petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija pobedila Litvaniju, veliki korak ka plasmanu na EP

LITVANIJA – SRBIJA 71:82 (14:14, 13:25, 22:27, 22:16)

U prvom meču drugog „prozora“ kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021, koji se igra u „balonu“ u Istanbulu, reprezentativke Srbije su u dvorani „Ahmet Komert“ sigurnom igrom savladale Litvaniju i ostale neporažene sa tri pobede iz tri meča!

Naše devojke su dobro otvorile utakmicu i posle dva i po minuta povele 5:0, ali su Litvanke brzo uhvatile priključak. Međutim, sjajna Sonja Vasić je ponovo napravila razliku (7 od prvih 9 poena Srbije), a posle poena raspoložene Nevene Jovanović bilo je 11:4 u 7. minutu. Ipak, Litvanke su napravile seriju 10:1 i povele 14:12, a na prvi odmor se otišlo pri nerešenom rezultatu – 14:14.

Razigrala se na startu druge deonice Aleksandra Crvendakić, vezala šest poena i donela nam posle nepuna dva minuta 20:16. Zahvaljujući čvrstoj odbrani našeg tima, posle druge trojke odlične Crvendakić, a onda i trojke Vasić, Srbija je podigla na 30:18. Rasla je prednost našeg tima, još jednom je za tri pogodila Crvendakić (15 poena), pa Škorić, za velikih 37:18 u 17. minutu. Uspele su rivalke do poluvremena da smanje minus, pa su izabranice selektorke Marine Maljković na veliki odmor otišle sa „plus 12“ – 39:27.

Ušla je na početku treće deonice Andreson u dobar ritam i donela u 24. minutu 51:34, ali su se Litvanke serijom 10:0 potpuno vratile u meč – 44:51 (26. minut). Odgovorila je Sara Krnjić sa pet poena, pa Vasić trojkom i Crvendakić sa dva slobodna bacanja i ponovo smo imali 17 poena viška – 61:44. Na poslednju pauzu otišlo se pri rezultatu 66:49 za Srbiju.

Ponovo su se Litvanke ponadale preokretu u prvom delu poslednje četvrtine, kada su smanjile na 58:68 u 35. minutu. Tada je Jelena Bruks preuzela inicijativu, podigla na 75:63, ali su se protivnice držale. Usledile su dve uzastopne trojke Nevene Jovanović dva minuta pre kraja (81:67), pa je praktično sve bilo rešeno i Srbija je slavila zasluženu pobedu.

Sledeću utakmicu naše najbolje košarkašice igraju protiv domaćina Turske na istom mestu, u subotu 14. novembra 2020. takođe od 16.00 časova.

Srbija vodi u E grupi sa skorom 3-0, a do kraja kvalifikacija, početkom februara Srbija treba da igra protiv Albanije i Litvanije. Plasman na Evropsko prvenstvo ostvariće pobednici grupa, kao i pet najboljih drugoplasiranih timova.

Kompletnu statistiku meča možete videti ovde

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/game/1211/Lithuania-Serbia#tab=boxscore

# Našu reprezentaciju u Istanbulu bodre predsednik KSS Predrag Danilović i potpredsednica KSS za žensku košarku Ana Joković.

IZJAVE

Marina Maljković, selektor Srbije

– Sigurno je malo neprijatno i čudno igrati ove utakmice kad ekipa nije spremna. Videli ste i sami ono što sam vam rekla u pripremi utakmice, da su igračice i jednog i drugog tima nedovoljno spremne, lige se ne igraju, tako da svakako ta košarka nije nešto lepa za oko… Igrali smo loše tih uvodnih pet minuta, ali smo uspeli brzo da uradimo ono što smo se dogovorili. Dosta smo grešili, najviše iz razloga koji sam vam navela, jer igračice nisu spremne onako kako reprezentacija Srbije ume da bude spremna. Ipak, na našu sreću, imali smo više pozitivnih trenutaka i trudili smo se da izdržimo sa trčanjem i u ovoj novoj situaciji iznesemo sve do kraja. Ponavljam, dosta smo grešili, ali smo, gledajući celu utakmicu, sproveli ono što smo se dogovorili.


Izvor: KSS

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje