petak, 19. april 2024.

t1x2.net

spot_img

SVETSKO PRVENSTVO 2018 (D grupa): SELEKCIJA ARGENTINE!

REPREZENTACIJA ARGENTINE

FIFA RANG LISTA – 4.mesto

Argentina je posle nekoliko lagano izborenih plasmana na Svetska prvenstva u prošlosti, tokom ovih kvalifikacija morala da čeka poslednje kolo kako bi osigurala plasman u Rusiju. Znamo svi da je sistem kvalifikacija u Južnoj Americi jako težak jer iziskuje igranje čitave lige i 18.kola, a Argentina je uspela da ostvari skor 7-7-4 uz gol razliku 19:16. Pobeda protiv Ekvadora 1:3 u poslednje kolu, posle vođstva protivnika 1:0 i tri  gola Lionela Mesija, donele su direktan plasman Argentini u Rusiju 2018-te godine.

ISTORIJA NA SVETSKIM PRVENSTVIMA: Svakako jedan od selekcija koja je sinonim za Svetsko prenstvo i neko bez koga bi ovo takmičenje izgubilo neku svoju draž, puno velikih igrača i mečeva selekcije ,,gaučosa’’. Rusija 2018-te će biti 17-to učešće ove selekcije, koja je do sada dva puta stizala do zvanja najbolje na svetu (1978. i 1986.godine), dok su na prvenstvima 1990. i 2014-te gubili finala. Na prošlom Svetskom prvenstvu, Lionel Mesi ostao je bez ,,boginje’’ u poslednjem meču, tj. finalu protiv Nemačke 1:0.

MEČEVI SELEKCIJE (2017-2018): Pored nekoliko kvalifikacionih mečeva, selekcija ,,gaučosa’’ odigrala je i nekoliko prijateljskih mečeva tokom 2017-te godine. Savladali su Brazil 1:0, Singapur 6:0, kao i Rusiju 1:0, dok su na poslednjem meču u 2018-oj neočekivano visokim rezultatom poraženi od Nigerije 2:4. U martu 2018-te doživeli su novi debakl od selekcije Španije 6:1, a par dana pre toga savladali su Italiju 2:0.

SELEKTOR:  Horhe Luis Sampaoli je trener koji je dobio selekciju u situaciji kada je trebalo stabilizovati tim i odvesti selekciju na Svetsko prvenstvo. Prvu utakmicu na čelu tima imao je u pobedi nad Brazilom u prijateljskom meču 1:0. Ovaj trener radio je u klubovima u Peruu od 2002-2007 godine, potom preuzima ekvadorski Emelek pa potom čileanski Universidad da Čile, sa kojim osvaja tri prvenstva Čilea i Kopa Sudamerikanu 2011-te. Usledio je period kao selektor Čilea, sa kojim je 2015-te osvojio Kopa Ameriku i učestvovao na Svetskom prvenstvu 2014-te godine gde je Čile ispao od Brazila u 1/8 finala posle penal. Predvodio je i tim španske Sevilje.

TAKTIKA:  Iako je trener Sampaoli već godinu dana selektor nacionalnog tima, još uvek ne postoji taktika za koju se može reći da će sa sigurnošću biti ta u kojoj će tim nastupiti. Do sada je Sampaoli pribegavao najčudnijim mogućim rešenjima, igrajući i sa tri i četri igrača u poslednjoj liniji, sa 6 veznih igrača, ali sa tri, tako da je gotovo nemoguće predvideti šta će u budućnosti uraditi. Najverovatnije nas očekuje defanzivna linija sa četri igrača, uz po tri igrača u veznom redu i napadu.

TIM ARGENTINE:  Iako je pozicija golmana redovno bar po imenima jedna od najslabijih u timovima Argentine, može se reći da u golmanu Romeru, nacionalni tim ima sasvim solidnog čuvara mreže koje je trenutno najveći problem nedostatak mečeva u klubu, Mančester Junajtedu gde je retko branio tokom ove sezone. (# posle pisanja teksta Serhio Romero je doživeo povredu kolena zbog koje će propustiti Mundijal, a zameniće ga golman River Plate, bez nastupa u nacionalnom timu Armani). Iskusni golmani Nahuel Guzman iz meksičkog UANL-a i ,,izmišljotina’’ Sampaolija, 36-godišnji golman Mančester Sitija, Vili Kabaljero.

Što se tiče odbrane tima i pored nekoliko jako kvalitetnih igrača, puno briga za selektora pred početak takmičenja, čak 10 primljenih golova u dva prijateljska meča sa Nigerijom i Španijom, ne može da bude dobra vest. Ako se za nekog može reći da ima sigurno mesto u timu bez obzira na formciju, to je štoper Mančester Sitija, Nikolas Otamendi, igrač koji je pre svega odličan u skoku i direktnoj duel igri, ali ne baš igrač za koga se može reći da ima fudbalsku inteligenciju, što nadoknađuje fantastičnom borbenošću. U kvalifikacijama je odigrao 15 mečeva. Ništa manje bitan nije ni dugogodišnji fudbaler Barselone, a sada kineskog Hebeia, Havijer Maskerano, starter na takođe 15 kvalifikacionih mečeva, igrač je koji može da nastupi na više mesta u timu, kako na poziciji štopera, tako i na mestu defanzivnog veznog igrača kada u mnogome pomeže svojoj odbrani odličnim zatvaranjem prostora ispred njih. Na poziciji štopera timu nudi opciju koja odlično čita igru i pravovremenim postavljanjem otklanja opasnost, problem na ovom mestu je njegova slaba igra u skoku. Još jedan igrač koji je često dobijao priliku u kvalifikacijama je stameni štoper Evertona, Funes Mori, koji zbog povrede nije nastupao u većem delu 2017-te godine, igrač odličan u skok igri, naročito kod prekida, ali i neko ko ne spade u grupu disciplinovanih igrača što može da doprinese problemima sa sudijama. Federiko Fazio štoper Rome, i levi bek/štoper Mančester Junajteda, Markos Roho, još su dve alternative na pozicijama centralnih defanzivaca.

Čini se da na poziciji bekova Sampaoli ima najviše problema i najmanje igrača iz top klase kategorije. Na poziciji desnog beka čini se da je siguran Sampaolijev ,,izum’’ iz Sevilje, Gabriel Merkado, igrač koga je upravo sadašnji selektor svojevremeno odveo iz River Plate u Sevilju, defanzivno jako dobar igrač sa odlični tajmingom za start, uz sjajno postavljanje kod prekida svog tima posle kojih često ,,skuplja’’ odbitke i postiže golove. Što se se tiče ofanzivnog doprinosa u prodorima i centaršutevima, to nije nešto što je svojstveno ovom igraču. Sa suprotne strane pored već pomenutnog Roha iz Mančester Junajteda koji je bio otkrovenje prošlog Mundijala 2014-te godine, najveće šanse da zaigra ima  igrač Ajaksa, Nikolas Tagliafiko, još jedan izdanak Independienta, odlično se snašao u Holandiji, prosečno dobija 3,1 duel uz 2,8 presečena napada protivnika po meču što dovoljno govori o njegovim defanzivnim kvalitetima, što se ofanzive tiče često pokušava prodorima da prevari svoje rivale ali je ovo element igri koji može svakako da unapredi. Markos Akuna igrač Sportinga iz Lisabona kome je prirodna pozicija u levom delu veznog reda, u reprezentaciji često igra i na mestu levog spoljnog igrača, naročito ako se Sampaoli odluči za igru sa tri štopera.

Što se tiče igrača u veznom redu, fudbaler Milana, Lukas Biglja je igrač koji svojom agresivnošću i dobrim postavljanjem treba da donese stabilnost i vezu između defanzivnog i ofanzivnog dela tima i da mirnim pasom započinje napade tima. U kvalifikacijama je odigrao 13 mečeva. Neugodna povreda koju je doživeo u aprilu odvojila gde je duže vreme od terena pa se postavlja pitanje da li će biti spreman za takmičenje. Nešto ofanzivniju ulogu u timu ima igrač Sevilje, pravi boks tu boks vezni igrač, Ever Banega, čovek koji je u stanju da promeni ritam meča i da diriguje igrom svog tima, jako dobro tehnički obučen igrač koji ove sezone beleži oko 88% uspešnih pasova i čak 2,2 stvorene šanse po meču svojim saigračima. Mladi Đovani Lo Celso iz PSŽ-a još jedan je od igrača koji bi mogao svojom mirnoćom u igri da doprinese boljem protoku lopte u veznom redu, ali nedostatak iskustva mogao bi da bude problem za ovog 21-godišnjaka. Igrač koji je tek tri puta nastupao za nacionalni tim, a svi se slažu da bi mogao da donese nešto u vezni red tima, Manuel Lancini iz Vest Hema, trebalo bi da čeka svoju šansu na poziciji ofanzivnog veziste odakle bi prodorima, kreativnošću i pravovremenim pasovima mogao da upošljava svoje napadače i stvara probleme u odbranama rivala. Igrače koje nećemo gledati u ovom delu tima, a koje bi neki od timova poželeli u svojim su Havijer Pastore (PSŽ), Kraneviter (Zenit), Gago (Boka Juniors). Enco Perez igrač River Plate bio je čest izbor Sampaolija u veznom redu, igrajući za Benfiku i Valensiju stekao je dosta iskustva, a nastupao je i na prošlom Svetskom prvenstvu, kada je zamenio povređenog Di Mariju u polufinalu i finalu.

Što se tiče krilnih pozicija tu je pre svega Anhel Di Marija, član PSŽ-a, igrač koji je odigrao svih 18 mečeva u kvalifikacijama, postigao 2 gola uz 2 asistencije, igrač koji pre svega brzinom i prodornošću može da stvori probleme rivalima, zamera mu se sebičnost u nekim trenucima, ali i jako slab doprinos u defanzivi svog tima. Eduardo Salvio, desni vezni fudbaler Benfike, mogao bi da bude zanimljivo rešenje za krilne pozicije zbog svoje brzine i sjajnog driblinga pre svega, u svom klubu igrač je koji dosta šutira ka golu rivala, čak 2,2 šuta po meču.  Kao i fudbaler Rome, Diego Peroti, koji je do sada sakupio svega 6 nastupa za nacionalni tim.

Znamo da Argentina uvek ima puno sjajnih napadača i da su u prošlosti mnogi od njih izostajali sa velikih takmičenja upravo zbog prejake konkurencije. Na Svetskom prvenstvu neće biti igrača poput Dibale iz Juventusa, Ikardija iz Intera, Korea iz Sevilje, Alarija iz Leverkuzena. Trojica igrača koji će nositi napad tima su: jedan od najboljih igrača na svetu Lionel Mesi o kojem ne treba trošiti previše reči, čovek kojem nedostaje veliki trofej sa nacionalnim timom da bi postao ,,besmrtan’’poput Maradone, ove sezone nastavio je sa sjajnim partijama u svom klubu, tokom kvalifikacija odigrao je 10 mečeva, postigao 7 golova uz 2 asistencije. Ništa manje dobar nije ni napadač Mančester Sitija, Serhio Aguero, koji za nacionalni tim ne uspeva da odigra na nivou iz kluba u poslednjih par godina, pa je tako poslednji gol na zvaničnom meču postigao protiv Paname na Gold Kupu 2016-te godine, ali je u novembarskim prijateljskim susretima matirao golmane Nigerije i Rusije, česte povrede dovele su pod znak pitanja njegov nastup, a to je nešto što čeka dvojac Ikardi – Dibala koji na taj način mogu da uđu u tim. Nešto drugačiju opciju nudi Gonzalo Iguain, igrač Juventusa, neko je ko za razliku od Aguera predstavlja opasniju metu u skoku i igrača koji može da posluži kao neko ko otvara prostor saigračima, tokom kvalifikacija je odigrao 9 mečeva, postigao 1 gol i zabeležio 2 asistencije, ove sezone u Juventusu, sjajan kao i prethodne sezone, postigao je 23 gola. Još jedna opcija u timu biće najverovatnije i Lautaro Martinez, budući igrač Intera, sada Rasing Kluba, momak koji je ove sezone impresionirao lakoćom kojom postiže golove, kao i sjajnom tehnikom i nepredvidivim potezima, selektor Sampaoli ga je gledao na dva meča, a Martinez je oba puta uspeo da postigne het-trik.

VRLINE TIMA:  Ogroman individualni kvalitet igrača u ofanzivnom delu tima, gde pored Mesija ima još nekoliko sjajnih individualaca koji u svakom trenutku meča mogu da reše meč. Uz to svi igrači Argentine kada nastupaju za nacionalni tim bez obzira na kvalitet igre i rezultat pokazuju veliku želju i borbenost što ukoliko uklope sa nespornim kvalitetom može da donese veliki rezultat.

MANE TIMA:  Nedefinisana formacija i mnogo taktičkog lutanja od strane selektora Sampaolija moglo bi da bude veliki problem za tim, a uz to postoji i veliki pritisak javnosti naročito posle teških poraza od Nigerije i Španije. Uz sve to deluje da pozicija golmana i spoljnih igrača odbrane nisu na nivou ostatka tima.

ŠANSE NA SVETSKOM PRVENSTVU:  Selekcija Argentine dobila je jednu od najneugodnijih grupa na Svetskom prvenstvu, gde pored Hrvatske sa igračima u jakim evropskim klubovima, moraju da igraju i sa neugodnom Nigerijom koja ih je nedavno savladala, kao i sa Islandom koji je pokazao na Euru da može da se nosi sa svima. Ukoliko nosioci igre budu na prepoznatiljivom nivou, a selektor Sampaoli iskoristi prijateljske mečeve da otkloni sve dileme i greške svog sistema, ,,gaučosi’’ mogu daleko.

NAJVEĆI TALENAT U TIMU:  Lautaro Martinez (1997.) svakako da je budućnost kako ove reprezentacije tako i svetskog fudbala. Retko koji igrač poseduje takav njuh za gol koji je uz njegovu sjajnu tehniku garancija da će u budućnosti postati novi velikan među argentinskim napadačima. Ove sezone sa sa lakoćom trese mreže u Argentini, a za svoj Rasing, na 24 meča, postigao je 17 golova uz 5 asistencije. Svakako da postoje elementi koje još uvek može da unapredi, ali će i to doći po dolasku u evropski fudbal.

PROGNOZA:  Deluje da ima premalo vremena da Sampaoli otkloni sve mane tima, tako da kao maksimum prognoziramo plasman u ¼ finala!

Povezani članci

ODGOVORITE

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Poslednje