četvrtak, 25. april 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (B grupa): SELEKCIJA ŠPANIJE!

REPREZENTACIJA ŠPANIJE

FIFA RANG LISTA – 3.mesto

Jedan od timova koji je na prethodnim prvenstvima uvek važio za jednog od najvećih favorita, selekcija Španije, plasirala se na svoje 15 Svetsko prvenstvo, ostvarivši skor 9 pobeda, jedan remi, bez poraza uz gol razliku 36:3. Jedini remi u grupnoj fazi imali su protiv selekcije Italije 1:1.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Selekcija Španije igrala je do sada na 14 od 20 Svetskih prvenstva, a najveći uspeh ostvarila je 2010.godine u Južnoafričkoj Republici kada je postala svetski prvak. Pred ovo takmičenje ostvarili su niz od 35 mečeva bez poraza (2006-2009). Pre toga najveći uspeh i domet bilo im je 4.mesto davne 1950.godine, dok su još nekoliko puta ispadali u ¼ finalu. Na prošlom Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014-te godine razočarali su svoje navijače ispadanjem već u grupnoj fazi takmičenja (porazi od Holandije 1:5 i Čilea 0:2, pobeda nad Australijom 3:0)

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Španija je tokom 2017-te godine odigrala ukupno 10 mečeva, ostvarivši 8 pobeda i 2 remija, pored mečeva u kvalifikacijama odigrali sui  4 prijateljska susreta, slavili su protiv Francuske 0:2 i Kosta Rike 0:5, dok su remizirali sa Kolumbijom 2:2 i Rusijom 3:3.

SELEKTOR:  Selektor Španije je Julen Lopetegui, čovek koji je prošao sve selekcije Španije pre nego što je dobio posao selektora A tima. Ovaj 52-godišnjak je tokom karijere bio golman, koji je branio golove Reala i Barselone, a bio je i član selekcije Španije na SP 1986.godine. Kao trener počeo je kao asistent u stručnom štabu selekcije Španije do 17 godine, kasnije je preuzeo timove ispod 19 i 20 godina, pa potom mladu selekciju Španije. Sa selekcijom do 19 godina je osvojio 2012.godine Evropsko prvenstvo, a isti uspeh ostvario je i sa timom do 21 godine 2013-te godine. Potom je kao trener predvodio Porto, do 2. i 3.mesta u ligi, mada taj period karijere i nije najsjajniji u njegovoj karijeri. Od 2016-te godine selektor je A tima i do sada je ostvario skor 12 pobeda  i 4 remija uz gol razliku 52:10.

TAKTIKA:  Selekcija Španije nastupa u formaciji 4-2-3-1, a stil igre ovog tima u mnogome podseća na čuvenu igru Barselone ,,tika-taka’’ sa puno kratkih dodavanja i čuvanja poseda do iznemoglosti, što mu mnogome omogućuje fenomenalna tehničko-taktička obučenost svih španskih reprezentativaca. Poslednja linija tima izlazi dosta visoko, dok su bekovi u igri Španije igrači koji više učestvuju u fazi napada, a pomoć centralnim defanzivcima koji često organizuju igru pruža defanzivni vezni igrač Buskets. Ostali igrači čestim promenama ritma i pozicija na terenu često ulaze u šanse. Defanzivno ovaj tim najčešće po samom gubitku poseda ulazi u presing po celom terenu pokušavajući da brzo povrati loptu u svoj posed.

TIM ŠPANIJE: Posle Đanluiđija Bufona iz Italije, mnogi stručnjaci smatraju da je pozicija golmana upravo najjača u timu Španije, gde je čuvar gola David De Hea iz Mančester Junajteda. Moderan golman koji često bran i nemoguće situacije, a direktno je uticao ove sezone u nekim mečevima da njegov tim ostvari pozitivniji učinak nego što je igrom zaslužio. Protiv Arsenala u decembru 2017-te godine, postavio je novi rekord Premier lige po broju odbrana na jednom meču sa 14 uspešnih intervencija. Četri puta do sada biran je u idealan tim Premier lige. Njegova zamena je golman Napolija, Pepe Reina, iskusan čuvar mreže koji će u slučaju potrebe sa uspehom zameniti mlađeg kolegu na golu. Tokom kvalifikacija branio je na jednog utakmici.

Odbrana tima, takođe je sastavljena od igrača iz najvećih španskih timova, a štoperski tandem čine Serhio Ramos iz Real Madrida i Gerard Pike iz Barselona, jako stabilni igrači koji su dobri i sa loptom tako da početak i organizacija napada kreće od njih, izuzetno su dobri u pokrivanju velikog prostara, a opasni su i pred protivničkim golom prilikom prekida svog tima. Tokom kvalifikacija Ramos je bio starter na 9 od 10 mečeva, dok je Pike odigrao meč manje 8 od 10. Što se tiče bočnih pozicija, pozicija levog beka izvesno je rezervisana za još jednog igrača Barselone, Jordi Albu, modernog i prodornog beka koji se često priključuje napadu svog tima, a ove sezone najbolju saradnju u svom klubu ima sa Mesijem. Tokom čitave sezone odigrao je 46 utakmica utakmica, a za gol je svojim saigračima asistirao 12 puta. Centaršut, prodornost i pravovremeno odigravanje glavne su karakteristike njegove igre, tokom kvalifikacija je zabeležio 2 asistencije na 6 nastupa. Na ovoj poziciji igra i Načo Monreal, fudbaler Arsenala, koji je tokom kvalifikacija zaigrao na 4 meča, uz po gol i asistenciju. Igrač koji za razliku od Albe, možda nije toliko jak ofanzivno, ali je defanzivno izuzetno stabilan igrač. Ove sezone jedan je od najstandardnijih igrača u timu Arsenala sa 37 odigranih utakmica, uz 6 golova i 2 asistencije. Sa 2,2 dobijena duela i 2,3 prekinuta napada protivnika u top tri igrača je u timu. Na suprotnoj strani terena minutažu su delili igrači Reala, Dani Karvahal (5 mečeva i 1 asistencija) i Načo koji može da igra i na poziciji štopera po potrebi. Ono što je posebno zanimljivo to je činjenica da u timu nije bilo sledećih igrača, to su Aspilikueta (odigrao samo 1 meč) i Markos Alonso (nije odigrao nijedan meč), kao ni Hektor Belerin iz Arsenala.

Vezni red je srce tima i igrao je sa jako malo rotacija, igrač Barselone, Buskets kojeg smo već spominjali ima izuzetno bitnu ulogu u tima, jer pravi balans između odbrane i napada, prvi je u defanzivi, ali učestvuje i u organizaciji igre, puno prekida napada protivnika, pametnih faulova i jednostavnih pasova karakterišu njegovu igru, odigrao je 9 mečeva i zabeležio 2 asistencije u kvalifikacija. Tokom kvalifikacija mesto do njega bilo je rezervisano za vezistu Bajern Minhena, Tijaga Alkantaru kojim mnogo više učestvuje u napadu tima, na 8 mečeva ,postigao je 1 gol uz 2 asistencije. U slučaju da je neophodno ofanzivnije rešenje, njega najčešće menja Isko, igrač Reala sa sjajnim udarcem sa distance i pregledom igre, tokom kvalifikacija je postigao 5 golova uz 2 asistencije, na 8 mečeva, ali samo 4 kao starter. Najvažniji igrači u veznom redu, jeste ofanzivni vezni igrač Mančester Sitija, David Silva, starter na 9 mečeva, koji je postigao 5 golova uz još 4 asistencije. Igrač koji postiže golove, asistira i diktira tempo igre, odličan tehničar koji sve vidi i sve može sa loptom, kao i Andres Iniesta, koji je sakupio 123 utakmica u dresu sa državnim grbom, a bio je standardan i tokom kvalifikacija. Pregled igre, potez, asistencija i sjajna tehnika čine ga jednim od najboljih veznih igarča današnjice. Od ostalih veznih igrača Vitolo je nastupao na 5 mečeva uz 4 gola i 1 uspešno dodavanje, tu je i Koke iz Atletiko Madrida koji je igrao na 8 mečeva, ali je šest puta ulazio sa klupe. Dosta manju minutažu imali su Asensio iz Real Madrida, Saul Niguez iz Atletiko Madrida i krilni napdač Čelzija ,Pedro Rodrigez.

Deo tima koji je bio najviše menjan tokom kvalifikacija, jeste napad, podeljenu minutažu imali su Dijego Kosta, napadač Atletiko Madrida koji je na 5 mečeva isto toliko puta tresao mrežu rivala, dok je Alvaro Morata, napadač Čelzija imao isti učinak, ali je dva puta ulazio sa klupe. Od ostalih napadač u timu, selektor Lopetegui, može da računa na ove sezone sjajnog napadača Selte, Iago Aspasa, koji je u domaćem šampionatu odigrao 35 utakmica, postigao 2 1gol i zabeležio 15 asistencija. Za razliku od prve dvojice, Iaspas je igrač koji je opasniji na krilnim pozicijama i dosta prodorniji i opasniji u tranziciji i kada ima prostora. Dok su Morata i Kosta igrači koji su ,,sidraši’’ i koji pored postizanja golova iz 16m, otvaraju prostro i igračima iz drugog plana. Ono što bi moglo da udalji Aspasa sa prvenstva jeste povreda tetive od koje se još uvek oporavlja.

VRLINE TIMA: Uigranost tima, puno mogućih rešenja u timu, kao i mogućnost da se igra podigne na viši nivo u svakom momentu meča ulaskom igrača sa klupe biće velika prednost Španije. Takođe veliko iskustvo i puno važnih mečeva koji su ovi igrači odigrali do sada u karijeri značiće im za ovako veliko takmičenje, a 10-ak igrača nastupali su i na prošlom Svetskom prvenstvu.

 

MANE TIMA:  Upravo opterećenje i pritisak sa prošlog šampionata sveta kada su ispali u grupi mogao bi da bude najveći problem tima. Uz to nestabilna forma napadača u timu, mogla bi da bude problem naročito u eliminacionoj fazi kada je svaki detalj i igrač jako bitan za rezultat tima.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Svakako da moramo tim Španije svrstati u krug najužih konkuretnata za najviši plasman. Grupa u kojoj su nije preterano atraktivna, ali svakako da ni Maroko ni Iran ne smeju da podcene, ukoliko uspeju da podignu formu nekih igrača u timu, mogu do same završnice šampionata.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Marko Asnesio, 22-godišnji igrač Real Madrida, svakako je igrač sa najvećim potencijalom u timu i najverovatnije buduća zamena za već vremešne Silvu i Inijestu. Tokom kvalifikacija je odigrao 4 meča, od čega je dva ulazio sa klupe. Kao član Španske selekcije do 19 godina osvojio je Prvenstvo Evrope za igrače do 19 godina 2015-te godine, a on je proglašen za najboljeg igrača šampionata. Na Prvenstvu Evrope za mlade selekcije 2017-te godine, bio je drugi strealac šampionata, a takođe se našao u idealnom timu prvenstva. Igrač je koji već sada u svojoj ofanzivi gotov da nema slabu tačku, ali koji još uvek mora da radi na popravljanju svoje defanzivne igre. Ove sezone za Real Madrid je odigrao 50 mečeva, postigao 11 golova uz 5 asistencija.

PROGNOZA:  Jako težak put čeka ovu selekciju, ali smatramo da će se Španci boriti za najviši plasman, top 5 selekcija!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje