utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (B grupa): SELEKCIJA IRANA!

REPREZENTACIJA IRANA

FIFA RANG LISTA – 33.mesto

Reprezentacija Irana prva je od azijskih selekcija obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo, oni su najpre u drugoj fazi kvalifikacija bili prvi u grupi sa Omanom, Turkmenistanom, Guamom i Indijom i sa skorom 6-2-0 (26:3) izborili igranje u trećoj, finalnoj fazi, gde su u grupi sa Južnom Korejom, Sirijom, Uzbekistanom, Kinom i Katarom takođe bili prvi bez poraza, skor 6-4-0 (10:2). Ukupno su u kvalifikacijama imali skor 12-6-0.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA:  Ovo će biti peto učešće Irana na Svetskim prvenstvima, najbolji plasman ostvarili su kada su učestvovali prvi put 1978.godine, završili su na 14.mestu, posle toga izborili su učešće na takmičenjima 1998., 2006. i 2014-te godine, svaki put su ispadali već u grupnoj fazi, na prošlom SP imali su jednu od najtežih grupa sa Argentinom, Nigerijom i Bosnom, dva puta su poraženi dok su remizirali sa Nigerijom 0:0.

.MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): U 2017-oj godini selekcija Irana odigrala je 10 mečeva, ostvarili su 7 pobeda, 3 remija i 1 poraz. Jedini poraz doživeli su u prijateljskom meču protiv Iraka. U ostalim prijateljskim susretima savladali su Crnu Goru, Panamu i Venecuelu, dok su remizirali sa Rusijom.

SELEKTOR:  Karloš Keiroš, portugalski stručnjak koji je postao poznat svetskoj javnosti kao pomoćnik Aleksa Fergusona u ekipi Mančester Junajteda i to u periodu dominacije ovog kluba engleskim i evropskim fudbalom, na klupi reprezentacije Irana je od avgusta 2011.godine, a ovu selekciju odveo je na drugo uzastopno Svetsko prvenstvo, za sada predvodeći ovu selekciju ima skor 50 pobeda, 23 remija i samo 8 poraza, uz gol razliku 155:45. Pre Irana radio je kao selektor nacionalnih timova Južnoafričke Republike (izborio plasman na SP 2002.godine), Ujedinjenih Arapskih Emirata, Portugala, a bio je trener Real Madrida sa kojim je 2003. Godine osvojio Super Kup Španije, ali te sezone nije uspeo da osvoji ni domaće prvenstvo ni kup, a u Ligi šampiona je završio u ranijoj fazi takmičenja. Predvodeći mlade selekcije Portugala, osvojio je dva puta Svetsko prvenstvo za mlade 1989.godine i 1991.godine, kao i Prvenstvo Evrope za igrače do 16 godina sa Portugalom 1989.godine. Trener je koji dosta pažnje posvećuje taktici, a mnogi kažu da mu je uzor upravo ser Aleks Ferguson, iako upravo to ,,preterivanje’’ u taktici možda i nije donelo ovom stručanjaku dobar rezultat sa Realom, upravo je to ono što mu je donelo odlične rezultate sa disciplinovanim Irancima.

TAKTIKA: Selekcija Irana najčešće nastupa u formaciji 4-3-2-1 (4-3-3), gde su tačno podeljene uloge svakom od igrača. Defanziva je treneru Keirošu na prvom mestu što se videlo i tokom ovih i tokom prošlih kvalifikacija, jako retko ili gotovo nikad se ne dešavaju kiksevi u odbrani i to je deo tima za koji je obavezno najprostije rešenje da se otkloni opasnost. Samo jedna asistencija od strane bočnih defanzivaca dovoljno govori o tome šta je njihov primarni zadatak. Vezni red tima strpljiv je u građenju akcija, igrači se jako dobro kreću bez lopte, a u ofanzivnom delu tima ima nekoliko igrača koji mogu potezom da reše meč, što pre i nije bilo svojstveno ovoj selekciji.

TIM IRANA: Na poziciji golmana prvi izbor je golman šampionskog tima Persoplis, 196cm visoki Beiranvand, golman koji se odlično kreće za njegovu visinu, a često se mogu videti i vrlo atraktivne parade, ono što je njegov zaštitni znak jeste bacanje lopte rukom, što često dovodi do asistencija za golove svojim napadačima, protiv Al Ahlija je 2014-te bacio loptu rukom na protivničku polovinu terena. Branio je na 12 mečeva u kvalifikacijama, a na čak 10 je uspeo da ostane nesavladan. Njegova zamena je Arileza Haghigi koji je trenutno bez kluba, pa iako je branio na 4 meča kvalifikacija, postoji šansa da ne putuje na SP.

Što se tiče odbrane tima, ovo je deo tima koji se jako retko menjao u kvalifikacijama, a i kada jeste to se uglavnom dešavalo zbog kartona ili povreda. Sledeća četvorka je gotovo 100% sigurna i za Svetsko prvenstvo, a čine je:štoper Pouraliganji (13 mečeva/1 gol) igrač katarskog Al Sada, odličan u duel igri i skoku, koji igra u tandemu sa iskusnim 34-godišnjim Montažeriem, igračem Estleghala (uz Persepolis najvećeg kluba u Iranu). Ono što omogućava Keirošu dosta kombinacija i na štoperskom mestu, jeste još jedan veteran, 36-godišnji Jalal Hoseini, koji je dres nacionalnog tima oblačio 114 puta, bio je najbolji defanzivac Irana čak 5 puta (poslednji 2016/17), nastupa za Persepolis, a kao učesnik 3 Azijska Kupa i Svetskog prvenstva 2014-te godine mogao bi da doprinese timu svojim veliki iskustvom.Na poziciji desnog beka standardan je fudbaler belgijskog Ostendea, Rezaeian, dok je igrao u domovini u dresu Persepolisa, dve sezone uzastopno 2014/15 i 2015/16 bio je biran u idealan tim Iranskog šampionata, poseduje izuzetnu brzinu i dobar dribling i centaršut zbog čega ka koriste i kao desnokrilnog napadača. Na suprotnoj strani je igrač ruskog Ahmata, Milad Mohamadi, poznatiji kao ,,Mig mig’’ (uzvik ptice trkačice iz poznatog crtanog filma) koji je dobio zbog svoje neverovatne brzine, sa 24 godine igrač je koji će još napredovati, a 2016/17 stavljen je na listu 50 igrača iz Azije na koje vredi obratiti pažnju u budućnosti.

Vezni red jako je bitan u svakom pogledu za ovaj tim Irana, a jedan od najvažnijih igrača je fudbaler grčkog Olimpijakosa, Hajsafi, koji je sa 89 utakmica za nacionalni tim i 6 golova drugi u nacionalnom timu, igrač koji je u karijeri išao stepenicu po stepenicu, kako u domaćim okvirima, tako i od odlaska van granica Irana, najpre igrajući u FSV Frankfurtu, pa  Panioniosu, potom i u Olimpijakos posle samo šest meseci odigranih za Panionios. Jedno vreme bio je i odstranjen iz nacionalnog tima, jer je igrao za Panionios protiv izraelskog Makabija, ali je to povučeno kada je Hajsafi objavio versku poruku na društvenim mrežama. Igrač je razornog udarca po kome je poznat, ali i neko ko retko greši u pas igri i dosta pomaže u defanzivi tima, jedan je od izvođača prekida u timu. Mesto centralnog veznog igrača rezervisano je za 190 cm visokog igrača Rostova (na pozajmici u Amkaru), Ezatolahia, koji je igrač koji odlilčno kontroliše skok igru, i često je vrlo važan šraf u timu protiv ekipa koje pokušavaju dugim loptama da igraju protiv  Irana, zanimljiva činjenica je da je jednu sezonu bio u Atletiko Madridu, ali se nije duže zadržao u ovom timu. Sa 2,8 dobijena duela po meču, 2,5 presečena napada protivnika i 2,2 načinjena faula po meču u dresu Amkara, jasno je da je uloga ovog igrača da ,,razara’’ napade protivnika u samom začetku, a to mu je uloga i u dresu sa nacionalnim grbom. Još jedan igrač u kojeg Keiroš ima neograničenog poverenje igra za Persepolis, a to je Vahid Amiri, levonogi vezni igrač koji je tokom kvalifikacija igrao na čak 17 mečeva, najviše od svih veznih igrača, a počeo je 11 mečeva. Najpoznatiji igrač u veznom redu je nekadašnji fudbaler Volfsburga i kapiten reprezentacije, Ashkan Dejegah, sada fudbaler Notinegem Foresta, poznat je i po tome što je sa mladom selekcijom Nemačke, 2009.godine osvojio Evropsko prvenstvo, ali je kasnije ipak zaigrao za zemlju rođenja Iran. Kao član Volfsburga osvojio je titulu prvaka Nemačke 2008/09. Igrač je koji donosi dozu kreativnosti i driblinga u vezni red, a svojim bogatim igračim iskustvom može dosta da doprinese svojoj selekciji.  U veznom redu treba istaći i ulogu igrača grčkog AEK-a, 33-godišnjeg Shoaeji-a, ovaj igrač je od 2008.godine van svoje domovine, nastupao je za Osasunu, Las Palmas, Al Garafu, Panionios. Poput Hajsafija imao je problem sa isključenjem iz nacionalnog tima iz istog razloga, ali se ipak vratio u tim, u ovim kvalifikacijama je na 7 mečeva, postigao 1 gol i zabeležio 2 asistencije.

Napad tima možda je i najjači u istoriji Irana, a glavna zvezda tima je ,,Iranski Mesi’’, član Rubina iz Kazanja, Saradar Azmoun, koji je za nacionalni tim na 30 mečeva postigao 22 gola. O kakvom talent se radi govori i podatak da je za tim Irana do 20 godina, na 19 mečeva postigao 19 golova. O godine u svom klubu i nema veliku minutažu, na svega 12 (25 odigrao) je bio starter, postigao je samo 4 gola i zabeležio 6 asistencija, a bio je u najboljem timu Ruske lige, u sezonama 2014/15 i 2015/16, dok je nastupao za Rostov. Za razliku od njega njegov kolega iz napada, koji igra po boku, Arileza Jahanbakshsh pruža izuzetne partije u dresu holandskog AZ Alkmara, najbolji strelac Holandske lige sa 21 golom, a zabeležio je i 12 asistencija, drugi je najbolje ocenjeni igrača Holandskog šampionata, igrač je koji lako menja ritam, poseduje odličnu tehniku i izrađen i veoma precizan udarac, a kao veliku prednost u njegovo igri, stručnjaci ističu odličan pregled igre.Pored još nekoliko dobrih napadača iz Evrope, u timu Irana veliko poverenje uživa jedan igrač iz Azije, to je Mehdi Taremi, napadač katarske Al Garafe, koji je tokom kvalifikacija odigrao 14 mečeva  i postigao 8 golova i drugi je strelac tima. Tri prethodne sezone dok je igrao za Persepolis, bio je proglašavan najboljim napadačem Iranske lige. U napadu treba spomenuti i Ansafaraldija, člana Olimpijakosa koji pruža dobre partije ove sezone u Grčkoj, potom Simona Ghodesa, igrača rođenog u Švedskoj, ali koji je odlučio da nastupa za zemlju predaka, prošle sezone najboljeg strelaca Ostersundsa koji je prikazao zapažene partije i u Ligi Evrope, a tu je i napadač Herenvena, drugi strelac lige prošle godine sa 20 golova, Reza Ghoochannejhad, ove sezone svega 8 golova i 3 asistencije.

VRLINE TIMA: Najveća vrlina tima je jako iskusna i uigrana ekipa. Timska igra biće njihova najveća prednost, iako pojedinci poput Jahanbakshs iz AZ-a i Azmouna iz Rubina mogu da stvore problem svakoj odbrani. Iskustvo Karslosa Keiroša moglo bi da bude dodatan plus.

MANE TIMA: Najveća mana tima je nedostatak klasičnog plejmejkera u timu, tj. Igrača koji može svojim potezom u veznom redu da menja ritam utakmice, previše sličnih igrača u sredini terena, koji pogoduju stilu igre koji forsira selektor ovog tima, ali to ograničava Iran da može da bude raznovrstan.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Da su upali u neku drugu grupu, a ne sa Španijom, Portugalom i Marokom, šanse tima za prolazak u drugi put po prvi put u istoriji bi bile mnogo veće, ovako će prvu pobedu na Svetskim prvenstvima tražiti u meču protiv Maroka, dok će biti neprijatan protivnik za Špance i Portugalce, sa mogućnošću da možda nekom od njih otkinu bod.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Najveći talenat u timu je svakako napadač igrač rođen 1995.godine Sardar Azmoun. On je još u mlađim kategorijama pokazivao svoj raskošni talenat, a za Iransku selekciju do 19 godina, na 19 mečeva postigao je 19 golova. Nastupa za Rubin iz Kazanja, a u prethodne dve sezone pružao je odlične partije u dresu Rostova i pomogao timu da osvoji drugo mesto u Premier ligi Rusije. U tom periodu odigrao je 77 utakmica, postigao 26 golova i zabeležio 6 asistencija. Za nacionalni tim Irana je na 30 mečeva postigao već 22 gola. Iako napadač po poziciji, često traži loptu i u sredini terena gde nekim neočekivanim potezima i rešenjima traži svoje saigrače. Odlično pozicioniranje i građenje pozicije za završetak akcija, njegov je osnovni kvalitet. Valensija, Seltik i Everton pokazali su interesovanje za ovog igrača.

PROGNOZA:  Ispadanja iz grupne faze sa osvojenih od 1 do 4 boda.

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje