petak, 29. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Super Kup (Ukrajina): Sezonu otvaraju dva najbolja ukrajinska kluba

Večeras od 20 časova na stadionu “Černomorec“ u Odesi odigraće se finalna utakmica ukrajinskog Super Kupa u kojoj će se sastati Šahtjor iz Donjecka, šampion Premijer Lige, i Dinamo iz Kijeva koji je učestvovao u finalu nacionalnog Kupa. Sezonu u Ukrajini otvara istorijski fudbalski derbi ove države, takozvani “ukrajinski Klasiko“, ali i duel dve generalno najtrofejnije ekipe.

Iako istorija međusobnih susreta ove dve ekipe traje još od prve trećine prošlog veka, utakmice između Šahtjora i Dinama dobile su epitet “derbi“ tek početkom 2000-ih godina, kada je počeo ubrzan uspon ekipe iz Donjecka i samim tim stvaranje konkurencije plavo-belima iz prestonice. Od te 1938. godine ekipe iz Donjecka i Kijeva sastale su se ukupno 169 utakmica, gde je pritom Šahtjor slavio 76 puta, Dinamo 51 put, dok su 42 utakmice ostale bez pobednika. Nakon proglašenja nezavisnosti Ukrajine odigrali su ukupno 77 utakmica gde smo videli 32 pobede Šahtjora, 15 remija i 30 pobeda Dinama.


Šahtjor Donjeck

Šahtjor iz Donjecka, koji od januara tekuće godine svoje utakmice igra na stadionu u Harkovu, prethodnu sezonu okončao je na 1. poziciji šampionata Ukrajine, a praktično je oko 5 kola pre kraja zlatno odličje bilo osigurano. Tokom te sezone uspeli su da ostvare ukupno 25 pobeda, 5 remija i 2 poraza, uz gol razliku 66:24, što znači da su imali čak 80 bodova iz 32 utakmice. Tokom regularnog dela sezone bili su jedina neporažena ekipa sa učinkom od 19 pobeda i 3 remija, tj. sa gol razlikom 47:14 i ukupno 60 bodova iz 22 utakmice. Jedan od ta dva poraza tokom plej-of faze zabeležili su upravo od ekipe kijevskog Dinama u okviru predposlednjeg kola (2:3). Takođe, “Mineri“ su osvojili i nacionalni Kup Ukrajine pobedivši u finalu ekipu Dinama, rezultatom 1:0. Nakon svega toga na red je došao i treći trofej, kojim bi se kompletirala takozvana “tripleta“. Naravno da je Šahtjoru to sad glavni cilj, s’ obzirom i da im je prošle godine trofej uzeo upravo Dinamo i to sa samo jednim penalom prednosti tokom penal serije. “Da, prošle godine u Odesi izgubili smo tek nakon izvođenja jedanaesteraca, jednostavno, tada nismo imali sreće. Super Kup je još jedno takmičenje koje hoćemo da osvojimo. Znam da ćemo se boriti protiv veoma snažne ekipe, koji sada ima novog trenera i nove ideje kako da nam nanese poraz, a smatram da su trenutno izuzetno motivisani. Prošle sezone Šahtjor je osvojio i Premijer Ligu i Kup tako da nema sumnje da će Dinamovci želeti osvetu. Podjednake šanse imamo i mi i oni, pa zbog toga moramo igrati kao najjači evropski klubovi ne bi li osvojili treći trofej u sezoni“, izjavio je glavni trener ekipe iz Donjecka – Paulo Fonseka. Nakon okončanja obaveza u ukrajinskim takmičenjima ova ekipa odigrala je 4 pripremne utakmice gde su zabeležili pobede nad nemačkim Bohumom (2:0) i danskim Odenseom (3:2), remi sa nemačkim Kielom (0:0), kao i poraz od belgijske Šarloe (2:0). Za večerašnju utakmicu Super Kupa Fonseka neće moći da računa na trojicu važnih igrača, s’ obzirom da su ekipu napustili štoper Oleksandr Kučer (29n/0g/0a) i centralni napadač Andrij Borjačuk (11n/2g/1a), a da je centralni vezista Fred (29n/4g/4a) suspendovan do kraja jula zbog korišćenja doping sredstava.


Dinamo Kijev

Dinamo je učešće u Super Kupu izborio iako je u finalu nacionalnog Kupa Ukrajine poražen od Šahtjora, rezultatom 1:0. S’ obzirom da je Šahtjor već osvojio Premijer Ligu i time izborio plasman u Super Kup, Dinamo je do trećeg najjačeg takmičenja Ukrajine automatski stigao kao finalista regularnog Kupa. U Premijer Ligi uspeli su da zauzmu vicešampionsku poziciju, a kao što se to znalo za Šahtjor i titulu šampiona i ova ekipa osigurala se na nekoliko kola pre kraja sezone. Ukupno su zaradili 67 bodova iz 32 utakmice, a zabeležili su 21 pobedu, 4 remija i 7 poraza, uz gol razliku 69:33. Tokom regularnog dela sezone imali su 46 bodova nakon 22 kola, a ostvarili su učinak od 14 pobeda, 4 remija i 4 poraza, uz gol razliku 43:23, dok su tokom plej-ofa praktično samo overili taj plasman. Ne treba očekivati ništa drugo nego pravu borbu prestoničke ekipe, s’ obzirom da im je Šahtjor ove sezone prekinuo niz od 2 titule šampiona Premijer Lige, kao i da su u finalu nacionalnog Kupa poraženi minimalnim rezultatom iako su bili dominantnija strana i pritom više pretili protivničkom golu. S’ obzirom da Dinamo nije uspeo da postane šampion Ukrajine u prošloj sezoni glavni trener Sergej Rebrov podneo je ostavku pred kraj maja, a na njegovo mesto stupio je nekadašnji bivši selektor Belorusije i trener mlađih kategorija Dinama – Aleksandr Hackevič. Tokom priprema isprobavao je veliki broj taktika, ali su na kraju ostvareni rezultati bili i više nego perfektni, s’ obzirom da su zabeležili pobede nad austrijskim Vatensom (0:4), rumunskom Krajovom (0:2), austrijskim Insbrukom (0:3) i češkom Spartom iz Praga (1:4), dok su jedini remi odigrali protiv rumunskih Botošana (1:1). Na današnjoj konferenciji za medije na pitanje novinara šta misli o utkamici Super Kupa protiv Šahtjora Hackevič je izjavio: “Nije bitno u kom takmičenju igramo protiv njih, utakmica je utakmica, a sigurno je da će borba biti zanimljiva. Igrači žele pobedu, žele trofej i moramo da uradimo sve da se to i ispuni. Ako nas oni napadnu jako, mi ćemo njih još jače i više puta. Želimo da ih pobedimo, ali moramo da budemo hladne glave pred utakmicu“. Tokom letnjeg prelaznog roka od važnijih igrača plavo-beli dres skinuli su samo centralni vezista Valeri Fedorčuk (11n/1g/0a) i centralni napadač Oleksandr Hladki (11n/0g/0a), a za večerašnju utakmicu treneru neće biti na raspolaganju još samo povređeni defanzivni vezista Sergij Ribalka (34n/1g/1a).


Poslednjih 5 međusobnih utakmica:

26.05.17 PL Šahtjor Donjeck Dinamo Kijev
2 : 3
17.05.17 KUP Šahtjor Donjeck
Dinamo Kijev 1 : 0
21.04.17 PL Dinamo Kijev Šahtjor Donjeck 0 : 1
12.12.16 PL Dinamo Kijev Šahtjor Donjeck 3 : 4
09.09.16 PL Šahtjor Donjeck Dinamo Kijev 1 : 1

Prognoza:

Kako su oba trener i najavila očekuje nas jedan veoma zanimljiv susret, a po našem mišljenju golova ne bi trebalo da izostane. Šahtjor juri na treći trofej ne bi li uzeo “tripletu“, dok sa druge strane Dinamo ide na osvetu zbog gubljenja titule šampiona Premijer Lige i nacionalnog Kupa. I jedna i druga ekipa važne za jedne od najofanzivnijih ekipa istočne Evrope, a iako je Dinamo bio nešto umereniji pod komandom Rebrova od kako je kao glavni trener naznačen Hackevič stvari neće više biti iste. Sve u svemu, mislimo da neutralnom terenu u Odesi obe ekipe imaju šanse za postizanje golova i naravno za osvajanje trofeja.

GG @1,80 (obe ekipe postižu bar po 1 gol na utakmici)

3+ @1,95 (ukupno 3 ili više golova na utakmici)

GG&3+ @2,30 (kombinacija prva dva predloga)


Kvote su preuzete iz kladionice Maxbet


Ukoliko već niste, zapratite nas na našoj Facebook stranici i ostanite u toku sa najnovijim vestima iz sveta sporta.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje