četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Srpski takmičari osvojili zlato na Evropskom tekbol turniru u Italiji!

Srbija je proteklog vikenda zablistala u samom vrhu evropskog tekbola! European Teqball Tour održan je u Italiji u mestu Červia (Cervia) i završen je tako što su Nikola Mitro i Bogdan Marojević osvojili zlatnu medalju u kategoriji dubl, pobedivši u finalu aktuelne svetske prvake Čabu Banjika i Adama Blažovića rezultatom 12:5; 8:12; 5:12! Pored tog zlata, Mitro je sa svojom partnerkom Majom Umićević osvojio i srebro u kategoriji miks-dubl.

Na taj način, još jednom je potvrđena ocena ambasadora tekbol sporta u Srbiji Nemanje Matića da uz malo podrške ovaj sport ima svetlu budućnost. Podsetimo, tokom dvodnevnih turnira u tržnim centrima “Promenada” u Novom Sadu i “Galerija” u Beogradu u junu i avgustu, Marojević, Mitro i Umićević izborili su se za čast da ove jeseni predstavljaju Srbiju na Svetskom tekbol prvenstvu, pa ih sada očekuju dalji intenzivni treninzi. SRBTEQ je već obezbedio prostor, uslove i stručnjake koji će pomoći njihovu pripremu, a Under Armour nacionalne dresove.

Do sada su održana tri Svetska tekbol prvenstva, a Mitro i Marojević poneli su titule svetskih šampiona i vicešampiona 2018. i 2019. godine. Kada se tome dodaju ovakvi rezultati na evropskom turniru, uvereni smo još više da naša ekipa ima veliku šansu da ove godine osvoji i svetsko zlato.

Tekbol (teqball) je najbrže rastući sport u svetu koji se umesto na terenu igra na specijalnom zakrivljenom stolu (TEQBOARD) i svakoga dana dobija nove igrače i fanove među ljubiteljima fudbala, futsala i tenisa glavom.

Evropski olimpijski komitet (EOC) objavio je početkom juna da će tekbol biti uključen u program Evropskih igara 2023. godine u Krakovu-Malopoljskoj, kao jedan od 16 sportova koji se igraju za medalju.Pored toga, očekuje se da 2028. godine u Los Anđelesu, tekbol postane i olimpijski sport, što i ne čudi kada se zna da Svetska tekbol federacija (FITEQ) osnovana 2017. godine, već predstavlja krovnu organizaciju za hiljade takmičara i 114 nacionalnih tekbol saveza, među kojima je i Srpski savez za sportsku rekreaciju i tekbol (SRBTEQ).

Među ambasadorima tekbola u svetu su: Ronaldinjo, Galas, Pujol, Simao, Nunjo Gomeš i Pires, a među tekerima su još i Mesi, Nejmar, Mbape, Matić, Modrić, Hazard, Kutinjo, Lukaku i Zidan. Naravno, tu su i brojne zvezde van fudbala, poput Džastina Bibera ili Adama Levina iz Maroon 5.

Srpski savez za sportsku rekreaciju i teqball
SRBTEQ

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje