četvrtak, 18. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Sve što (ni)ste znali o fudbalu u Tadžikistanu!

Fudbal se igra u Tadžikistanu, kada se u gotovo svim zemljama sveta ne igra. Prvenstvo koje mnogi ovih dana prate jeste liga po imenu „Vysshaya Liga„. U ovoj ligi takmiči se 10 ekipa i igra se trokružno, a odigrana su 2 kola u trenutku pisanja članka. Poslednje 2 ekipe ispadaju u niži rang, prvoplasirana ekipa odlazi u kvalifikacije za Azijsku Ligu šampiona, drugoplasirana u AFC Cup, a trećeplasirana u plej-of za kvalifikacije za AFC Cup.

Liga je osnovana 1992. godine, kada se takmičilo 8 ekipa. Prvi pampion je ekipa CSKA Pomir Dushanbe, dok je trenutno najbolji tim u ligi FC Istiklol, koji je aktuelni šampion lige, a do sada su prvenstvo osvajali 8 puta.

Ligu je 7 puta osvajao Regar-TadAZ Tursunzoda, 3 puta su je osvajale ekipe Varzob Dushanbe i Vakhsh Qurghonteppa, po 2 puta Sitora Dushanbe, CSKA Pamir Dushanbe i Ravshan Kulob, a jednom Dynamo Dushanbe.

Interesannto je da je najbolji strelac lige, od kada je ista kreirana, svaki put bio tadžikistanac, osim u sezoni 2013, kada je Iranac Hossein Sohrabi postigao 11 golova i tako bio prvi na listi strelaca. U poslednje 2 sezone najbolji strelac lige je tadžikistanac Sheriddin Boboev.

Nikola Lazarević, srpski strateg iz Niša, pre četiri godine osvojio je duplu krunu sa najboljim timom zemlje u kojoj radi. Trenutno vodi tm Khujand, a u svojoj trenerskoj karijeri vodio je Istiqlol, FK Cetinje i BJ Enterprises. Zanimljivo je da je prvenstvo ove sezone krenulo Super Kupom, gde je upravo Istiqlol savladao Khujand rezultatom 2:1 i tako došao do prvog trofeja ove sezone. Kada je reč o vođenju ekipe, vodiće se velika borba za prva tri mesta, pošto prvak ide sledeće godine, prvi put, direktno u Ligu šampiona Azije, a drugi i treći u Azijski kup.

Kada je reč o srpskim državljanima, Nikola Stošić je golman koji je već sedam godina u datoj zemlji, inače brani za Istiklol, a ima i pasoš Tadžikistana. Uz njega je i Marko Milić.

U ligi, kao što je i napisano, trenutno igra 10 ekipa, a kupna tržišna vrednost se procenjuje na oko 4.500.000 evra prema sajtu transfermarkt. Prvi je upravo osvajač Super Kupa sa nešto manje od 3 miliona evra, a prati ga Khujand sa oko milion. Svi ostali klubovi su daleko tržišno slabiji.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje