petak, 26. april 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (A grupa): SELEKCIJA EGIPTA!

REPREZENTACIJA EGIPTA

-FIFA RANG LISTA 43.mesto-

Afrički vicešampion selekcija Egipta, obezbedila je plasman na Svetsko prvenstvo prvim mesto u grupi E, ostavrili su skor 4-1-1 uz gol razliku 8:4. Bili su grupi sa Ganom, Ugandom i Kongom, savladali su Kongo dva puta sa po 2:1, Ugandu su pobedili 1:0 i poraženi sa 0:1, dok su sa Ganom odigrali 1:1 i slavli 2:0. Ostavili su iza sebe selekciju Gane, kao i dve selekcije koje su u usponu Ugandu i Kongo.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Do sada je selekcija Egipta učestvovala dva puta na Svetskim prvenstvima, prvi put 1934.godine kada su odigrali samo jedan meč i bili poraženi, drugi put plasirali su se 1990.godine kada su ostvarili skor  0-2-1 i gol razliku 1:2.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Početkom 2017-te godine selekcija Egipta igrala je na Afričkom Kupu Nacija u Gabonu i stigla do finala, ostvarili su 3 pobede, 2 remija i 1 poraz u gol razliku 5:3. Poražni su u finalu od Kameruna 1:2, iako su vodila sa 1:0  u prvom poluvremenu utakmice. Od tada su odigrali prijateljski meč protiv selekcije Togoa i pobedili 3:0, ali su potom poraženi od Tunisa u kvalifikacijama za ACN 2019-te godine 1:0.

SELEKTOR:  Selekcija je poverena iskusnom treneru Hektoru Kuperu,koji je u svojoj bogatoj karijeri vodio između ostalih,Majorku,Betis,Valensiju,Inter,selekciju Gruzije…Najveći uspeh ostvario je zauzevši drugo mesto u Ligi šampiona dva puta sa Valensijom u sezonama 1999/2000 i 2000/2001,dok je sa Interom osvoji vicešampionsko mesto u Italijanskom prvenstvu.UEFA ga je 2000 proglasila za najboljeg trenera Evrope. Njegove ekipe karakteriše taktička disciplina u igri,gde svaki igrač tačno zna koji su mu zadaci,njegovi kritičari kažu da zbog toga često ispaštaju najkreativniji igrači koji su zbog taktike često ograničeni. On predvodi selekciju od 2015-te godine, na 30 mečeva, ostvario je skor od 19 pobeda, 5 remija i 6 poraza.

TAKTIKA: Selektor Kuper forsira postavku u formaciji 4-2-3-1, koja je u defanzivi 4-5-1. Oba beka učestvuju u napadu svog tima, ali najčešće se prilagođavaju kvalitetima protivnika, tako da protiv timova sa kvalitetnim krilnim napadačima manje odlaze u napad i drže liniju, zajedno sa dva centralna defanzivca koji su igraju što jednostavnije. Dvojica igrača ispred odbrane zaduženi su za prljave poslove, dok je trojka iz napadača ona koja organizuje igru u ofanzivi, ali takođe ima i puno obaveza u defanzivi. Napadač u ovoj formaciji najčešće služi sa širenje ili sužavanje odbrane protivnika i pravljenje prostora za krilne napadače tima koji su ujedno i najopasniji igrači tima.

TIM EGIPTA:  Što se tiče pozicije golmana tu je legenda Egipta i kapiten ove selekcije,43-godišnji golman Esam el Hadari čovek koji je osvojio pet Afričkih kupova nacija jer je prethodno bio u svim selekcijama Egipta od 1998.koje su to uradile.Na ACN-u 2006,2008,2010,proglašen je za najboljeg golmana turnira.Trenutno nastupa za egipatski klub Vadi Degla,za nacionalni tim je odigrao 156 utakmica.Tu je i 192 cm visoki golman šampiona Egipta Al Ahlija,Šerif Ekrami,reč je o golmanu koji ima 34 godine i do sada je u karijeri 2 puta osvajao Afričku Ligu šampiona sa svojim klubom,a 3 puta domaće prvenstvo.Iskusan golman koji je prošao golmansku akademiju holandskog Fejnorda.Tu je i Ahmed El Šanavi,golman još jednog egipatskog velikana Zamaleka.

O igri i kvalitetu odbrane Egipta možda najbolje govori podatak da na 20 od 30 utakmica koliko ih predvodi Hektor Kuper nisu primili gol,.Lider odbrane je 32-godišnji Ahmed Fati igrač koji je sakupio 123 nastupa za nacionalnu selekciju,osim dva kraća izleta u Englesku u Šefil Vensdej i Hal,ovaj igrač je u karijeri nastupao najviše za Al Ahliji,reč je o igraču koji može da pokriva više pozicija u timu,ali u reprezentaciji najčešće igra na poziciji desnog beka ili desnog štopera,2010 je bio član idealnog tima na Afričkom kupu Nacija..Štoper West Bromvich Albiona ,196cm visoki Ahmed Hegazi standardan je na štoperskoj poziciji,proveo je tri sezone kao član Fiorentine u periodu od 2012-2015 ali nije uspeo da se izbori za mesto u timu, dok se u potpunosti afirmisao u Engleskoj Premier ligi, gde je ove sezone odigrao 36 utakmica uz 2 gola. Reč je o igraču koji je fenomenalan u skok igri i duelu,vladar je svog kaznenog prostora i najviše mu odgovara kada ekipa igra povučenije jer nije brz štoper,ima problema kad ekipa napada jer nije tip štopera koji može da pokriva veliki prostor,njegov nadimak je egipatski Nesta.Još jedan visoki štoper koji odbrani Egipta donosi preimućstvo u skoku je Ali Gabr član Zamaleka na pozajmici u engleskom premierligašu WBA ,u sezoni 2014/2015 proglašen za najboljeg defanzivca Egipatske Premijer lige,stabilan štoper,odličan u duel igri i čitanju akcija protivnika. Mesto centralnog defanzivca je u 4 od 6 utakmica držao i 24-godišnji Rami Rabia, član Al Ahlija, inače igrač koji je bio u Sportingu iz Lisabona u sezoni 2014/15 .Tu je još jedan član šampionskih timova Egipta iz 2008 i 2010 godine,fudbaler saudijskog tima Al Ahli,Mohamed Abdel Šafi koji je u kvalifikacijama odigrao 5 od 6 mečeva kao starter i zabeležio 1 asistenciju, kao i Sead Samir iz egipatskog Al Ahlija. Odbranu upotpunjuje nekadašnji član Bazela,Omar Gaber ,koji je sada član LA u MLS ligi.Njegove glavne karakteristike su izuzetna fizička spremnost,agresivnost i dobro pozicioniranje,ume da se ubaci u završnicu napada i pomogne svom veznom redu.

Što se tiče veznog reda tima na pozciji centralnog veznog fudbalera sa defnzivnim zadacima je prvotimac Arsenala ,Mohamed Elneni,visok igrač sa velikim radijusom kretanja,odličnom skok igrom i mnogo oduzetih lopti tokom utakmice,proglašavan najboljim igračem Arsenala u martu i aprilu prošle godine.Pre Arsenala nastupao za švajcarski Bazel.Tu je i Mohamed Elmohamadi član Aston Vile ,igarač koji se najbolje snalazi po desnoj strani terena,izuzetno prodoran i oštar igrač,sa vrlo dobrim šutem i centaršutem.U karijeri je osim za Aston Vilu nastupao i za Hal i Sanderlend.Bio je član selekcija Egipta kada su osvajane titule 2008. i 2010.godine.Tu je i mlada egipatska zvezda i igrač oko koga će se grati budući tim Egipta, Ramadan Sobhi,igrač Stouka koji je u ovaj klub došao iz Al Ahlija u transferu vrednom 5 miliona funti.Može da igra na oba krila i kao ofanzivni vezista,poseduje odličnu preglednost u igri,ideju i kreaciju,takođe šut i dribling upotpunjuju njegove ofanzivne kvalitete,nešto slabiji u defanzivi, ove sezone u dresu Stouka odigrao je 23 meča i ostvario učinak od 3 gola.Još jedan veznjak vredan pomena je i  Mahmud Hasan poznatiji pod nadimkom Trezege, igrač Anderlehta na pozajmici u turskoj Kašimpasi za koju igra zaista odlično i jedan je od najboljih igrača tima. Ovaj 179 cm visoki vezni fudbaler može da igra na oba krila ali se bolje snalazi na desnoj strani,brzina i eksplozinvost uz solidinu tehinku su njegovi najveći kvaliteti,a skok igra mu je slabija strana,za svoj tim ove sezone odigrao je 33 utakmice,postigao 16 golova i zabeležio 6 asistencije. Tu su još i Tarek Hamed iz Zamaleka koji je standardan na svih 6 mečeva selekcije Egipta u kvalifikacijama na poziciji defanzivnog veznogi igrača. Abdalah Said još jedan je kreativac u redovima ove ekipe,nastupa za šampionsku ekipu Al Ahli i zamenik je kapitena u selekciji Egipta, u kvalifikacijama je nastupio na svih 6 mečeva i postigao 3 gola. Vezni red upotpunjuje Amr Varda igrač PAOK-a na pozajmici u Atromitosu, kao i Sam Morsey, igrač Wigana koji je novo ime u timu, inače rođen i odrstao u Engleskoj, igrač koji takođe igra na poziciji defanzivnog veznog igrača i poznat je po vrlo agresivnoj igri. Na prijateljskom meču sa ekipom Togao, u timu je debitova i igrač rođen i odrastao u Danskoj za čije selekcije do 19 godina je i nasutpao, Aleksander Jakobsen, jako darovit igrač sa sjajnom kontrolom lopte i driblingom , al i igrač koji nije naročito vičan defanzivi što teško prolazi kod Kupera, on nastupa za Norčeping, a sa Egiptom do 23 godina bio je prvak Afrike 2013-te godine.

Napad je deo tim koji je zbog samo jednog igrača, Mohameda Salaha, najjači deo tima, čovek koji je dolaskom u Liverpul i partijama u ovom klubu u sezoni 2017/18 stavio sebe na listu top svetskih igrača, odigrao 45 utakmica uz 41 gol i 13 asistencija u svim takmičenjima (u trenutku pisanja članka). U svojoj karijeri nastupao je za Bazel,Čelzi,Fiorentinu ,Romu. Za nacionalni tim odigrao je 56 utakmice i postigao 32 gola. Tokom kvalifikacija za SP, na 5 mečeva postigao je 5 golova uz 2 asistencije. Zajedno sa njim u timu je uvek Ahmed Hasan ,,Koke’’ igrač ponikao u portugalskom Rio Aveu,trenutno član Brage i strelac  2 gola za Egipat u kvalifikacijama na 5 utakmica .Igrač koji se u potpunosti uklapa sa Salahom jer su različiti tipovi igrača , Koke je visok 192 cm i idealna je meta za centaršuteve Salaha,Sobhija i Trezegea.

VRLINE TIMA: Selektor Kuper već tri godine predvodi ovu selekciju, koja osnovu tima nije menjala jako dugo, igrači koji su novi su već dokazani i samo su upali u sistem koji je oduvek počivao na jakoj defanzivi iz koje se potom išlo u ofanzivu. Defanziva je i danas jedan od najjačih aduta ove selekcije, puno taktičkih detalja i ,,pametnih prekršaja’’ nešto je što uvek donosi puno neprijatnosti protivnicima ove selekcije. Uz to Mohamed Salah je igrač koji ni iz čega može da stvori šansu za saigrače ili postigne gol, tako da je i on jedna velika prednost ovog tima.

MANE TIMA: Upravo taktička doslednost Hektora Kupera može da bude i najveća mana ove selekcije što se i pokazalo u finalnom meču Afričkog Kupa Nacija, kada nisu umeli da promene ritam meča posle vođstva Kameruna i nastavili su da igraju svoju igru. Upravo ta taktička jednoličnost može da bude najveća mana ovog tima, jer se postavlja pitanje, šta ako sistem ne funkcioniše?

ŠANSE TIMA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Egipat može da bude poprilično zadovoljan žrebom za ovo Svetsko prvenstvo i svkako da u ovakvoj grupi imaju šansu za prolazak dalje, ključna utakmica biće ona protiv domaćina turnira Rusije od koje će i zavisiti da li će Egipat po prvi put izaći iz grupne faze u svojoj istoriji. Od selekcije Saudijske Arabije su individualno kvalitetniji, dok će biti jako zanmljivo gledati njihov taktički duel sa selekcijom Urugvaja, koja svkako raspolaže sa više ofanzivnog ,,oružija’’ od njih.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: To je svakako krilni napadač Radamel Sobhi, koji je napunio 21 godinu. Već dve sezone je član engleskog premijerligaša Stouka, za koji je u prvoj sezoni odigrao 19 mečeva uz 1 gol i 1 asistenciju, ove sezone nastupao je na 23 utakmice, uz 3 gol, ali je uglavnom ulazio sa klupe. Sobhi je igrač koji može da igra na krilnim pozicijama, kao i na poziciji drugog špica, odličan u driblingu, sa zanimljivim idejama u kreaciji igre i odličnim pasom, svakako je igrač koji bi mogao da bude otkrovenje Svetskog prvenstva i sebi time donese transfer u klub gde će postati standardni prvotimac.

PROGNOZA:  Ispadanje iz grupne faze (3.mesto u grupi).

 

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje