četvrtak, 28. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

Sve što (ni)ste znali o prvenstvu Belorusije!

Lopta se kotrlja fudbalskim terenima, ali mnogo manje. Uzrok je jasan – pandemija koronavirusa. Kada je reč o evropskim zemljama, fudbal se igra samo u Belorusiji. Prva liga Belorusije prati se širom malih ekrana. Reč je o prvenstvu „Vysheyshaya Liga“ u okviru kog se takmiči 16 klubova čija je tržišna vrednost 77.900.000 evra.

Premijer liga Belorusije je osnovana 1992. godine, a prvi učesnici su bili jedina beloruska ekipa koje je igrala u bivšoj sovjetskoj glavnoj ligi – Dinamo Minsk, još pet ekipa koje su se takmičile na nižim nivoima takmičenja u SSSR, a ostalih 10 ekipa su bile članice Prve lige Beloruske SSR.

Ova liga se obično sastojala od 11 ili 17 klubova, ali od sezone 2019. ima 16 klubova, po prvi put. Na kraju sezone, poslednje dve ekipe ispadaju u niži rang – „Pershaya Liga„, dok dve ekipe iz datog ranga prelaze u najelitniji.

Ekipe koje imaju najviše stranaca su Slavija Mozir i Energetik-BGU, čak 10, dok FK Smolevichi ima svega 5 stranaca u ekipi. Prosečne godine, broj igrača, broj stranaca i tržišnu vrednost timova možete da vidite u tabeli ispod.

Printscreen/https://www.transfermarkt.com/wyschejschaja-liha/startseite/wettbewerb/WER1

Najuspešnija ekipa je BATE Borisov, koja je osvojila 15 titula prvaka države, a aktuelni prvak je Dinamo Brest. Dinamo Minsk ima 7 titula, Slavija Mozir 2, dok Gomelj, Belšina Babrujsk, Dnjepro Mogiljov i Dinamo Brest imaju po jednu titulu. Od 2006. godine lider lige je BATE Borisov, koji je osvojio četiri prvenstva zaredom (od 2006. do 2009. godine) i postao prvi beloruski tim koji stigao do grupne faze Lige šampiona (sezona 2008/09) i UEFA Ligi Evrope (sezona 2009/10).

Titula prvaka Belorusije, drugoplasirana ekipa, trećeplasirana ekipa i najbolji strelac (od 2000. godine) Printscreen/https://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_Premier_League

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje