utorak, 19. mart 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (C grupa): SELEKCIJA AUSTRALIJE!

REPREZENTACIJA AUSTRALIJE

FIFA RANG LISTA – 37.mesto

Australija je prešla u Azijsku fudbalsku federaciju što im je donelo lakše plasmane na Svetsko prvenstvo, iako su u kvalifikacijama za ovo morali da se pomuče. Najpre su u drugoj rundi zauzeli prvo mesto sa skorom 7-0-1 i gol razlikom 29:4, ispred Jordana, Kirgistana, Tadžikistana i Bangladeša. U finalnoj trećoj fazi bili su treći u B grupi, iza Saudijske Arabije i Japana, sa skorom 5-4-1 i gol razlikom 16:11. Pa su morali u dodatni baraž sa selekcijom Sirije, u prvom meču odigrali su 1:1, da bi se isti rezultat ponovi u revanšu, a tek posle produžetaka slavila je Australija 2:1. Usledio je još jedan baraž sa selekcijom Hondurasa kao četvrtoplasiranim timom Srednje Amerike, gde su posle 0:0 na gostovanju, slavili 3:1 u Australiji.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Australija će naredno prvenstvo sveta biti peto u istoriji, prvi put učestovovali su 1974.godine, a potom sledeći put tek 2006.godine i od tada su vezali 4 prvenstva (2006-2010-2014-2018). Najbolji plasman ostvarili su 2006.godine u Nemačkoj kada su prošli grupu i ispali u 1/8 finala od Italije (1:0 u 95.minutu golom Totija iz penala). Na prošlom prvenstvu sveta zvanično su bili 30.selekcija od 32, poraženi su sva tri puta(Čile,Španija,Holandija) u grupi i imali gol razliku 3:9.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018):  Osim mečeva u kvaflikacija, tokom 2017-te godine, selekcija Australija odigrala je još prijateljski meč sa Brazilom i poražena je sa 4:0, kao i tri meča Kup Konfederacija, gde su poraženi od Nemačke 3:2, dok su sa Čileom i Kamerunom odigrali 1:1.

SELEKTOR:  Posle plasmana na Svetsko prvenstvo i dugogdišnjeg vođenja nacionalnog tima, selektor Ange Postecoglu, podneo je ostavku i preuzeo japansku Jokohamu, njega je na mestu selektora zamenio holanđanin Bert Van Marvijk, koji je imao sličnu sudbinu, plasirao se sa Saudijskom Arabijom na Svetsko prvenstvo, a potom nije uspeo da se dogovori o obnovi ugovora. Ono što je posebno zanimljivo to je da se već zna da će njega posle Svetskog prvenstva zameniti Graham Arnold. Bert Van Marvijk je u svojoj karijeri predvodio Fortunu Sitard, Fejnord, Borusiju Dortmund, Hamburg, kao i selekciju Holandije u periodu 2008-2012 i Saudijske Arabije. Sa selekcijom Holandije bio je drugi na Svetskom prvenstvu 2010.godine, osvojio je Kup Holandije i Kup UEFA sa Fejnordom. U stručnom štabu selekcije je i nekadašnji reprezentativac Holandije, Mark Van Bomel.

TAKTIKA:  Selektor Van Marvijk je kao i svi holandski treneri opredeljen za formaciju 4-3-3, koja se modifikuje u 4-5-1 kada se tim brani. Ono što je jasno to je da ovaj tim voli da se nadigrava i da će se jako teško videti da se u potpunosti povuku i brane svoj gol, čak i u takvim situacijama posle oduzetih lopti pokšavaju sa što više igrača da napadnu protivnika u kontranapadu. Prekidi su takođe velika prednost ovog tima zbog sjajnog izvođenja od strane veznih igrača Moja i Jedineka.

TIM AUSTRALIJE: Pozicija startnog golmana je gotovo sigurno rezervisana za jedinicu ekipe Brajton, Metju Rajana. Ovaj golman je u sezonama 2014/15 i 2015/16 bio proglašvan za najboljeg golmana Belgijske lige, dok je branio za Klub Briž. Bio je broj jedan i na prethodnom šampionatu sveta, ali se može reći da tada sa svega 21 godinom, nije bio dovoljno spreman ni iskusan za bolji učinak. Njegove potencijalne zamene su 36-godišnji golman Fejnorda, Bred Džons, i Deni Vuković golman Genka, koji još čeka na debi u nacionalnom dresu iako već ima 33 godine.

Što se tiče odbrane tima, prvo što se može zapaziti jeste činjenica da nijedan od igrača ne nastupa u nekom od top klubova, a ni liga. Igrač koji je drugi po broju nastupa u kvalifikacijama što se tiče defanzivaca, Mejtu Spiranovic nema klub i novi selektor izgleda ne računa na njega dok ne pronađe klub gde će igrati.  Trent Sainsburi iz švajcarskog Grashopersa, odigrao je 14 kvalifikacionih mečeva na mestu štopera, a period proveden u Interu doprineo je da bude igrač sa najzvučnijom ličnom kartom u ovom delu tima. Ono što je njegov najveći problem jeste činjenica da je u prethondne dve sezone odigrao svega 1 meč za svoje klubove, pa se čini da će selektor potražiti novo rešenje na ovom mestu. Tu je i Miloš Degenak, nekada omladinski reprezentativac Srbije, koji je sa roditeljima emigrirao u Australiju 2000.godine, trenutno nastupa za japansku Jokohamu . Štoper Mark Miligan, sada igrač arabijskog Al Ahlija, inače polivalentan igrač koji uspešno može da igra na više pozicija u timu (centralni defanzivac, desni bek, defanzivni vezni igrač), što su prethodni selektori dosta koristili, defanziva mu je definitivno jača strana, tako da u zavisnosti od protivnika i on će dobiti svoju ulogu, tokom kvalifikacija odigrao je 17 mečeva uz 1 gol i 2 asistencije. Mesto u timu mogao bi da zaradi i Fran Karačić, igrač Lokomotive iz Zagreba koji još uvek nije debitovao za Australiju. Čini se da će pozicija levog beka biti rezervisana za člana turske Bursaspora, Aziza Behicha, koji ove godine igra dobro za svoj klub gde je na 34 meča, postigao 5 gola i zabeležio 2 asistencije. Igrač je kome se zamera da previše zadržava loptu za poziciju na kojoj igra, iako poseduje dobru tehniku, nije igrač kome je jača strana pas igra, defanzivno solidan igrač. Mestu u timu nada se i igrač Milvola, Džejms Meridit. Na desnoj strani odbrane konkurencija je možda i najslabija, a čine je Risdom iz domaćeg tima Vest Sidnej, dok će najverovatnije konkurenciju imati u štoperu Degenaku. Svakako ne sjajna situacija u defanzivnoj liniji tima za novog selektora.

Vezni red tim čini nekoliko jako zanimljivih igrača na koje će i novi selektor morati da se osloni, a može se reći da dvojica igrača imaju zagarantovano mesto u startnoj postavi. To su Mile Jedinak kapiten tima, kao i vezista Hadersfilda,Aron Moj. Mile Jedinak nastupa za Aston Vilu, tipičan je defanzivni vezni fudbaler, izuzetne fizičke snage, hrabrosti i agilnosti, neko je ko je pravi lider na terenu. Zanimljiva informacije je da je 2014-te godine bio najbolji igrač Azije od igrača koji igraju van kontineta. Igrač koji donosi čvrstinu timu i dosta pomaže defanzivcima tima. Za razliku od njega Aron Moj, je dosta ofanzivniji igrač, odlične partije prošle sezone u Čempionšipu u dresu Hadersfilda učinile su ga jednim od najzaslužnijih za plasman tima u Premijer ligu, gde je nastavio sa solidnim partijama i ove sezone odigrao 38 mečeva, postigao 4 gola uz 4 asistencije. Zanimljiva činjenica je da ovaj igrač ne zapostavlja ni defanzivne zadatke, tako da pričamo o pravom boks tu boks veznom igraču. Jedan je od glavnih izvođača prekida. Tokom kvalifikacija odigrao je 17 mečeva, postigao 2 gola i bio na deobi prvog mesta najboljeg asistentat tima sa 4 nameštena gol. Dolazimo do trojice igrača koji igraju u ligama na Ostrvu, to su Masimo Luongo iz Kvins Park Rendžersa, Tom Rogić iz Seltika i Džekson Irvin iz Hala. Luongo je neko ko poseduje izuzetnu okretnost i brzinu, neko je ko najčešće igra uz Jedineka na poziciji centralnog veznog igrača, voli da ulazi u duele i svojom borbenošću podiže ceo tim, tokom Kupa Azije 2015-te godine, proglašen je za najboljeg igrača turnira. Ove sezone standardan je u svom timu, defanzivan doprinos 3,9 dobijena duela, 1,6 prekinuta napada, ofanzivni doprinost timu 2,1 uspešan dribling po meču, 1,6 udarca na gol protivnika po meču i 1,2 stvorene šanse svojim saigračima. Po sajtu whoscored, Luonog je najbolje ocenjen igrač svog tima, a bio je igrač utakmice protiv Kolumbije u martu. Navijači QPR-a su ga proglasili za najboljeg igrača tima ove sezone. Irvina nije bilo puno tokom kvalifikacija, nastupa za Hal u Čempionšipu i pruža solidne partije za svoj tim, dosta ofanzivnih kvaliteta, ali problem sa disciplinom. Igrač koji je uz Moj-a, neko ko poseduje najveću kreativnost, pregled igre i pas igru je vezni igrač škotskog Seltika, Tom Rogić, koji je kao 18-godišnjak igrao i u futsal reprezentaciji Australije. Problem za ovog igrača može da bude činjenica da nije igrao puno ove sezone, što zbog povrede što zbog odluke trenera, uz to defanziva definitivno nije njegova jača strana, tako da mu pogoduje kada njegov tim dominira i tada pokazuje sav svoj raskoš i arsenal u ofanzivnoj igri. Tokom 16 mečeva u kvalifikacijama postigao je 4 gola.

Jedan od ključnih igrača u timu, bio je i Metju Leki, član berlinske Herte, koji je u kvalifikacijama na 18 mečeva postigao 4 gola uz 4 asistencije. U Nemačkoj je od 2011-te godine, a igrao je za Borusiju Menhengladbah, Frankfurt i Ingloštad. Igrač koji pokušava da koristi svoju prodornost i brzinu kako bi stvorio višak, dovoljno kvaliteta za Azijske selekcije, ali njegovo preterano zadržavanje lopte i kasno dodavanje može da dovede do problema protiv jačih selekcija. Tu je i Robi Kruse, sada igrač Bohuma u Nemačkoj Drugoj ligi, ove sezone solidne partije za svoj tim, neko je ko voli da proigrava svoje saigrače i radi to dosta dobro, slično kao i Rogić, često zapostavlja defanzivne zadatke, što može dovesti do problema protiv ofanzivno orjentisanih bekova.

Što se tiče klasičnih napadača, sve se svodi na dvojicu igrača, 38-godišnjeg veterana Tima Kejhila, legend ove reprezentacije i čoveka koji je odigrao 104 utakmice za nacionalni tim uz 50 golova. Verovatno najbolji igrač ikad u Australiji, ali i neko ko je već blizu pete decenije, dolazak u Milvol, njegov nekadašnji klub pokazao se kao loš potez jer igra jako malo, a nijedan meč nije počeo kao starter. Svakako da njegovo fudbalsko znanje nije sporno, samo je pitanje da li će i koliko biti u stanju da ga pokaže. Tokom kvalifikacija je na 15 mečeva (8 kao starter) postigao 11 golova. Napadač Lucerna, Tomi Jurić, neko je ko obično startuje na poziciji napadača, a na 14 mečeva postigao je 5 golova. Zanimljivo je da je ovaj igrač na početku seniorske karijere igrao u Hrvatskoj za Kroaciju Sesvete, Lokomotivu i Inter Zaprešić. Sa 191 cm tipičan je target men koji se odlično snalazi u vazdušnim duelima, njegova mana jeste nešto slabija pas igra, kao i to što ga protivnički igrači mogu lako isprovocirati što pokazuje i broj žutih kartona u klubu.

VRLINE TIMA:  Solidan vezni red, gde je puno igrača koji mogu da igraju pas igru i stvore probleme svim selekcijama što su i pokazali tokom Kupa Konfederacija, ukoliko Kejhil bude mogao da prikaže deo svog repretoara, biće opasan protivnik za sve rivale.

MANE TIMA:  Jako nesigurna defanzivna linija, koja ,,curi’’ na sve strane, dvojica igrača sa najviše mečeva u kvalifikacijama trenutno nisu sigurni putnici na SP, a poraz u martu od Norveške 4:1, pokazao je sve mane ovog dela tima, mali balans mogao bi da donese odlični Metju Rajan, golman Brajtona koji je svakako na višem nivou od svojih defanzivaca.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Teško da će selekcija ,,sokerosa’’ biti u stanju da prebrodi grupu sa Francuskom, Danskom i Peruom, ali će svakako biti ,,tvrd orah’’ o koji bi neko od ovih timova mogao da ,,razbije zube’’ukoliko ih podceni, u suprotnom može se desiti plasman na samo začelje od 32 selekcije.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU: Teško je odbarati igrača za ovu rubriku jer su gotovo svi igrači u timu 25+ godina,  te je izbor jako sužen, ali se može reći da je to štoper Miloš Degenak. Igrač koji je rođen 1994.godine u Kninu u Hrvatskoj, 2000.godine otišao je u Australiju sa svojim roditeljima. U reprezentativnoj karijeri nastupao je i za omladinsku reprezentaciju Srbije, za koju ima 8 nastupa. Trenutno igra u japanskoj Džej ligi, za ekipu Jokohame. Pre toga nastupao je za Študgart i Minhen 1860 u Nemačkoj. On je igrač koji je taktički jako dobro obučen, a spada u red defanzivaca koji umeju da započinju napade svog tima mirnim pasom, ono što mu nedostaje jeste veće međunarodno iskustvo protiv napadača većeg profila. Svkako igrač koji bi mogao da napreduje u budućnosti i vrati se u neku od evropskih liga.

PROGNOZA: Australija je tim koji će najverovatnije svoje učešće završiti već u grupi, sa maksimalno osvojenim 1 bodom

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje