četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

Švedska Allsvenskan liga – sezona 2019 (mini najava prvog kola – NEDELJA 31.03.)!

Ovog vikenda počinje najjači rang Švedskog fudbala, kao i prošle godine liga ima 16 klubova, a titulu brani ekipa AIK-a, dok su evrokupove izborile ekipe Norkoping i Malmo preko pozicija u ligi, iz lige su ispale ekipe Dalkurd, Treleborg i Bromapojkarna. Novi timovi u ligi su Helsingborg, Falkenberg i AFC Eskilstuna.
Završna tabela prošle sezone (2018)

 

Timovi u sezoni 2019!

Mečevi su na programu u nedelju i ponedeljak!

15:00 AIK – Ostersunds

Branilac titule ekipa AIK-a i ove godine je među najvećim favoritima za titulu prvaka Švedske, što se tiče odlazaka od važnijih igrača nema defanzivaca Miloševića (27/0/0) i Jansson-a (25/2/1), vezni igrač Olson (29/5/5) jedan od najboljih igrača lige, prešao je u Krasnodar od čega je klub zaradio 4 miliona evra, džoker sa klupe, napadač Stefaneli (18 – 12 ulazaka sa klupe/6/1) takođe više nije u timu. Tim se takođe odlično pojačao, stigli su nekadašnji krilni napadač Hofenhajma i prošle sezone Elfsborga – Činedu Obasi, potom defanzivci Mets iz NAC Brede, Grenli iz Stabeka, Odegard iz Tromsa. Nosioci igre poput napadač Elionusia i Gotoma, veznih igrača Adu-a, Larsona, Salterosa i defanzivci Lindkvist, Sundgren i Karlson, kao i golman Liner i dalje su u timu.

Što se tiče Ostersundsa oni su bili jedno od prijatnijih iznenađenja predprošle godine u evrokupovima, puno odlazaka igrača iz tog tima, kao i trenera Grahama Portera donele su sezonu u kojoj su opet odigrali solidno ali bili tek šesti sa 15 pobeda, 4 remija i 11 poraza. Tim je još pre kraja sezone napustio najbolji strelac Saman Ghodes (15/9/2), a otišao je i defanzivac Widgren (22/2/1). Tim je pojačan dolaskom puno mladih igrača od 19 do 23 godine, a među njima najviše ima Engleza, koji su se pokazali do sada kao pun pogodak za ovaj klub, kako kao igrači, tako i kao treneri. Tokom priprema remi sa Dinamo Kijevom 0:0 i pobeda nad Rostovom 4:2 daju za pravo ovom timu da se nada solidnoj sezoni i ove godine.

Aik će svakako i ove godine biti među timovima koji će juriti najviši plasman, ali i gosti nisu neko ko će lako prepuštati bodove bilo kome, posle odlaska dva važna igrača odbrane, smatramo da bi AIK verovatno mogao da primi gol od opasnog gosta, a naš predlog za ovaj meč je igra 1X&GG po kvoti 2,55!


15:00 Falkenberg – Orebro

Novi tim u ligi koji je sa 2.mesta ušao u ligu Falkenberg igra na prirodnoj travi na kojoj igra još svega 6 timova u ligi, u odnosu na tim koji je ušao u ligu, nema dvojice najboljih strelaca, nigerijca Egbuchunama (26/14) koji je pojačao korejski Suvon, kao i Parsona (29/11) koji sada igra u grčkom OFI-ju. Kao tim koji je bio najefikasniji u Drugoj ligi ovo će biti veliki udarac za njih iako su se pojačali u ovoj liniji tima, ali sa igračima koji još uvek nisu dokazani u ligi, poput nigerijaca Chibuke-a iz kazahstankog Irtiša, potom iz Frej-a Nsima Peter, dok je iz ruske Baltike stigao Pogrebnjak.

Što se tiče Orebra oni su tim koji se svake godine trudi da zadrži status u ligi što ranije i da potom može mirno da uđe u samu završnicu sezone, čitave prošle godine bili su na pozicijama od 7 do 10 i realno nikad nisu dovodili u pitanje svoj status u ligi. Problem za tim ove godine može da bude odlazak veznog igrača Besara (30/5/8 – prvog asistenta tima), kao i prvog strelac tima Igboananike-a (24/9/3), koji su bili najbolji igrači tima uz veznjaka Rogića koji je i dalje tu, stiglo je ukupno 10 igrača, od kojih se može reći da je napadač Prodl iz Elfsborga neko sa najzvučnijim imenom u timu. Čak 11 od 15 mečeva na gostovanjima završili su od 0-2 gola prošle godine. Jedan su od timova koji će se ove godine boriti za niže pozicije na tabeli.

Verujemo da bi debitant u ligi moga da ostane neporažen u prvom kolu, iako smo najbliži nerešenom rezultatu na ovom meču, predložićemo igru p/k X (remi na poluvremenu ili na kraju meča) po kvoti 1,70!


15:00 Kalmar – Sirius

Ekipa Kalmara završila je prošlu sezonu na 10.mestu, na ovom mestu proveli su najveći deo lige pa je i plasman na kraju bio realan. Tim koji nije bio posebno zanimljiv za gledanje prošle godine jer je na čak 19 od 30 mečeva viđeno samo 0-2 gola. Tokom leta promenili su trenera i imali jako dobre pripreme sa 8 pobeda,2 remija i 1. porazom od Malmea. Dolaskom nekoliko Brazilaca, kao i napadač El Kabira iz Ankaragučua, čini se da bi problem sa realizacijom mogao da bude rešen, mada je politika kluba već neko vreme dolazak igrača iz Brazila i Nigerije, glavni igrači tima opet će biti Viktor i Rasmus Elm, Diuf, Maksvel, Johanson, Froling i Stenmark.

Sirius je bio prvi iznad crte za baraž, na 13.mestu, bili su tim koji se čitave sezone kretao od zone ispadanja do sigurnog mesta, ali su na kraju ipak bili dovoljno dobri da ostanu u ligi. Oni su igrali mečeve sa najviše golova u ligi, a sa 61 primljenim golom bili su treća najlošija odbrana lige. Tim je napustio kapiten i jedan od najboljih igrača tima, napadač Ogbu (28/7/4 – drugi strelac i prvi asistent tima), vezni igrač Eiswohold (23/0/1) takođe je otišao, kao i defanzivac Peharson (25/1/1) i  a čini se da zamene iz Dalkurda i još nekih manjih ekipa teško da mogu da pomognu ovom timu da ne budu u poziciji kao prošle godine.

Ovde bi sve osim pobede domaćina bilo veliko iznenađenje, kvalitetnije odrađene pripreme i jači tim su ono što je na njihovoj strani u ovom meču. Predlog pobeda domaćina po kvoti 1,70!


17:30 AFC Eskilstuna – IFK Geteborg

Tim koji je u baražu našao svoj put u prvu ligu, AFC Eskilstuna, debituje pred svojim navijačima, a ove sezone pokušaće da zadrže granitnu odbranu sa svega 16 primljenih golova na 30 mečeva ali u drugom rangu takmičenja. Skor 9-6-0 (27:7) govori o tome gde uzimaju najviše bodova, a i da bi opstali u ligi, moraće da igraju najbolje što mogu na domaćem terenu. Kup takmičenje pokazalo je da mogu da se nose i sa najjačim timovima, a dobili su ekipe Halmštada, potom AIK-a i Đurgardena. Otišao je prvi golman Curci (27/0) u Hamarbi, kao i defanzivac Tsiskaridze (25/1), kao i Michel (29/0). Velika snaga tima biće nigerijski napadač Nnamani strelac 12 golova prošle sezone. Stigla su i pojačanja poput iskusnog Denija Avdića, nekadašnjeg reprezentativca Švedske, golmana Levčenka, kao i štopera Rakhmanova i napadača Ajetija.

Što se tiče ekipe IFK Geteborg, tim je dosta menjan u odnosu na prošlu godinu kada su bili 11-ti, dugo vremena ovaj velikan nema zapaženiji rezultat, a sada deluje da su se okrenuli svojoj školi, prosek godina tima od 23 je najniži u celoj ligi, a sa svega 6 stranaca u timu deluje da će momci iz akademije imati punu šansu da se dokažu. U timu nisu više defanzivac Solmonson (29/1/3), Wiklander (16/0), drugi najbolji strelac tima Omarson (12/8/1) otišao je u Ekscelsior. Dolazak par iskusnih igrača uz momke iz akademije doneće novi izgled ovom timu kojem će za neku višu poziciju ipak trebati kontinuitet od par sezona.

Domaći tim izuzetno je jak na domaćem terenu, a posle povratka u najjači rang takmičenja čini se da je podmlađeni IFK Geteborg najbolji protivnik za prvo kolo, naš predlog je igra 1X&0-3 gola  po kvoti 1,70!


17:30 Helsingborg – Norčeping

Povratak velikana u ligu, ekipa Helsingborga je sa prvog mesta Druge lige izborila povratak u najjači rang, a večeras će pokušati da nastavi sa dobrim igrama. U toku prelaznog roka prošle godine, odbrana tima pojačana je iskusnim štoperskim parom Grankvist iz Krasnodara, dugo godina kapitena reprezentacije Švedske, za koju i dalje igra, a u ovom roku je stigao i 33-godišnji Holgerson iz španske Lorke, napadač Wanderson iz Alanije, ogromno je pojačanje za tim, što su pokazali i pripremni mečevi. Nije bilo bitnih odlazaka iz tima, a ostanak napadačkog tandema Moro i Bjarnason najveće je pojačanje tima.

Što se tiče Norčepinga oni su među tri najveća favorita za titulu prvaka ove sezone, odilčan tim, ali i pojačanja daju im za pravo da se tome nadaju, iako će imati problema pošto su drugi najmlađi tim lige. Prošle godine 2.mesto, iako su se čitave sezone držali u samom vrhu tabele. Najveća pojačanja trebalo bi da budu Nyman, napadač Branušvajga, kao i vezni igrač Vest Hema – Haksabanović, štoper Larsen iz Groningena, kao i defanzivni vezni igrač Bazela – Franson. Što se tiče odlazaka iz tima Sigurdson (18/3/1) pojačao je CSKA, priv strelac tima Karlosn (29/10/2) prešao je u Spartu iz Praga, defanzivci Fjoluson (13/0/1) pojačao je Krasnodar, dok je Wahlquist (12/0/2) pojačao Dinamo Drezden. Okosnica tima i dalje je na okupu, a uz odlična pojačanja čini se da će Norčeping i ove sezone biti u vrhu tabele.

Očekujemo zanimljiv meč, sa puno šansi, a nadamo se i golova, nećemo prognozirati konačan ishod meča, već ćemo se zadržati na predlog igre 1P1-3&2P1-3 (od 1-3 gola u oba poluvremena) po kvoti 1,85!


Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje