utorak, 23. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Sve što (ni)ste znali o prvenstvu Turkmenistana!

Turkmenistan je država u centralnoj Aziji koja se graniči sa Avganistanom, Iranom, Kazahstanom i Uzbekistanom, i izlazi na Kaspijsko more. Prema popisu iz 2014. godine, ima 5.171.943 stanovnika.

Fudbalsko prvenstvo Turkmenistana jedno je od retkih koje možemo da pratimo ovih dana. Liga se naziva „Ýokary Liga„, a sastoji se od 8 ekipa, gde se prva kvalifikuje u AFC Cup. Liga je osnovana 1992. godine i igra se između aprila i novembra.

U ovoj državi reč „korona“ je zabranjena, a policija hapsi ljude koji na ulici noste zaštitne maske. I dalje nema nijednog zvaničnog prijavljenog slučaja zaraze pomenutim virusom. Tema virusa uklonjena je iz zdravstvenih brošura u bolnicama, školama i na radnim mestima.

FC Altyn Asyr kao najuspešniji i najkvalitetniji tim Turkmenistana (slika preuzeta sa sajta https://sports442.com/en/320-afc-cup-2019-identify-altyn-asyr-fk-hanoi-rival-in-the-inter-zonal-semifinals-d185735.html)

Köpetdag Aşgabat je najtrofeniji klub, osvojili su titulu 6 puta, isto kao i FC Altyn Asyr, koji od 2014. godine apsolutno dominira tlom ove zemlje, jer je svake sezone osvojio titulu prvaka države. Interesantno je da tribine ovog kluba imaju kapacitet od svega 20.000 mesta, a tim važi za najkvalitetniji u ligi, dok aktuelni prvak nije jedini tim koji igra na tom stadionu, koji ne služi samo njima, već i ekipama Altyn Asyr i Ahal.

Titule su osvajali i FC Balkan, Nisa Aşgabat i HTTU Aşgabat 4 puta, FC Aşgabat 2 puta i Şagadam Türkmenbaşy jednom. Nikada u istoriji ove zemlje najbolji strelac nije bio igrač koji nema državljanstvo Turkmenistana.

Na sajtu transfermarkt-a nije moguće pronaći apsolutno nikakve podatke o ovoj ligi, već samo o timovima pojedinačno, a upravo aktuelni prvak vredi oko 1.550.000 evra. Reč je o timu od 28 fudbalera, gde samo dvojica imaju državljanstvo Rusije i Turkmenistana, centarfor Uche Kalu je iz Nigerije, dok su ostali fudbaleri iz matične zemlje.

Ekipe u šampionatu Turkmenistana ne mogu da ispadnu u niži rang, jer niži rang ne postoji. Ipak, utakmice turkmenistanskog šampionata možete da pronađete u kladioničarskoj ponudi.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje