petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Srbija pobedila Španiju i plasirala se u polufinale EP!

SRBIJA – ŠPANIJA 71:64 (13:15, 10:12, 20:16, 19:19, 9:2)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je domaćina Evropskog prvenstva Španiju u Valensiji posle produžetka i plasirala se u polufinale, ostvarivši tako još jedan veliki rezultat. Naše devojke će u subotu 26. juna za plasman u veliko finale igrati protiv Belgije, koja je u četvrtfinalu pobedila Rusiju 85:83.

Meč je, prema očekivanjima, počeo uz vrlo čvrstu igru na obe strane, a u 5. minutu bilo je 6:5 za Srbiju. Uz dosta promašaja sa distance, Ndur je pogodila trojku i donela Španiji 12:8 dva minuta kasnije. Do kraja prve deonice igralo se maltene koš za koš, a na prvu pauzu otišlo se pri rezultatu 15:13 za Španiju.

U drugoj deonici se ništa nije promenilo, osim što je Španija imala dosta skokova u napadu, iz kojih je uglavnom poentirala, pa je u 15. minutu povela 25:17. Naš tim je i dalje bio neprecizan, da bi posle nekoliko minuta Bruks pogodila za 20:25, a onda i Dabović za 22:25. Ipak, posle poena Ndur uz zvuk sirene na poluvremenu je Španija imala 27:23.

Tvrdo je bilo i na startu treće deonice, a posle četiri vezana poena odlične Jovanović bilo je nerešeno u 23. minutu – 29:29. Pogodila je Vasić za 33:32, a onda i Andreson za 35:32 u 24. minutu. Pogodila je prvu trojku za Srbiju Jovnović u 28. minutu i donela Srbiji 38:34. Neverovatna Jovanović pogodila je za tri za 43:38, ali je Španija uzvratila istom merom i nastavila se drama. Na poslednju pauzu, otišlo se pri rezultatu 43:43.

Bolje je Španija otvorila poslednju deonicu i povela 52:47. Kazorla je pogodila trojku za 55:49 u 35. minutu, odgovorila je Vasić, ali je domaći tim držao četiri do šest poena prednosti. Na 2:34 pre kraja Španija je imala 61:55, Andreson je pogodila dva slobodna bacanja, pa trojku za 60:61. Poentirala je Vasić ali je istekao napad, pa je Španija imala loptu 58 sekundi pre kraja. Domaći tim nije iskoristio napad, Vasić je pogodila za 62:61 na 18.4 sekundi pre kraja. Španija je imala napad za pobedu, naš tim je napravio mali faul, pa onda još jedan, a sudije su dosudile dva slobodna bacanja iako Španija nije uputila šut, već je faul bio na zemlji. Naša selektorka Marina Maljković tražila je da sudije pogledaju snimak, ali su oni ostali pri spornoj odluci. Uvinja je pogodila prvo i promašila drugo slobodno bacanje, pa se ušlo u produžetak.

Na početku dodatnog vremena Bruks je faulirana i pogodila je dva penala za 64:62, Španija je promašila, Andreson pogodila na asistenciju Vasić za 66:62. Još dva puta je domaćin bio neprecizan, ali su sudije nastavile sa spornim odlukama i dosudili faul Neveni Jovanović. Pri rezultatu 66:64 za naš tim faulirana je Vasić, koja je oba puta bila sigurna 1:21 pre kraja – 68:64. Ponovo je promašio domaći, ali i naš tim, Krajišnik je blokirala šut 36.2 sekunde pre kraja. Španija je imala napad, Karera napravila faul u napadu, a fenomenalna Nevena Jovanović deset sekundi pre kraja pogodila trojku za 71:64 i veliku pobedu Srbije i plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Valensiji!

Pošto prvih šest ekipa na EP idu u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. u Australiji, naš tim je ovom pobedom to već obezbedio!

Kompletnu statistiku možete videti ovde

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/game/2306/Serbia-Spain#tab=boxscore

IZJAVE

Marina Maljković, selektorka Srbije

– Devojke su te koje su davale koševe, one treba u tom momentu da slave… Pobedili smo ogromnu Španiju, veliku ekipu, koja igra sjajnu košarku. Po intenzitetu svi porede njihovo trčanje sa muškarcima. Stvarno smo uspeli da pobedimo ogromnu ekipu na njihovom terenu. I to u Valensiji, u gradu gde je Španija – Španija. Čestitam svim svojim košarkašicama. Od prve do dvanaeste, jer je neverovatno koliko su sve pokazale da su tim i koliko su doprinele ovoj pobedi. Ne možete to ni da zamislite. Sve igračice sa klupe, koje su ulazile minut ili dva, plakale su. To je bila ta naša snaga. Čestitam svima na mentalnoj i fizičkoj snazi na ovoj utakmici. Videli ste koliko smo morali da stisnemo zube, u nekoliko situacija. To je mnogo teško! Bilo je mnogo teško prevazići sve to. Prevazići takav stres i ja im od sveg srca čestitam. Pokazale su kako se bori za svoju zemlju, upravo u tim situacijama. Dovoljno smo mudri da znamo da ništa nismo uradili, da je ovo bila velika utakmica u našim karijerama. Definitivno! O njoj će se puno pričati, godinama. Drago mi je zbog devojaka. Znamo za šta smo došli i šta je naš cilj. Idemo na medalju! U polufinalu nas čeka Belgija, još jedna velika ekipa…

Nevena Jovanović

– To je ono što nas krasi. Uvek iskoči neko drugi. Nije jedna, nije druga, nego sve. Sve znamo šta da očekujemo i šta da radimo kada uđemo na teren. Sada se isplatila sva ta borba, sve muke… Bilo mi je mnogo teško kada su dosudili ta dva penala na kraju 40. minuta. Pomislila sam „Da li je moguće“. Nemojte to da radite, pustite nas da igramo košarku. Ako su bolje, neka nas pobede. Ali, nisu bolje. Uvek kažem – ima Boga. Vratilo se. Neću da kažem da smo im naplatili za sve one poraze, ali, baš mi je drago da smo konačno pobedile Španiju.


Izvor: KSS

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje