petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija bez Olimpijade. Ko je krivac?

SRBIJA – ITALIJA 102:95 (22:28, 23:29, 18:23, 32:22)

https://www.youtube.com/watch?v=KIBoPpjP1TA

Muška seniorska reprezentacija Srbije poražena je u finalu Olimpijskog kvalifikacionog turnira u Beogradu od Italije i tako ostala bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju.

Finale je, prema očekivanjima, krenulo vrlo tvrdo i nervozno na obe strane. Posle četiri minuta igre bilo je 7:7, ali su Italijani serijom 9:0 za minut stigli do 16:7. Prekinuo ih je Petrušev, pa Micić i Dobrić trojkama (serija 8:0), sve to za manje od minut – 15:16… Iskoristili su rivali nekoliko neuspešnih napada našeg tima, novom serijom 7:0 ponovo poveli 23:15 u 8. minutu. Pogodili su skoro sve Italijani, pa su na prvi odmor otišli u plusu – 28:22.

Loše je počela druga četvrtina za naš tim, nismo imali rešenja u napadu, ali je dobra odbrana otvorila kontranapade i posle trojke Anđušića donela seriju 9:2 i prvo vođstvo Srbije – 31:30. Vezao je sjajni Anđušić i treću trojku zaredom, pa onda i dva penala (11 vezanih poena) i doneo nam 36:32 u 14. minutu. Ponovo je protivnik imao odgovor i serijom 8:0 poveo 40:36 u 17. minutu. I dalje su Italijani pogađali trojke i držali tri do osam poena prednosti, a posle trojki Polonare i Pajole na poluvreme otišli sa najvećih „plus 12“– 57:45.

Pogodio je Meli trojku na startu treće deonice, onda i Polonara za ogromnih 63:45. Ništa nije išlo od ruke izabranicima selektora Igora Kokoškova, pokušavali su Bjelica, Kalinić, Petrušev, Avramović, ali bez uspeha, a rival je imao najvećih 73:49 u 26. minutu. Pokušavala je Srbija da uhvati priključak, što našem timu nikako nije polazilo za rukom. Pogodio je dve trojke zaredom Anđušić i u 28. minutu vratio nadu, onda i dva penala Dobrić za „minus 16“ – 61:77. Na poslednju pauzu, otišlo se pri rezultatu 80:63 za Italiju.

Otvorio je Dobrić poslednju četvrtinu sa „2+1“, ali su posle tehničke Anđušiću i lošeg napada Srbije rivali ponovo podigli na nedostižnih 85:66. Novu nadu u čudo donela je trojka Dobrića (71:87) u 33. minutu, ali su Italijani i dalje pogađali. Smanjio je Petrušev na 79:93 u 35. minutu, Anđušić promašio jednu, a Teodosić dve trojke, a kada je na četiri minuta do kraja Polonara ponovo pogodio za tri (96:79) ishod je mogao da se nasluti. Još jednom je pogodio Anđušić i smanjio na 88:98 na 1:18 pre kraja, onda i Petrušev za dva (90:98), ali nije bilo vremena za potpuni preokret pa su Italijani mogli da slave plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Igor KokoškovBolji tim je pobedio večeras. Težak poraz za nas. Ja sam veoma razočaran rezultatom na turniru, koji nismo odigrali dobro. Čitav turnir smo pokušali da se uigramo sa brzinom, ritmom, rotacijama… Brojne loše okolnosti su nas snašle ovog leta, ali nismo spremni kao tim koji bi žrtvovao mnogo. Bili smo ovde, ali moraš da daš 100 odsto. Imena ne igraju utakmice. Nismo zaslužili da pobedimo. Bez obzira na to kakva imena imamo, kao tim, nismo igrali dovoljno dobro da bismo zaslužili Olimpijske igre. Moramo da učimo iz ovoga i morate da budete potpuno posvećeni u suprotnom, to su samo imena.

Nemanja BjelicaMalo je reći neuspeh, ovo je katastrofa! Od nas se očekuje da se plasiramo. Želeli smo da usrećimo naš narod, izvinjavam se i preuzeću odgovornost kao jedan od najiskusnijih igrača. Ne bežim od odgovornosti. Sa ovakvom igrom i pristupom ne zaslužujemo da odemo. Izgubili smo od bolje ekipe. Nisam mogao na kraju da igram, zbog svojih razloga… Igrali smo jako loše i kako onda da kažem da je trebalo da uzmemo vizu za Tokio… Bolji tim je prošao. Igranje za reprezentaciju je drugi nivo košarke. Neću da pričam o pritisku, jer ako nisi ovde u timu sa sto odsto sebe, onda to ne valja. Naše ponašanje mora da se popravi i samo ako naučimo nešto… Zapravo, drago mi je što sam bio deo ovog tima, kao i onog pre dve godine. Ljudi, za pet godina ćemo nestati ako se nešto ne promeni. Moramo mnogo bolje, drugačije, da bismo nešto napravili. Imaćemo duga leta da se spremimo za naredne klupske sezone. Ljudi, ako nam Miloš Teodosić igra presing preko celog terena u 40. minutu, onda nešto gadno ne valja. Ne znam šta je razlog imali smo dosta nekih povreda, ali ne ide sad da tražimo izgovore. Takva je sezona bila. Neki igrači su došli kasnije… Na neke stvari jednostavno ne možemo da utičemo. Mi stariji igrači – prvenstveno polazim od sebe – spremamo se kao za svaku utakmicu. Jednostavno nešto ne štima. Sa ovakvom igrom nismo ni zaslužili da prođemo dalje. Jednostavno, bolja ekipa je pobedila. Mogao bih da pričam sat vremena, ali ne vredi… Moramo da budemo primer na terenu. Mala smo zemlja, moramo da budemo primer celoj naciji, a večeras nismo bili tim. Ovo nije šala, igranje za reprezentaciju nije šala ali očigledno nešto ne štima. Reprezentacija je nešto drugačije i sada je najlakše pričati o tome. Čestitam Italiji, izvinjavam se naciji zbog ovog, ali moramo da budemo u timu sa sto odsto sebe. Velika sramota kako smo izgubili ovaj meč. Nije do trenera i stručnog štaba, već do nas igrača.

Kompletnu statistiku možete videti ovde

http://www.fiba.basketball/oqt/serbia/2020/game/0407/Serbia-Italy#tab=boxscore

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje