo kompletan šampionat koji je okončan u subotu poslepodne…

Novi-stari šampion postao je – Bajern Minhen. „Bavarci“ su tako osvojili osmi uzastopni trofej u Bundesligi, ukupno 30-ti u klupskoj istoriji. Sasvim zasluženo su „odbranili“ naslov prvaka, jer su imali najveći broj pobeda (26), najmanji broj poraza (4), najefikasniji tim u ligi (100 pogodaka), kao i najbolja defanziva (32 primljena gola). Pritom, sezonu su okončali sa 13 uzastopnih prvenstvenih trijumfa, čime su još jednom potvrdili da su daleko najkvaliteniji i najbolji tim u Nemačkoj. Takođe, očekuje ih finale nacionalnog Kupa, te imaju priliku da stignu do duple krune.

Plasman u Ligu Šampiona obezbedili su i timovi – Borusije Dortmund, RB Lajpciga i Borusije Mehengladbaha. Popularni „Milioneri“ su i ove sezone bili najozbiljniji protivnik minhenskog Bajernu u „trci“ za šampionski tron, ali druga pozicija za njih je realnost i više od toga ne mogu, barem u ovom trenutku.

Bajer Leverkuzen je na kraju zauzeo peto mesto na tabeli (koje direktno vodi u grupnu fazu Lige Evrope), ali svakako ostaje „gorak ukus“ za njih, jer su u pretposlenjem kolu „ispustili“ poziciju koja garantuje plasman u Ligu Šampiona, što je i bio njihov cilj. Ipak, „Farmaceutima“ predstoji utakmica protiv Bajern Minhena u finalnom duelu nacionalnog Kupa, te imaju priliku da ipak sezonu okončaju sa peharom.

Hofenhajm je u poslednjem kolu na strani ubedljivo savladao Borusiju Dortmund (0:4) i obezbedio direktno učešće u Ligu Evrope, dok će Volfzburg kroz kvalifikacije morati da potraži svoje mesto u ovom takmičenju.

Frajburg je odigrao izuzetno dobru sezonu, iznad predviđanja, te su na kraju zauzeli osmo mesto na tabeli. Odmah ispod njih se nalazi Ajntraht Frankfurt koje se u finišu šampionata „probudio“ i krenuo da beleži znatno bolje rezultate, jer su u jednom periodu bili i nadomak opasne zone.

Herta Berlin koja je tokom ove sezone imala brojne turbulencije, kako u samoj igri, tako i u stručnom štabu kluba, moraće da se zadovolji desetom pozicijom na prvenstvenoj lestvici, dok će u narednom prvenstvu imati znatno veće ambicije.

Drugi tim iz glavnog grada Nemačke – Union Berlin je u svojoj debitanskoj sezoni u prvom rangu takmičenja ostavio veoma dobar utisak, jer su bez velikih problema i na vreme obezbedili opstanak u ligi.

„Od sjaja do očaja“ – tako se može opisati sezone Šalkea 04. Krenuli su sjajno, bili su u samom vrhu tabele, a zatim je u drugom delu sezone nastao pravi „sunovrat“. Istina, imali su probleme sa povredama, ali poslednju prvenstvenu pobedu ostvarili su još sredinom januara, što je katastrofalan rezultat za „Rudare“, koji pre svega imaju velikih problema u samoj upravi kluba, koja ne funkcioniše na pravi način.

Majnc, Keln i Augzburg zauzeli su na kraju – trinaesto, četrnaesto, odnosno petnaesto mesto na tabeli, te su svi ovi timovi uspeli u svojoj glavnoj nameri – osigurali su svoj status prvoligaša i za sezonu 2020/2021.

U poslednjem kolu Verder Bremen se vratio „iz mrtvih“. Naime, oni su osvojili preko potrebna tri boda protiv Kelna (6:1), dok je Union Berlin savladao Fortunu Dizeldorf (3:0), te su tako „zeleno-beli“ stigli do mesta koje vodi u doigravanje za opstanak u ligi, a za protivnika će imati ili Hamburger ili Hajdenhajm.

Najveći gubitnik poslednjeg dana jeste – Fortuna Dizeldorf koja je sopstvenu sudbinu imala u „svojim rukama“, koju su na kraju „prokockali“, te će naredne sezone nastupati u popularnoj Cvajti.

Najslabiji tim u ovom šampionatu je bez sumnje bio – Paderborn koji je poneo epitet „fenjeraša“ sa samo 20 osvojenih bodova, te se sasvim zasluženo nakon jedne sezone vraćaju u Drugu ligu Nemačke.

Prvotimac minhenskog Bajerna – Robert Levandovski sa 34 postignutih pogodaka poneo je trofej za najboljeg strelca sezone 2019/2020, ostavivši iza sebe – Tima Vernera (28), Džejdona Sanča (17), Vuta Veghorsta (16) itd…Poljski golgeter je ujedno izabran i za najboljeg fudbalera u Bundesligi u sezoni za nama.

Njegov saigrač – Tomas Miler je bio najbolji asistent (21), ispred Džejdona Sanča (16), Torgana Azara (13), Kristofera Nkunkua (13)…

 

To bi bilo to za sezonu 2019/2020 u Bundesligi, sledi nam letnji prelazni rok u kojem će timovi sasvim izvesno u velikoj meri „kupovati i prodavati“, te sa nestrpljenjem čekamo septembar i start novog šampionata…

 

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje