subota, 20. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Sve što (ni)ste znali o prvenstvu Tajvana!

Fudbal se igra i u Tajvanu, gde je odigrano svega jedno kolo. Reč je o ligi „Premier League“ koja je osnovana 2017. godine, nakon odbacivanja tadašnje najviše rangirane nacionalne prvoligaške fudbalske lige. Fudbal se igra od aprila do oktobra, a liga se sastoji od 8 timova koji igraju trokružno. Nakon 21 utakmice, sumira se tabela, prvi tim osvaja ligu i automatski se kvalifikuje u AFC Cup. Od 2020. postoji sistem promocije i ispadanja, a drugi rang je „Taiwan Football Challenge League„, dok je sistem prebacivanja ekipa jasan – poslednjeplasirani iz prve lige ispada u drugu, a prvoplasirani iz druge u prvu. Takođe, pretposlednji iz prve lige se bori sa drugim iz druge lige kroz plej-of, te se tako bira još jedna ekipa za najviši rang.

Od 2017. godine, kako zvanično postoji liga pod tim nazivom, Tatung je osvojio sva 3 puta, Taipower je sva 3 puta bio drugi, a Hang Yuen treći tim na tabeli. Najbolji menadžer u sve 3 sezone bio je menadžer osvajača lige – Chiang Mu-tsai.

Zanimljivo je da je u sezonama 2017 i 2018 najbolji strelac bio Marc Fenelus sa ostrva Terks i Kejkos (ostrva su koja predstavljaju produžetak bahamskog lanca na jugu u Atlantskom okeanu i pod upravom su Ujedinjenog Kraljevstva). Postigao je 38 golova u sezoni 2017 i 27 golova u sezoni 2018. Poslednje sezone najbolji je bio John Miky Benchy Estama iz Haitija sa 25 golova.

Najbolji strelac prošle sezone – John Miky Benchy Estama

Ukupna tržišna vrednost ovog prvenstva je 425 hiljada evra, a većina ekipa ima prilično mlade sastave, gde je prosek godina fudbalera oko 22-24 godine.

U prvom kolu nismo videli nijedan remi, a kompleto drugo kolo je na programu 19. aprila od 10 časova po našem vremenu.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje