četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija od danas do subote na Svetskom tekbol prvenstvu u Poljskoj

Svetsko tekbol (teqball) prvenstvo počinje danas i traje do 11. decembra u gradu Gljivice (Gliwice) u Poljskoj.

Srbiju na najprestižnijem i najvećem tekbol događaju predstavlja šampionski tim u sastavu Bogdan Marojević, Nikola Mitro i Maja Umićević, koji su se za tu čast izborili tokom dvodnevnih turnira u tržnim centrima “Promenada” u Novom Sadu i “Galerija” u Beogradu. Turniri su održani u junu i avgustu u organizaciji Srpskog saveza za sportsku rekreaciju i tekbol (SRBTEQ).

Organizator prvenstva je Međunarodna tekbol federacija (FITEQ) čiji je SRBTEQ član, a takmičari i takmičarke će se nadmetati u muškoj i ženskoj singl, muškoj i ženskoj dubl i miks-dubl kategoriji. Marojević već danas startuje u nacionalnom dresu igrajući mečeve u kategoriji singl, a uz naš šampionski tim na svetskom prvenstvu u Gljivice Areni nalaze se i predsednik i sportski direktor SRBTEQ-a Ognjen Paripović i Stevan Popov.

Podsetimo, do sada su održana tri svetska tekbol prvenstva, a Mitro i Marojević poneli su titule svetskih šampiona i vicešampiona 2018. i 2019. godine. Pored toga, Marojević i Mitro su na na gran pri takmičenju koje je u okviru European Teqball Tour održano od 5. do 7. novembra u mestu Chelm u Poljskoj, u dubl kategoriji pobedili aktuelne svetske prvake Čabu Banjika i Adama Blažovića, sa 12:7, 7:12 i 12:4. Takođe, Nikola Mitro je sa svojom sjajnom partnerkom Majom Umićević na istom turniru odneo zlato i u kategoriji miks-dubl, pobedivši u finalu Čabu Banjika i njegovu saigračicu Žanet Janiček sa 12:11 i 12:9. Marojević i Mitro su aktuelne svetske prvake pobedili i krajem septembra na turniru u mestu Červia, u Italiji, a Mitro i Umićević su tada u Srbiju poneli i srebro u kategoriji miks–dubl.

Tekbol (teqball) je najbrže rastući sport u svetu koji se umesto na terenu, igra na specijalnom zakrivljenom stolu (TEQBOARD) i svakoga dana dobija nove igrače i fanove među ljubiteljima fudbala, futsala i tenisa glavom. Evropski olimpijski komitet (EOC) objavio je početkom juna da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju. Takođe, očekuje se da 2028. godine u Los Anđelesu, tekbol postane i olimpijski sport.

Srpski savez za sportsku rekreaciju i teqball SRBTEQ

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje